Politic

Grup de lucru interministerial mixt. Reuniune România-Republica Moldova

Astăzi, 23 iulie 2019, la Palatul Victoria, a avut loc reuniunea Grupului de lucru interministerial mixt România – Republica Moldova, cu participarea miniștrilor desemnați de cele două părți.
 
Grupul de lucru interministerial mixt România – Republica Moldova a fost constituit urmare a acordului între prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, și prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, realizat la București, la 2 iulie 2019, privind lansarea unui exercițiu comun de identificare a domeniilor de interes imediat asupra cărora România își va concentra sprijinul pentru Republica Moldova. Acesta reprezintă expresia angajamentului României pentru susținerea eforturilor de avansare a parcursului european al Republicii Moldova, fiind, totodată, un reper al interesului comun de consolidare a Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
 
Din partea Guvernului Republicii Moldova au participat Nicolae Popescu, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Georgeta Mincu, ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Liliana Nicolaescu-Onofrei, ministrul educației, culturii și cercetării, precum și Ala Nemerenco, ministrul sănătății, muncii și protecției sociale, alături de o echipă de experți din mai multe ministere și instituții din Republica Moldova.
 
Din partea Guvernului României au participat Toni Greblă, secretarul general al Guvernului României, Teodor Meleșcanu, ministrul afacerilor externe, Petre Daea, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Marius Constantin Budăi, ministrul muncii și justiției sociale, precum și reprezentanți la nivel de secretar de stat și experți ai altor ministere care derulează proiecte și programe de cooperare cu Republica Moldova.
 
Participanții la reuniunea Grupului de lucru au realizat o analiză aprofundată a proiectelor în curs de derulare care necesită atenție prioritară, în scopul generării unor beneficii directe pentru îmbunătățirea vieții tuturor cetățenilor Republicii Moldova.
 
Totodată, au fost analizate modalitățile pentru lansarea de proiecte noi, pornind de la prioritățile Republicii Moldova și în concordanță cu obiectivul comun de susținere fermă a parcursului său european.
 
În context, s-a convenit ca, în perioada imediat următoare, sprijinul României în vederea avansării parcursului european al Republicii Moldova să se concentreze prioritar asupra unor proiecte concrete în domeniul protecției mediului și apelor, în domeniul educației, culturii, sănătății, afacerilor interne și cooperării transfrontaliere, finanțelor publice, precum și în domeniul telecomunicațiilor.
 
Totodată, a rezultat angajamentul României de a continua și aprofunda programele de cooperare vizând consolidarea instituțională, inclusiv prin participarea cu experți în domenii cheie din perspectiva reformelor asumate de Guvernul Republicii Moldova.
 
De asemenea, a fost reconfirmată importanța strategică a proiectelor de interconectare energetică.
 
De asemenea, a fost evidențiată importanța punerii în practică a Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, precum și a derulării proiectelor de asistență oficială pentru dezvoltare cu impact direct asupra calității vieții cetățenilor din Republica Moldova.
 
Rezultatele reuniunii Grupului de lucru interministerial mixt vor face în perioada imediat următoare obiectul unor acțiuni coordonate ale ambelor părți în perspectiva unei viitoare ședințe comune a Guvernelor României și Republicii Moldova.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președintele Klaus Iohannis - „Guvernul trebuie să meargă în fața Parlamentului. Niciun ministru nu va fi validat!”

12 Sep 2019 473

Proiectul de lege privind incubatoarele și acceleratoarele de afaceri, aprobat de Guvern

12 Sep 2019 223

Joi, ședință la Guvernul României. Ce proiecte sunt pe ordinea de zi

11 Sep 2019 413

Viorica Dăncila a declarat ce va face cu Guvernul României. Cine sunt noii miniștri propuși în funcții de conducere

11 Sep 2019 504

Ședință la Guvern, astăzi. Ce proiecte de acte normative au fost aprobate

09 Sep 2019 353

Ședință la Guvern. Consiliul Local al Municipiului Constanța, pe ordinea de zi. Se va dezbate problema burselor elevilor

08 Sep 2019 635

Klaus Iohannis „Guvernul PSD a făcut mult rău României și ar fi trebuit să plece demult”

04 Sep 2019 500

Viorica Dăncilă, a susținut declarații privind soarta Guvernului. „Vom merge în Parlament și vom încerca să obținem susținerea pentru continuarea mandatului”

28 Aug 2019 457

1.000 lei, respectiv 3.000 de lei Elevii din Constanţa cu media 10 la evaluarea naţională şi la bacalaureat, premiaţi de Guvernul României

28 Aug 2019 1227

Ședință la Guvernul României. Două proiecte au legătură cu județul Constanța

26 Aug 2019 546

Asociaţia Elevilor din Constanţa a dat în judecată Ministerul Educaţiei Naţionale, Guvernul României şi Ministerul Dezvoltării Regionale

21 Aug 2019 541

Ședință la Guvernul României. Proiectele incluse pe ordinea de zi

20 Aug 2019 603

Ministerul Transporturilor Proiect ce vizează porturile Medgidia, Luminița și Ovidiu

16 Aug 2019 823

Se construiește un port turistic în Călărași. Guvernul va finanța proiectul (galerie foto)

13 Aug 2019 585

Şedinţă la Guvernul României. Un proiect are legătură cu CN APM Constanţa

11 Aug 2019 700