Finanțarea adecvată a învățământului pune bazele României educate!


 
Partidul Național Liberal consideră învățământul preuniversitar prioritate națională. Valorile și principiile unui sistem de educație modern se bazează și pe asigurarea fondurilor necesare acestui serviciu de interes public.
 
Proiectul LEGII ÎNVĂȚĂMÂNTULUI PREUNIVERSITAR - ROMÂNIA EDUCATĂ, aflat în dezbatere publică, precizează la articolul 106, alineatul (1): „Finanțarea cheltuielilor pentru educație, la nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar și superior, cu toate componentele sale de asigurare a funcționării, reprezintă, anual, minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat.”
 
Este nevoie să motivăm cadrele didactice pentru a crea și a atrage profesioniști. Iar atractivitatea profesiei didactice trebuie să se producă și prin nivelul de salarizare. De aceea, cadrul didactic stagiar și debutant va avea un cuantum egal cu salariul mediu brut pe economie din anul bugetar încheiat. Bineînțeles, și celelalte salarii vor crește proporțional, ajungându-se astfel la o creștere de 43% a salariului mediu în educație. Mai mult decât atât, evoluția în carieră va fi însoțită în mod direct de creșterea complexității rolurilor didactice și de asocierea cu noi responsabilități. Rolurile suplimentare (mentor, formator, evaluator) aduc stimulente suplimentare pentru cadrele didactice calificate (modificări în modul de încadrare, salarizare, normare).
 
Este nevoie să motivăm elevii, să susținem performanța. De aceea, în noua lege a educației se stabilește un cuantum minim al burselor:
a)            bursa de excelență olimpică I/ internațională – 1.000 lei/ lună;
               bursa de excelență olimpică II/ națională – 700 lei/ lună;
b)           bursă de performanță școlară – 500 lei/ lună;
c)            bursă profesională – 300 lei/ lună;
d)           bursă socială – 300 lei/ lună.

Vorbim de un cuantum minim, deoarece fondul pentru burse poate fi suplimentat de autoritățile publice locale. Acest fond pentru burse se alocă unităților de învățământ de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, în funcție de numărul de elevi de la învățământul cu frecvență și nu poate fi folosit cu altă destinație.

 
Finanţarea de bază este asigurată de stat, pentru învățământul obligatoriu: unitățile de învăţământ preuniversitar de stat, particulare şi confesionale, acreditate. Finanțarea se face în baza şi în limitele costului standard per elev, per preşcolar sau per antepreşcolar. Este necesară, totuși, și stabilirea unui cost standard per formațiune de studiu, dacă numărul de beneficiari direcți la nivelul unei formațiuni de studiu este sub numărul minim prevăzut de lege și există o singură clasă pe nivel. Numeroase localități, mai ales din mediul rural, se află în această situație, iar aceasta este cea mai bună soluție pentru acoperirea costurilor suplimentare.

Costul standard per elev pentru unitățile de învățământ defavorizate poate fi suplimentat cu 25%.

Costul standard se suplimentează cu 25% pentru unitățile de învăţământ care fac parte din consorții școlare sau consorții de învăţământ dual, constituite din unități de învăţământ din mediul urban și rural.

Costul standard per antepreșcolar/preșcolar/elev este majorat cu 100%, în baza contractului complementar, pentru școlile din spital și pentru unitățile de învățământ preuniversitar în care sunt înscriși antepreşcolari/ preşcolari/ elevi cu CES integrați în învățământul de masă (care beneficiază de nivelele de intervenție 3-4).

Costul standard per antepreșcolar/preșcolar/elev este majorat cu 75% pentru unitățile de învățământ preuniversitar în care sunt înscriși antepreşcolari/ preşcolari/ elevi care beneficiază de nivelele de intervenție 1-2 (elevii cu CES integrați în învățământul de masă).

 
Biroul de Presă,
PNL Filiala Constanța                                                                                                                                                                                                        26.07.2022
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Gabriel Ciobanu, candidează la funcția de primar Partidul Național Liberal, filiala Constanța susține un pol electoral unit cu toate forțele de dreapta, pentru localitatea Agigea!

27 Mar 2024 836

UPDATE Demisie în bloc la PSD Valu lui Traian! Întreaga organizație s-a alăturat Partidului Național Liberal. Ce spune Mirela Matichescu

27 Mar 2024 1321

Liderii coaliţiei au stabilit primul loc pe lista comună de la alegerile europarlamentare și candidaturile comune la Sectoarele 1, 2 şi 5 ale capitalei

25 Mar 2024 560

Ședință a Consiliului Politic Naţional al PNL. Ce subiecte se află pe ordinea de zi

24 Mar 2024 591

LIVE TEXT + VIDEO PNL Tulcea, o nouă rundă de lansare a candidaturilor la funcția de primar!

22 Mar 2024 1345

BPN al PNL a validat candidatura președintelui PNL Iași, Alexandru Muraru, la alegerile europarlamentare

21 Mar 2024 488

Vergil Chițac și Florin Mitroi, validați în ședința BPN al PNL

21 Mar 2024 739

Deputatul Bogdan Huțucă „Din 31 martie, județul Constanța va fi poarta Schengen a României “

21 Mar 2024 728

BPN al PNL a validat candidații pe lista comună cu PSD la europarlamentare. Consiliul Național, convocat pe 24 martie

21 Mar 2024 525

Comuna Fântânele, din județul Constanța, a rămas fără Consiliu Local Mai mulți aleși locali au demisionat, iar ultimii patru au fost radiați din PNL. Cu toții și-au pierdut mandatele!

21 Mar 2024 1029

Ramona Chiriac vrea să se retragă din fruntea listei PSD-PNL la alegerile europarlamentare (PRESA)

21 Mar 2024 439

Candidatul PSD - PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu - „Împreună vom învinge un oraş bolnav şi-l vom face sănătos“

20 Mar 2024 380

Bogdan Bola îl susține pe Stelian Ion în cursa pentru Primăria Constanța „E nevoie de o schimbare, înfrățirea PNL și PSD este evidentă"!

20 Mar 2024 724

Huțucă (PNL) „NATO construiește cea mai mare baza militară din Europa în județul Constanța!"

19 Mar 2024 680

Liderii coaliţiei de guvernare şi-au dat acordul pentru susţinerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei

19 Mar 2024 371