„Femeia care face carieră" îngroapă „femeia la cratiţă" Care sunt urmaşele Evei în politica din Constanţa

politiciene_frumoase_-_Ana_Marcu.jpgÎn societatea românească post-comunistă, femeile nu se mai subordonează exclusiv reflexului mentalităţii patriarhale. Asistăm, indubitabil, la o emancipare - fie ea şi târzie - în România, context în care femeia nu mai este strict legată de activitatea casnică, de familie şi copii. Expresia „locul femeii este la cratiţă" a fost înlocuită de „femeia face carieră".

Astfel, la ora actuală, femeia este un participant activ la viaţa economică, socială, dar şi la cea politică. În această din urmă sferă ea îşi face loc destul de greu, lucru explicabil dacă luăm în calcul faptul că fostul sistem totalitar a fost închis, misogin, conservator. Cu toate acestea, femeia în politică este astăzi un actor important, vizibil şi care, uneori, devine un model de reuşită.

În planul politicii constănţene femeile oscilează încă între apariţiile discrete, de-a dreptul timide, şi cele răsunătoare, pitoreşti.

politiciene_frumoase_-_Cristina_Dumitrache_02.jpgDintre cei 20 de parlamentari pe care îi are judeţul Constanţa, doar doi sunt femei: deputaţii Cristina Dumitrache şi Manuela Mitrea. Născută pe 1 decembrie 1982, Cristina Ileana Dumitrache, deputatul USL al Colegiului 3, se află la debutul celui de-al doilea mandat în Camera Deputaţilor. Social democrata a studiat, între 2000 şi 2002, la Cambridge, Centre for Sixth Form Studies, A - Levels: Matematică, Franceză, Italiană, Spaniolă, Artă şi Textile. Ulterior, aşa cum e specificat în CV-ul său, a urmat, timp de doi ani, cursuri la University College of London. În CV-ul Cristinei Dumitrache figurează, de asemenea, BA Italian and Business Studies, în perioada 2005-2007. Nu mai puţin important, pentru un an (2004-2005), deputatul USL a studiat la Universita di Bologna, Marketing.

Înainte de a fi aleasă deputat, în urma primelor alegeri parlamentare în sistem uninominal, din noiembrie 2008, Cristina Dumitrache a fost, pentru câteva luni, consilier în cadrul Consiliului Judeţean Constanţa.

Din 2001, ea este membru TSD şi al Organizaţiei de Femei a PSD Constanţa.

politiciene_frumoase_-_Manuela_Mitrea_05.jpgDeputatul Colegiului 8, social democrata Manuela Mitrea, îşi începe al doilea mandat de parlamentar în judeţul Constanţa. Înainte de momentul 2008, atunci când a devenit deputat în Colegiul 8, Mitrea a fost, vreme de opt ani, deputat de Mehedinţi.

Social democrata a absolvit, în 1987, Facultatea de Utilaj Tehnologic şi, zece ani mai târziu, pe cea de Drept din cadrul Universităţii Craiova. Potrivit CV-ului său, între 1997 şi 2000 a fost şef birou senatorial.

Manuela Mitrea se bucură de un capital de imagine şi datorită faptului că este soţia fostului ministru al Transporturilor, Miron Mitrea.

Liberala Ana Marcu, liderul Organizaţiei Municipale de Femei a PNL Constanţa este, din vara anului trecut, consilier în cadrul Consiliului Local Municipal Constanţa. În pofida unei prezenţe foarte discrete, Ana Marcu este (cu doar câteva excepţii) singurul consilier local care ridică problema unor proiecte de hotărâre iniţiate de primarul Constanţei, Radu Mazăre. Şi, cel mai important, atunci când face asta, este „înarmată" cu argumente.

Ana Marcu este membru al Partidului Naţional Liberal încă din 1990. Este economist, director al unei sucursale bancare.

politiciene_frumoase_-_Fusun_Aramaz.jpgChiar dacă nu este constănţeancă şi, mai mult, nici nu este româncă, Fusun Aramaz face carieră în diplomaţie la Constanţa. Consul general al Republicii Turcia din ianuarie 2010, Fusun Aramaz a activat, înainte de a fi numită la Constanţa, în cadrul Direcţiei Generale a Consiliului European şi Drepturilor Omului din Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Turcia. Mai mult, în traseul său, Fusun Aramaz a lucrat şi în cadrul misiunilor diplomatice ale Republicii Turcia din Kazahstan şi Belgia. Căsătorită, mamă a doi copii şi consul, Fusun Aramaz este modelul femeii a cărei carieră este, în anul de graţie 2013, corect valorizată de societate.

politiciene_frumoase_-__Anca_Belu.jpgFemei care au depăşit ideologia patriarhală există şi în administraţie. Liberala Ancuţa Daniela Belu este, din vara anului trecut, primarul comunei constănţene Mihail Kogălniceanu. Născută pe 28 august 1967, Ancuţa Belu conduce astăzi una dintre cele mai importante localităţi constănţene din punct de vedere strategic.

politiciene_frumoase_-_Dorinela_Irimia.jpgUNPR-ista Dorinela Irimia a câştigat,în contextul celor mai recente alegeri locale, Primăria Saraiu. Asta în pofida faptului că a „luptat" într-un mediu ostil, dominat de bărbaţi. Irimia şi-a adjudecat mandatul de primar cu un procent de 62,52%.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IPJ SibiuUn bărbat din comuna Șelimbăr este cercetat penal pentru mai multe infracțiuni subscrise violenței în familie.

24 Apr 2024 198

ISU Bihor O octogenară rănită a fost salvată de pompieri, în Oradea

22 Apr 2024 226

Doi copii din Cernavodă au fugit de acasă pentru a se plimba singuri din municipiul Constanța! Mama minorilor, sancționată de polițiști

21 Apr 2024 669

Marea Britanie Puțini știu că regina Elisabeta a II-a avea o sosie. Cine este femeia care o înlocuia

20 Apr 2024 833

Constanța! Achitare pentru un jandarm și doi polițiști, acuzați de purtare abuzivă!

19 Apr 2024 696

Armonia Hospital Constanța Mamografie Bilaterală, la un preț special, cu trimitere de la medicul de familie

19 Apr 2024 716

Știri Constanța Accident în Valu lui Traian. Un șofer băut a accidentat o femeie pe trecerea de pietoni

19 Apr 2024 663

Constanța Femeie, reținută pentru înșelăciune – încasa avans pentru apartamente

19 Apr 2024 448

Societatea Yano & Edi SRL, înființată recent la Constanța

18 Apr 2024 478

O femeie angajată în Armată, arestată preventiv! Și-a bătut crunt fetiţa de două luni

18 Apr 2024 479

Un bărbat și o femeie, încarcerați în Penitenciarul Poarta Albă. Ce fapte i-au adus după gratii?

17 Apr 2024 580

Accident rutier în localitatea Izvoarele, județul Tulcea

17 Apr 2024 528

Femeie reținută la Constanța pentru fals și uz de fals! Cum acționa suspecta

17 Apr 2024 600

TULCEA Accident rutier în localitatea Izvoarele! O persoană a fost rănită

17 Apr 2024 401

Valeriia Nails SRL. O femeie din Ucraina și-a deschis firmă la Constanța

16 Apr 2024 696