Politic

Huţucă, o nouă interpelare adresată premierului Tudose. Subiectul - nămolul de la Techirghiol!

Deputatul PNL Bogdan Huţucă a depus a doua interpelare adresată premierului Tudose pe tema nămolului de la Techirghiol. „Au trecut cinci luni de când o mulţime de oameni s-au declarat îngrijoraţi de viitorul nămolului sapropelic din România şi nimic nu s-a schimbat. Daţi dovadă de o fărâmă de responsabilitate şi daţi curs unui studiu ştiinţific care să ne arate, foarte clar, care sunt măsurile necesare pentru protejarea acestui patrimoniu sanitar!“, afirmă deputatul, în cadrul interpelării privind stadiul realizării studiului ştiinţific referitor la nămolul sapropelic din lacul Techirghiol.
 
Vă reamintim că, în data de 17.05.2017, a avut loc o dezbatere publică organizată de Primăria oraşului Techirghiol, cu participarea Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale, tema fiind modul de acordare a licenţelor de explorare/exploatare a nămolului sapropelic terapeutic din lacul Techirghiol şi modul de valorificare a acestei resurse minerale curative.

Având în vedere că informaţiile cu privire la condiţiile de formare şi de regenerare a nămolului sapropelic din lacul Techirghiol sunt la nivelul anilor 1950 - 1960, se impune, în regim de urgenţă, o reactualizare a acestor date prin cele mai noi metode de cercetare ştiinţifică existente.
 
În acest sens, ANRM a organizat, cu sprijinul Primăriei Techirghiol, o întâlnire cu factorii interesaţi, în data de 28.06.2017, având ca subiect realizarea unui studiu ştiinţific complex, multidisciplinar, referitor la factorul natural terapeutic balnear „nămolul sapropelic“ din lacul Techirghiol.
 
În urma acestei întâlniri, ANRM a solicitat instituţiilor abilitate - Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marină, Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ Constanţa, Institutul Naţional de Recuperare Medicină Fizică şi Balneoclimatologie, Direcţia Hidrografică Militară - constituirea unui consorţiu ştiinţific în vederea realizării unui studiu ştiinţific referitor la nămolul sapropelic din lacul Techirghiol, document din care să rezulte măsurile necesare care trebuie implementate pentru a asigura sănătatea, protecţia lacului şi conservarea calităţilor curative balneare ale nămolului sapropelic şi ale lacului Techirghiol.
 
Instituţiile de cercetare sus-menţionate şi-au arătat disponibilitatea şi au căzut de acord asupra domeniilor de competenţă, a lucrărilor de teren şi laborator necesare realizării acestui studiu, prin emiterea unor oferte către ANRM. Finanţarea acestui studiu complex este asigurată de ANRM.
 
Scopul acestui demers iniţiat de ANRM îl reprezintă obţinerea tuturor informaţiilor necesare în vederea stabilirii condiţiilor imperative ce trebuie să se regăsească în contractele de licenţă de exploatare, pentru a asigura astfel protecţia şi prezervarea calităţilor curative ale lacului Techirghiol, prin continuitatea procesului de regenerare a resursei minerale balneare şi fără ca statul român să fie prejudiciat în urma procesului de exploatare.
 
Studiul ştiinţific va oferi datele necesare scopului sus-menţionat prin: determinarea parametrilor de sedimentare a nămolului sapropelic; determinarea condiţiilor necesare procesului de regenerare a nămolului sapropelic; determinarea cantităţilor optime ce pot fi exploatate; determinarea cantităţilor minime de returnare a nămolului sapropelic în lac, pentru asigurarea continuităţii procesului de regenerare a factorului curativ balnear; determinarea perimetrelor ce permit exploatarea; determinarea perimetrelor care necesită a fi conservate; determinarea zonei limită de comercializare a nămolului exploatat astfel încât să se garanteze returnarea nămolului sapropelic exploatat în lac pentru regenerarea acestuia; determinarea altor aspecte ce privesc protecţia şi sănătatea lacului, conservarea calităţilor curative balneare, gestionarea procesului de exploatare în mod durabil a acestei resurse minerale balneare.
 
Exploatarea şi utilizarea nămolului sapropelic într-un mod reglementat şi strict controlat asigură dezvoltarea serviciilor medicale balneare, dezvoltarea turismului balnear şi dezvoltarea economică integrată a zonei.
 
„Având în vedere importanţa acestor lucrări ştiinţifice - de cercetare pentru definirea condiţiilor de exploatare - şi ţinând cont de importanţa majoră a acestui studiu în vederea protecţiei lacului şi a substanţei minerale curative, respectiv a nămolului sapropelic din lacul Techirghiol, respectând, totodată, principiile unei dezvoltări durabile, vă solicit, domnule prim-ministru, să formulaţi un răspuns următoarelor întrebări: care este starea actuală a studiului mai sus-menţionat şi când vor fi demarate lucrările de cercetare propuse de consorţiul ştiinţific menţionat mai sus? De ce nu au fost definitivate până la această dată formele contractuale necesare demarării acestui studiu ştiinţific complex, de importanţă deosebită atât pentru statul roman, cât şi pentru comunităţile locale riverane lacului Techirghiol?“, se arată în interpelarea semnată de Bogdan Huţucă.

Citeşte şi:

UPDATE. Primul parlamentar de Constanţa. Interpelare pe tema nămolului din lacul Techirghiol 

Interpelat de către deputatul Huţucă
Premierul PSD Mihai Tudose nu are niciun răspuns la problema exploatării nămolului din lacul Techirghiol (documente)

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cine cere sprijinul Ambasadei SUA! Ramona Dinu (USR), interpelare către ministrul Sănătăţii privind Spitalul Municipal din Mangalia

23 Apr 2019 1396

Situaţie disperată printre angajaţii RADIONAV. Deputatul Huţucă i-a scris ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc (document)

18 Apr 2019 932

Deputatul Huţucă vrea explicaţii de la preşedintele CJC, Horia Ţuţuianu, privind anularea licitaţiilor pentru reabilitarea Mormântului Hypogeu şi a Edificiului Roman cu Mozaic

12 Apr 2019 967

Senatorul Mihu l-a interpelat pe ministrul Culturii. Se solicită prelungirea programului cu publicul a Bibliotecii Naţionale

09 Apr 2019 304

Ramona Dinu (USR) Domnule ministru al Culturii, ce aveți de gând să faceţi cu Palatul Regal din Mamaia"?

06 Apr 2019 801

Senatorul Mihu îi cere premierului, să prezinte ce strategie Guvernului în privinţa mamelor minore

27 Mar 2019 526

Editorial Un senator de Constanța, uitările sau neștiința domniei sale

02 Mar 2019 1129

Senatorul Ștefan Mihu, despre monumentul Tineretului de la Straja, județul Constanța - „Edificiul a fost lăsat în neîngrijire și paragină”

18 Feb 2019 2169

Cum explică Ministerul Culturii avizul pentru investiţia din apropierea porţii zidului de incintă al Cetăţii Tomis - „Decizia aparţine autorităţii publice locale!“ (documente)

14 Feb 2019 1324

Deputatul USR de Constanța, Stelian Ion a formulat o interpelare către Ministerul Finanțelor Publice. Are legătură cu Dosarul Retrocedărilor

13 Feb 2019 696

Ce spitale din judeţul Constanţa sunt în pericol în cazul unui cutremur major. Lista oficială (document)

29 Dec 2018 1069

Problemele de poluare cu care se confruntă municipiul Constanţa, obiectul unei interpelări adresate ministrului Mediului

05 Dec 2018 835

După rezoluția dură a Parlamentului European, senatorul PSD Ştefan Mihu cere informații despre diplomații români

21 Nov 2018 688

Bogdan Huţucă, interpelare către ministrul Culturii pentru protejarea monumentului Poarta Cetății Tomis. „Nu mai avizați distrugerea istoriei Constanței!“

17 Nov 2018 684

Consilierul Bogdan Bola, interpelare la CJAS. De ce nu este implementat la Constanța Programul Național de Tratament pentru Boli Rare? (document)

17 Nov 2018 1168