Guvernatorul BNR, interpelat. Ramona Dinu (USR) - „Băncile îşi continuă comportamentul abuziv în relaţia cu românii!“ (document)

 
Senatoarea USR de Constanţa Ramona Dinu susţine că i-au fost prezentate de către cetăţeni, de-a lungul timpului, o serie de cazuri în care băncile s-au raportat incorect faţă de clienţii lor.
 
„Acest lucru se traduce prin modificarea unilaterală a regulilor în timpul jocului, cu simpla informare sau, uneori, şi fără informarea clientului. Consecinţele sunt multiple! Sute de mii de români au plătit rate mai mari la bănci, în urma modificării ratei dobânzii fără motive întemeiate. Zeci de mii de familii s-au confruntat peste noapte cu riscul pierderii locuinţelor aduse drept garanţie pentru că au avut de plătit rate mai mari despre care nu au ştiut iniţial.
Comportamentul discreţionar al băncilor în raport cu clienţii lor, în foarte multe cazuri, ia forma unui abuz”, afirmă senatoarea.

Dinu a adresat mai multe întrebări și interpelări către autorităţile care ar trebui să vegheze asupra corectitudinii comportamentului instituţiilor bancare în raport cu clienţii lor. Printre acestea, la Ministerul Economiei, ANPC şi BNR.
 
Senatoarea USR spune că își dorește să afle de la acestea o situaţie reală, la acest moment, a cazurilor în care băncile au înregistrat beneficii nelegitime ca urmare a inserării de clauze abuzive în contractele semnate cu clienţii lor.

“Din nefericire, există în continuare probleme sub aspectul echilibrului contractual, chiar dacă, potrivit legislaţiei, băncile trebuiau să renunţe la clauzele în care își acordau dreptul discreţionar de a revizui rata dobânzii curente, fără ca noua rată să fie negociată cu clientul, acesta fiind doar înştiinţat.

Mai mult decât atât, există voci care acuză conducerile succesive ale Autorităţilor Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) că nu au sprijinit consumatorii, ci au protejat adesea instituţiile bancare. Din toate aceste motive, am adresat o solicitare guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, pentru a efectua o evaluare amănunţită asupra situaţiei în care se află în prezent clienţii băncilor, rugându-l totodată să îmi comunice măsurile care au fost întreprinse până la acest moment pentru a elimina comportamentul abuziv al instituţiilor bancare. 
 
Pentru prea mult timp românii au fost ţinuţi să acţioneze de pe poziţie inegală în raport cu instituţiile bancare! În prea multe cazuri contractele de împrumut bancar au clauze prestabilite de către bancă, fără să dea posibilitatea clienţilor de a modifica sau înlătura vreuna dintre clauze! Este nevoie de un control amplu în privinţa caracterului abuziv al clauzelor contractuale”, mai spune senatoarea USR.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

ionita

16 Dec, 2019 15:07

Sa faca odata ceva concret .... ca VORBE goale ,ne am cam saturat !!! Suntem din toate partile abuzati ! Ce viata este asta ???

Articole asemanatoare

Dinu Nicoleta- Ramona

14 Jul 2023 365

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 13 aprilie 2023

18 Apr 2023 1411

Uniți de aceeași pasiune și crez politic Nicoleta Ramona Dinu, fost senator USR de Constanța este consilier personal al primarului Capitalei, Nicușor Dan

22 Mar 2023 2355

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 05 iulie 2022

07 Jul 2022 2136

Proaspăt ieșită din insolvență Tomis Nautic Club, firma fostei senatoare USR de Constanța Ramona Dinu, modificări la administratori

23 Dec 2021 2651

Tomis Nautic Club SRL, firma fostei senatoare USR de Constanța Ramona Dinu, a ieșit din insolvență! (documente)

18 Nov 2021 2239

Un nou membru provizoriu numit în Consiliului de Administraţie al Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile SA

13 Oct 2021 1799

Fosta senatoare USR, Ramona Dinu rămâne administrator provizoriu la Administrația Canalelor Navigabile

24 Jun 2021 1794

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 08 iunie 2021

09 Jun 2021 2317

Nicoleta Ramona Dinu l-a înlocuit pe Ionuț Rusu în Consiliul de Administrație al CN ACN Constanța

06 Mar 2021 2274

Modificări în conducerea Companiei Naționale Administrația Canalelor Navigabile SA

05 Mar 2021 2027

Proiecte USR pentru eliminarea statutului de demnitar pentru șefii a 27 de instituții publice. Printre inițiatori și senatorul de Constanța, Ramona Dinu

10 Dec 2020 3255

USR și PLUS și-au desemnat parlamentarii. ”Un caz Presadă” și la Constanța? Senatoarea Dinu, în coada listei

12 Oct 2020 4608

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 11 septembrie 2020

14 Sep 2020 2630

Sesizări la Primărie, Garda de Mediu și ABADL USR Constanța trage un semnal de alarmă - “Aria Protejată Lacul Siutghiol, victimă a nepăsării, neregulilor și abuzurilor”!

06 Jun 2020 5120