Politic

Fostul prefect Palaz a vrut să mute monumentul de la Straja lângă Autostrada Soarelui Liberalii caută soluții pentru ca Monumentul Tineretului să fie reabilitat şi introdus în circuitul turistic (document)

Monumentul Tineretului de la Straja ar trebui să fie unul dintre cele mai importante obiective turistice din județ, însă, din păcate, foarte puțini îi cunosc povestea sau au ajuns vreodată acolo.
„În activitatea mea de doi ani de consilier județean, i-am învățat trecutul și am înțeles problemele cu care se confruntă, însă, din păcate, încă mai caut o rezolvare pentru a asigura supraviețuirea și punerea în valoare a acestui simbol al tinerilor. Monumentul, cândva pe locul 2 în lume ca înălțime după Statuia Libertății (în prezent, pe locul 35 în inventarul celor mai înalte statui din lume), denumit și Făclia Tinereții, Statuia Victoriei sau Îngerul Căzut, se distruge tot mai mult pe zi ce trece”, susţine consilierul judeţean PNL, Bogdan Bola.
 

Povestea monumentul tineretului de la Straja

 
Monumentul Tineretului a fost inaugurat în primăvara anului 1988, are înălțimea de 50 m și este lucrat aproape în totalitate din oțel inoxidabil. Inițial, în machetă, îngerul avea aripi, dar acestea au fost eliminate deoarece constructorii au considerat că structura de rezistență nu le poate susține. Creatorul său, renumitul artist plastic Pavel Bucur rămăsese după ’89, printre puținii care îi mai știau importanța: „Este un înger alb, un înger al libertății, în sensul în care omul, când îl vede, să se simtă și el legat de natură, de cer, să simtă că zboară, pentru că toți dorim să ajungem în cer“.
„Oamenii din zonă încă mai spun cu mândrie că «... era monumentul nostru, al celor din Dobrogea, pentru noi era făcut, muncitorii care am lucrat la canal..». Ideea de a construi acolo un monument a fost a conducerii Uniunii Tineretului Comunist din vremea aceea, aceasta plătind din fondurile sale proprii Monumentul Tineretului și 10 kilometri din lucrările la Canal. Selecția machetelor, aprobarea proiectului, construcția bucată cu bucată, au durat mai mult de trei ani. Proiectul inițial cuprindea grupuri sanitare, generator de lumină, balize pentru avioane și elicoptere, loc de aterizare pentru elicopter, rondo pentru coloanele oficiale, dar și un amfiteatru în care urmau să se susțină spectacole în aer liber”, adăugă alesul judeţean pe blogul său.
 

În anul 2000, a revenit în atenția publicului

 
După Revoluția din 1989, Monumentul Tineretului a intrat în uitare. Abia în anul 2000, a revenit în atenția publicului, când o bandă de hoți s-a înarmat cu utilaje și au demontat bucată cu bucată cele trei basoreliefuri. Atunci, fiecare dintre plăcile de bronz cântărea între 14 şi 19 tone, conform artistului plastic. „Cu toate acestea, în raportul Poliției s-a consemnat că plăcile cântăreau doar 5 tone (doar o parte dintre acestea au fost recuperate). Între timp, hoții au mai devalizat ce au putut: plăcile de inox de la baza monumentului, dar și literele din bronz de pe soclu, care adresau următorul mesaj: „Generațiile viitoare să știe că ne-am sacrificat pentru înălțarea Patriei“. Cu toate că toată lumea știe că acestea au dispărut, nimeni nu mi-a putut spune cine este vinovatul sau când s-a întâmplat acest lucru”, subliniază Bogdan Bola.
Demersuri au mai existat de-a lungul timpului pentru punerea în valoare a Monumentului Tineretului. De pildă, notează alesul judeţean, fostul prefect al județului Constanța Claudiu Palaz a avut în intenție să mute acest monument lângă Autostrada Soarelui, pentru ca toată lumea să-l poată vedea. Artistul însă nu a fost de acord, iar pretențiile sale materiale pentru drepturile de autor au fost mari. „De asemenea, directorul Muzeului de Artă din Constanța, Doina Păuleanu, considera că această operă impresionantă trebuie conservată și mutată, mai apoi, într-un loc sigur, în care turiștii de pretutindeni să o poată admira, poate chiar în municipiul Constanța”, notează Bogdan Bola.
Consilierul judeţean PNL afirmă însă că nu poate fi cu totul de acord cu propunerile acestora, dintr-un simplu motiv: „locul amplasării acestui monument a fost ales cu grijă și cu un scop anume, acela de a lăsa generațiilor viitoare un simbol al întregului Canal, a jertfei celor care au murit construindu-l, dar şi în memoria satului Straja, ras de comuniști de pe faţa pământului pentru finalizarea Canalului Dunăre-Marea Neagră. Primăria pe raza căreia se află Monumentul Tineretului ar trebui să fie cea care să se ocupe de protejarea lui, însă nici urmă de acte care să demonstreze că monumentul s-ar afla în grija Primăriei Bărăganu. Era posibil ca obeliscul să fi fost amplasat pe terenul administrat de Administrația Canalelor Navigabile, dar nici această instituție nu a descoperit acte prin care i s-ar fi încredințat soarta monumentului. Şi, ușor, ușor, am mers pe firul evenimentelor și am ajuns la cei care administrează toate bunurile fostului UTC - Fundația Județeană pentru Tineret Constanța”!
În pofida faptului că a încercat pe cale amiabilă, în discuții normale sau prin corespondență oficială, să afle mai multe detalii despre Monumentul Tineretului, Bola spune că Fundația Județeană pentru Tineret Constanța a refuzat orice răspuns oficial, rezumându-se la a lansa atacuri furibunde pe Internet.
Cu sprijinul deputatului Bogdan Huțucă, s-a reuşit o interpelare la Ministerul Culturii pe acest subiect.
Mai jos, vă prezentăm răspunsul primit de la oficialii de la Cultură, în care se arăta clar în grija cui este Monumentul Tineretului (vezi secţiunea „documente”).
 

Căutând soluții pentru Monumentul Tineretului


Consilierul judeţean Bogdan Bola susţine că nu există un cadru legal pentru a face ceva să salvăm acest monument, iar bătaia de joc continuă.
 
„Pană când va exista un Regulament de punere în aplicare a Legii 146/2002, suntem legați la mâini și la picioare în legătură cu acest subiect. Până și creatorul acestui obelisc declara după Revoluție: «Este o rușine ce se întâmplă. La vremea lui a fost considerat al doilea ca mărime din lume şi cel mai mare de pe continent după clasificarea sa ca operă simbolică… A costat cât un pod! Am făcut toate demersurile posibile și nu am să mă las până când nu am să spăl această rușine». Din păcate, el nu a mai reușit asta. Ca ultim aspect, pentru a înțelege toată lumea cel mai bine de ce există această «întârziere» de neiertat și de ce unii se zbat din toate puterile să nu existe acest Regulament, analizați art. 31 din Legea 146/2002, care ar rezolva și închide definitiv această problemă (și cu siguranță și anumite persoane apoi…):
 
„Fundațiile județene pentru tineret sau a municipiului București se dizolva de drept în următoarele cazuri:
a) administrarea defectuoasă a patrimoniului;
b) neîndeplinirea scopului pentru care au fost constituite sau urmărirea unui alt scop decât cel pentru care au fost constituite;
Constatarea dizolvării de drept se realizează prin hotărâre a comisiei prevăzute la art. 29 alin. (1), la cererea oricărei persoane interesate”, concluzionează alesul judeţean PNL.
 
Pe această cale, Bola reaminteşte că a solicitat președintelui Consiliului Județean Constanța să formuleze o solicitare către Guvernul României și către Ministerul Tineretului și Sportului, prin care să solicite aprobarea cât mai urgentă a Regulamentului de punere în aplicare a Legii 146/2002.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fost senator, achitat la Constanţa. Apelul dosarului a primit un nou termen

14 Nov 2018 200

„Cât de anostă a putut să ajungă Constanța!“ Primarul Făgădău nu „ratează“ nicio săptămână fără o urecheală din partea liberalilor

14 Nov 2018 334

Tânăra rănită grav în accidentul teribil din zona Hotelului Zodiac din Constanța este fiica unui consilier local din Cogealac (video)

12 Nov 2018 14577

În primăvara anului viitor, urmează alegeri. De ce a renunţat Septimiu Bourceanu la postura de coordonator al filialei PNL Constanţa?

12 Nov 2018 382

Decizie radicală PNL Constanța, echipa nouă la Organizația municipală

09 Nov 2018 458

Huţucă (PNL) - „Cât preţuieşte în realitate primarul Decebal Făgădău educaţia şi performanţa şcolară?“

07 Nov 2018 263

Audierile candidaţilor la CNA şi ASF, amânate

06 Nov 2018 279

Mihaela-Antoanela Scrieciu, noul președinte al al Organizației Femeilor Liberale Constanța (galerie foto)

03 Nov 2018 727

Cu două luni înainte de sfârşitul anului, Pasajul Cumpenei nu este finalizat nici pe jumătate! Huţucă spune că Făgădău ar trebui să-şi asume eşecul

02 Nov 2018 591

UPDATE PNL Constanţa propune reducerea amenzilor pentru parcări

01 Nov 2018 352

Atenţie, constănţeni! Din 15 noiembrie se ridică maşinile parcate neregulamentar. Amenzile nu sunt de neglijat

01 Nov 2018 1543

Plenul Camerei Deputaţilor a respins miercuri moţiunea simplă împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader

31 Oct 2018 238

„Nu intră în competenţa lor!“ Actul de promisiune civică, asumat de CJ Constanţa şi CJ Tulcea, desfiinţat de un consilier judeţean din opoziţie

31 Oct 2018 894

Joaca de-a moțiunea Deputatul PMP Robert Turcescu nu-i mai înțelege pe liberali și pe cei de la USR

30 Oct 2018 451

Ce a declarat președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, despre viitorul coaliției de guvernare

29 Oct 2018 260

Discuțiile pe sesizările privind Codul administrativ, amânate de CCR

25 Oct 2018 316

USR şi PNL au depus moţiune simplă împotriva lui Tudorel Toader! Stelian Ion prezintă criticile aduse ministrului

24 Oct 2018 590

Un nou atac al liberalilor la adresa edilului-şef al Constanţei. Bogdan Huţucă, despre primarul „care nu face nimic“!

24 Oct 2018 660

Teatrologul Anaid Tavitian şi scenograful Eugenia Jianu devin cetăţeni de onoare ai municipiului Constanţa

23 Oct 2018 1306

Bogdan Huţucă (PNL) - „Vom iniţia o propunere legislativă de transpunere a recomandărilor finale ale Comisiei de la Veneţia“

22 Oct 2018 322

Preşedinte nou la PNL Năvodari!

19 Oct 2018 332

Bogdan Huţucă (PNL) - „Sub o administraţie locală PSD-ALDE-PMP, cârpim Cazinoul cu lucrări de zero lei!“

19 Oct 2018 774

Avocatul Poporului a decis să solicite informații suplimentare Guvernului României privind ordonanţa pe legile Justiţiei

18 Oct 2018 245

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Consilierii judeţeni constănţeni, invitaţi în redacţia ZIUA de Constanţa să-l cunoască pe omul care a scris istorie pentru Dobrogea (document + galerie foto)

15 Oct 2018 1985

Primarul se află la Munchen Preşedintele PNL Constanţa, Bogdan Huţucă, e de părere că Făgădău se plimbă pe bani publici şi doar mimează deschiderea faţă de investitori

12 Oct 2018 1060

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Marele avocat Istrate Micescu, naşul de botez al istoricului Adrian V. Rădulescu. Aducere-aminte împreună cu senatorul Puiu Haşotti

12 Oct 2018 1307

Raport nefavorabil pentru măsurile alternative de executare a pedepselor, în comisiile de specialitate

08 Oct 2018 313

Preşedintele PNL, Ludovic Orban „Motivul principal pentru care oamenii nu au venit astăzi la vot este confiscarea acestui referendum de către Liviu Dragnea “

07 Oct 2018 285

Referendum. Raluca Turcan "Am votat din respect faţă de iniţiativa cetăţenească"

06 Oct 2018 403

Huţucă (PNL) - Gazul din Marea Neagră să finanţeze modernizarea CET-urilor. Deputatul a solicitat premierului soluţii pentru criza termoficării de la Constanţa

06 Oct 2018 457

Ludovic Orban - "Condamn toţi liderii politici în frunte cu Dragnea, pentru că încearcă să folosească referendumul ca şi sursă de capital electoral"

05 Oct 2018 248

Fost senator acuzat de evaziune fiscală, achitat la Constanţa. Dosarul a primit un nou termen

05 Oct 2018 385

Cine face parte din Biroul Electoral Judeţean Constanţa la referendumul pentru familie?

03 Oct 2018 1808

Soluţia pentru rezolvarea crizei apei calde şi a căldurii la Constanţa, în varianta PNL

02 Oct 2018 617

Dezbatere prilejuită de Ziua Națională de Prevenire a Cancerului de Sân, la Constanţa

01 Oct 2018 300

AEC şi CJC merg în instanţă Subvenţia la transportul judeţean pentru elevi şi studenţi, tranşată abia în 2019! Va crește abandonul şcolar?

29 Sep 2018 1239

CLM a aprobat rectificarea bugetară de aproximativ 30 de milioane de lei. Situaţia reală a datoriilor şi penalităţilor Primăriei Constanţa, în varianta PNL

28 Sep 2018 992

Consilierul județean Bogdan Bola atrage atenția cu privire la posibila fraudare la scară largă a Referendumului pentru familia tradițională

22 Sep 2018 569

Proiectul „Dobrogea Nord - Pământul Sălbatic între Dunăre și Mare”, o șansă pentru dezvoltarea sectorului pescăresc în județul Constanța

20 Sep 2018 609

Biroul Executiv al PNL a decis depunerea a două moţiuni simple

17 Sep 2018 335

Proiectul de lege pentru desființarea taxei de pod la Fetești și Giurgeni, inițiat de deputații PNL de Constanța, susținut de 64 de parlamentari

17 Sep 2018 616

Huțucă (PNL) - „Integrarea Portului Constanța în spațiul Schengen ar aduce la bugetul local sute de milioane de euro anual!“

15 Sep 2018 509

Declaraţie politică Robert Turcescu (PMP) - „Moţiunea de cenzură, singura şansă!”

13 Sep 2018 2861

Moțiunea opoziției împotriva ministrului Carmen Dan, a picat

12 Sep 2018 618

Unitățile de învățământ din Constanța se confruntă cu lipsuri elementare. PNL îi cere primarului Făgădău să investească în educație

11 Sep 2018 381

Decizia a fost anunţată la Saturn. Obiectivul sesiunii parlamentare pentru PNL este demiterea Guvernului prin moţiune de cenzură

10 Sep 2018 797

Şcoala de Vară a OFL. Ludovic Orban şi Bogdan Huţucă, faţă în faţă cu femeile liberale

08 Sep 2018 520

Comisia de anchetă privind pesta porcină, respinsă de putere. Un deputat de Constanţa cere demisia ministrului Agriculturii

06 Sep 2018 416

Fostul consilier local Virgil Lixandru a primit răspuns de la Primăria Constanţa. Este vizată o investiţie imobiliară pe bulevardul Mamaia

05 Sep 2018 813

Liberalii s-au reunit la Palatul Parlamentului. Vorbesc despre priorităţile sesiunii parlamentare de toamnă

02 Sep 2018 385