Guvernul se pregăteşte să dea liber la împrumuturi, în condiţiile în care multe primării sunt în incapacitate de plată

Guvernul dă liber iresponsabil la îndatorarea primăriilor, după ce acestea au ajuns în incapacitate de plată, susţin reprezentanţii PMP.

Aceştia spun că foarte multe primării din România au ajuns în incapacitate de plată, iar, „în măreaţa-i strategie falimentară pentru administraţiile publice locale, Guvernul se pregăteşte să dea liber la împrumuturi. După modificarea Codului fiscal, prin care impozitul pe venitul salarial a scăzut de la 16% la 10%, bugetele locale au pierdut resurse imense, în condiţiile în care 71% din impozitul pe venitul salarial se face venit la administraţia publică locală. Mai apoi, după ce i-a lăsat fără bani pe primari, primăriilor li s-a dat mână liberă pentru majorarea salariilor. Colapsul era predictibil, iar această strategie păguboasă a generat întârzieri sau chiar blocaje în ce priveşte cofinanţarea proiectelor de investiţii, adică tocmai dezvoltarea unităţilor administrativ-teritoriale locale”, se arată în comunicarea Partidului Mişcare Populară.
 
În opinia acestora, Guvernul pregăteşte, printr-o ordonanţă de urgenţă, majorarea la 800 de milioane de lei a plafonului maxim la care se pot împrumuta primăriile din veniturile din privatizare. În nota de fundamentare a acestui proiect de act normativ se recunoaşte că „Autorităţile administraţiei publice locale înregistrează întârzieri sau chiar se află în blocaj ca urmare a lipsei de resurse financiare în bugetele locale pentru a asigura cota de prefinanţare/cofinanţare proprie sau pentru a asigura cheltuielile neeligibile aferente proiectelor de investiţii”.
 
Unităţile administrativ-teritoriale pot solicita, în cursul anului 2018, până la data de 29 noiembrie, de la Ministerul Finanţelor, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare în limita sumei de 800.000 mii lei, pentru asigurarea prefinanţării şi/sau cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor, conform proiectului OUG.
 
Culmea prostiei în această privinţă, arată PMP, este vădită chiar de faptul că plafonul pentru aceste împrumuturi a mai fost majorat o dată, în acest an, pe 1 martie, când Guvernul a aprobat o altă ordonanţă de urgenţă, prin care îl creştea la 500 de milioane de lei.

Partidul Mişcarea Populară solicită primarilor responsabilitate şi cumpătare, face apel la consiliile judeţene şi locale să nu se îndatoreze, ci să facă presiuni asupra guvernanţilor, care au promis la adoptarea Noului Cod Fiscal că vor compensa deficitul bugetelor locale prin alocări de resurse de la bugetul de stat.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.