Politic

Guvernatorul BNR, interpelat. Ramona Dinu (USR) - „Băncile îşi continuă comportamentul abuziv în relaţia cu românii!“ (document)

 
Senatoarea USR de Constanţa Ramona Dinu susţine că i-au fost prezentate de către cetăţeni, de-a lungul timpului, o serie de cazuri în care băncile s-au raportat incorect faţă de clienţii lor.
 
„Acest lucru se traduce prin modificarea unilaterală a regulilor în timpul jocului, cu simpla informare sau, uneori, şi fără informarea clientului. Consecinţele sunt multiple! Sute de mii de români au plătit rate mai mari la bănci, în urma modificării ratei dobânzii fără motive întemeiate. Zeci de mii de familii s-au confruntat peste noapte cu riscul pierderii locuinţelor aduse drept garanţie pentru că au avut de plătit rate mai mari despre care nu au ştiut iniţial.
Comportamentul discreţionar al băncilor în raport cu clienţii lor, în foarte multe cazuri, ia forma unui abuz”, afirmă senatoarea.

Dinu a adresat mai multe întrebări și interpelări către autorităţile care ar trebui să vegheze asupra corectitudinii comportamentului instituţiilor bancare în raport cu clienţii lor. Printre acestea, la Ministerul Economiei, ANPC şi BNR.
 
Senatoarea USR spune că își dorește să afle de la acestea o situaţie reală, la acest moment, a cazurilor în care băncile au înregistrat beneficii nelegitime ca urmare a inserării de clauze abuzive în contractele semnate cu clienţii lor.

“Din nefericire, există în continuare probleme sub aspectul echilibrului contractual, chiar dacă, potrivit legislaţiei, băncile trebuiau să renunţe la clauzele în care își acordau dreptul discreţionar de a revizui rata dobânzii curente, fără ca noua rată să fie negociată cu clientul, acesta fiind doar înştiinţat.

Mai mult decât atât, există voci care acuză conducerile succesive ale Autorităţilor Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) că nu au sprijinit consumatorii, ci au protejat adesea instituţiile bancare. Din toate aceste motive, am adresat o solicitare guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, pentru a efectua o evaluare amănunţită asupra situaţiei în care se află în prezent clienţii băncilor, rugându-l totodată să îmi comunice măsurile care au fost întreprinse până la acest moment pentru a elimina comportamentul abuziv al instituţiilor bancare. 
 
Pentru prea mult timp românii au fost ţinuţi să acţioneze de pe poziţie inegală în raport cu instituţiile bancare! În prea multe cazuri contractele de împrumut bancar au clauze prestabilite de către bancă, fără să dea posibilitatea clienţilor de a modifica sau înlătura vreuna dintre clauze! Este nevoie de un control amplu în privinţa caracterului abuziv al clauzelor contractuale”, mai spune senatoarea USR.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

ionita

16 Dec, 2019 15:07

Sa faca odata ceva concret .... ca VORBE goale ,ne am cam saturat !!! Suntem din toate partile abuzati ! Ce viata este asta ???

Articole asemanatoare

Pentru degrevarea aglomerației de pe Otopeni, USR Constanța propune ca o parte din zboruri să fie preluate de aeroportul de la Mihail Kogălniceanu

12 May 2020 2686

Senatoarea USR, Ramona Dinu solicită Guvernului acte normative care să permită relansarea sectorului călătoriilor şi turismului

28 Apr 2020 1781

Senatoarea Ramona Dinu, amendamente privind acordarea unor facilități pentru angajatori. În vizor, contribuțiile de asigurări sociale și serviciile de utilități (document)

02 Apr 2020 1956

Senatoarea USR Ramona Dinu cere Ministerului Sănătății informații despre situația medicilor din Constanța lăsați cu mâinile goale în fața COVID-19

30 Mar 2020 2679

Ramona Dinu (USR) - „Este nevoie de criterii clare privind certificatele de situații de urgență și documentele justificative pentru firmele din domeniile afectate de COVID-19”

18 Mar 2020 1307

Senatoarea USR Ramona Dinu cere prorogarea obligațiilor fiscale în turism și parteneriat cu industria HoReCa pentru susținerea auto-carantinei

13 Mar 2020 1572

Ramona Dinu (USR) - „Urmează o nouă încercare de creare a cadrului legislativ pentru exploatarea resurselor offshore de la Marea Neagră”

25 Feb 2020 1228

Ilegalităţile vizibile cu ochiul liber sunt, în acte, ca inexistente În mandatul lui Hristu Uzun, plajele sunt un exemplu veritabil de „aşa nu”! (document)

07 Jan 2020 1312

Modificări pentru studenţi Parlamentarii doresc înfiinţarea centrelor de competenţă pentru a veni în sprijinul universităţilor (document)

31 Dec 2019 1267

Senatoarea Ramona Dinu cere Ministerului Educaţiei reanalizarea coeficienţilor privind finanţarea instituţiilor de învăţământ de stat în 2020 (document)

25 Dec 2019 1098

Abordarea mobilității în zona centrală a Constanței nu rezolvă problemele de trafic. 50.000 de euro pentru construirea unui metru pătrat de carosabil

19 Nov 2019 952

LIVE TEXT USR Constanța, prima conferință după ce au pierdut alegerile prezidențiale. Ce mesaje transmit liderii lor (galerie foto)

14 Nov 2019 1464

Remus Negoi, președintele USR județul Constanța „Sperăm ca turul doi să fie între Klaus Iohannis și Dan Barna” (galerie foto+video)

10 Nov 2019 1346

Senatorul USR, Ramona Dinu, interpelare pe tema situației Cetății Callatis din Mangalia

24 Oct 2019 821

Guvernul României trebuie să afle că litoralul românesc al Mării Negre nu începe şi nu se termină între graniţele staţiunii Mamaia!

28 Sep 2019 754