Politic

Huţucă, o nouă interpelare adresată premierului Tudose. Subiectul - nămolul de la Techirghiol!

Deputatul PNL Bogdan Huţucă a depus a doua interpelare adresată premierului Tudose pe tema nămolului de la Techirghiol. „Au trecut cinci luni de când o mulţime de oameni s-au declarat îngrijoraţi de viitorul nămolului sapropelic din România şi nimic nu s-a schimbat. Daţi dovadă de o fărâmă de responsabilitate şi daţi curs unui studiu ştiinţific care să ne arate, foarte clar, care sunt măsurile necesare pentru protejarea acestui patrimoniu sanitar!“, afirmă deputatul, în cadrul interpelării privind stadiul realizării studiului ştiinţific referitor la nămolul sapropelic din lacul Techirghiol.
 
Vă reamintim că, în data de 17.05.2017, a avut loc o dezbatere publică organizată de Primăria oraşului Techirghiol, cu participarea Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale, tema fiind modul de acordare a licenţelor de explorare/exploatare a nămolului sapropelic terapeutic din lacul Techirghiol şi modul de valorificare a acestei resurse minerale curative.

Având în vedere că informaţiile cu privire la condiţiile de formare şi de regenerare a nămolului sapropelic din lacul Techirghiol sunt la nivelul anilor 1950 - 1960, se impune, în regim de urgenţă, o reactualizare a acestor date prin cele mai noi metode de cercetare ştiinţifică existente.
 
În acest sens, ANRM a organizat, cu sprijinul Primăriei Techirghiol, o întâlnire cu factorii interesaţi, în data de 28.06.2017, având ca subiect realizarea unui studiu ştiinţific complex, multidisciplinar, referitor la factorul natural terapeutic balnear „nămolul sapropelic“ din lacul Techirghiol.
 
În urma acestei întâlniri, ANRM a solicitat instituţiilor abilitate - Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marină, Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ Constanţa, Institutul Naţional de Recuperare Medicină Fizică şi Balneoclimatologie, Direcţia Hidrografică Militară - constituirea unui consorţiu ştiinţific în vederea realizării unui studiu ştiinţific referitor la nămolul sapropelic din lacul Techirghiol, document din care să rezulte măsurile necesare care trebuie implementate pentru a asigura sănătatea, protecţia lacului şi conservarea calităţilor curative balneare ale nămolului sapropelic şi ale lacului Techirghiol.
 
Instituţiile de cercetare sus-menţionate şi-au arătat disponibilitatea şi au căzut de acord asupra domeniilor de competenţă, a lucrărilor de teren şi laborator necesare realizării acestui studiu, prin emiterea unor oferte către ANRM. Finanţarea acestui studiu complex este asigurată de ANRM.
 
Scopul acestui demers iniţiat de ANRM îl reprezintă obţinerea tuturor informaţiilor necesare în vederea stabilirii condiţiilor imperative ce trebuie să se regăsească în contractele de licenţă de exploatare, pentru a asigura astfel protecţia şi prezervarea calităţilor curative ale lacului Techirghiol, prin continuitatea procesului de regenerare a resursei minerale balneare şi fără ca statul român să fie prejudiciat în urma procesului de exploatare.
 
Studiul ştiinţific va oferi datele necesare scopului sus-menţionat prin: determinarea parametrilor de sedimentare a nămolului sapropelic; determinarea condiţiilor necesare procesului de regenerare a nămolului sapropelic; determinarea cantităţilor optime ce pot fi exploatate; determinarea cantităţilor minime de returnare a nămolului sapropelic în lac, pentru asigurarea continuităţii procesului de regenerare a factorului curativ balnear; determinarea perimetrelor ce permit exploatarea; determinarea perimetrelor care necesită a fi conservate; determinarea zonei limită de comercializare a nămolului exploatat astfel încât să se garanteze returnarea nămolului sapropelic exploatat în lac pentru regenerarea acestuia; determinarea altor aspecte ce privesc protecţia şi sănătatea lacului, conservarea calităţilor curative balneare, gestionarea procesului de exploatare în mod durabil a acestei resurse minerale balneare.
 
Exploatarea şi utilizarea nămolului sapropelic într-un mod reglementat şi strict controlat asigură dezvoltarea serviciilor medicale balneare, dezvoltarea turismului balnear şi dezvoltarea economică integrată a zonei.
 
„Având în vedere importanţa acestor lucrări ştiinţifice - de cercetare pentru definirea condiţiilor de exploatare - şi ţinând cont de importanţa majoră a acestui studiu în vederea protecţiei lacului şi a substanţei minerale curative, respectiv a nămolului sapropelic din lacul Techirghiol, respectând, totodată, principiile unei dezvoltări durabile, vă solicit, domnule prim-ministru, să formulaţi un răspuns următoarelor întrebări: care este starea actuală a studiului mai sus-menţionat şi când vor fi demarate lucrările de cercetare propuse de consorţiul ştiinţific menţionat mai sus? De ce nu au fost definitivate până la această dată formele contractuale necesare demarării acestui studiu ştiinţific complex, de importanţă deosebită atât pentru statul roman, cât şi pentru comunităţile locale riverane lacului Techirghiol?“, se arată în interpelarea semnată de Bogdan Huţucă.

Citeşte şi:

UPDATE. Primul parlamentar de Constanţa. Interpelare pe tema nămolului din lacul Techirghiol 

Interpelat de către deputatul Huţucă
Premierul PSD Mihai Tudose nu are niciun răspuns la problema exploatării nămolului din lacul Techirghiol (documente)

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Senatoarea Ramona Dinu îi cere ministrului Sănătăţii să analizeze modul în care se desfăşoară trimiterea bolnavilor în străinătate pentru tratament (document)

08 Nov 2018 380

Senatoarea USR Ramona Dinu îi cere explicaţii ministrului Apelor în legătură cu situaţia lacului Tăbăcărie (document)

23 Oct 2018 1005

Senatorul PSD Constanţa Ştefan Mihu, a adresat o interpelare Ministrului Culturii. Tema, situația Teatrului Național de Operă și Balet Constanța

22 Oct 2018 459

Senatorul PSD Constanţa Ştefan Mihu, a adresat o interpelare Ministrului Turismului

15 Oct 2018 293

Senatorul Mihu (PSD) îi cere ministrului Energiei să vină cu soluţii urgente pentru Electrocentrale Constanţa!

03 Oct 2018 483

Întrebare adresată de Ramona Dinu (USR) ministrului Turismului - „În Mamaia şi Năvodari, turiştii au fost obligaţi să închirieze şezlonguri?“ (document)

18 Sep 2018 1276

Interpelare parlamentară Senatorul Mihu (PSD) - „Se impune luarea în discuţie a unei vacanţe de vară care să se încheie la sfârşitul lunii septembrie“

05 Sep 2018 656

Consilierii judeţeni liberali retrag proiectul privind subvenţionarea transportului pentru elevi şi studenţi. Iată motivul

22 Aug 2018 626

Ce răspuns a transmis Bogdan Trif Problemele ghizilor, aduse în atenţia ministrului Turismului de senatoarea USR de Constanţa Ramona Dinu (documente)

09 Jul 2018 502

Dezinformare! Vicepremierul şi ministrul Dezvoltării Paul Stănescu aruncă pisica în curtea colegului său de partid, primarul Făgădău, în chestiunea Cazinoului (document)

06 Jul 2018 1858

Senatorul Mihu de la PSD este campionul interpelărilor parlamentare

24 May 2018 758

Preşedintele Curţii de Conturi, interpelat în legătură cu practica neunitară a controalelor întreprinse la nivelul administraţiilor locale din judeţul Constanţa

11 May 2018 1753

Şoferi „teribilişti“ aflaţi nu de puţine ori sub influenţa băuturilor alcoolice Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, interpelat de senatorul Ştefan Mihu pe tema pericolului din traficul auto

10 May 2018 1581

Interpelare pentru găsirea unor soluţii pentru dezvoltarea infrastructurii de navigaţie din România adresată ministrului Transporturilor

17 Apr 2018 645

Interpelare către ministrul Muncii şi ministrul Apărării Senatorul Ştefan Mihu cere explicaţii privind pensiile cadrelor militare în rezervă şi disponibilizate

12 Apr 2018 3355

Senatorul Mihu, de la PSD, interpelare în legătură cu proiectul „Plaja terapeutică“

14 Mar 2018 753

Senatorul PSD Mihu, îngrijorat de situaţia sportului românesc, după ce a urmărit din fotoliu Jocurile Olimpice de Iarnă. Iată ce i-a scris premierului!

28 Feb 2018 930

Interpelare ce vizează situația Șantierului Naval Mangalia depusă de un parlamentar constănțean. Documentul adresat premierului și ministrului Economiei

19 Feb 2018 2133

Interpelare pentru salvarea Şantierului Naval din Mangalia! Soarta celor peste 1.700 de angajaţi, în aer!

14 Feb 2018 2404

Făgădău, încolţit din toate părţile. Senatorul Chiţac solicită un control la Primăria Constanţa privind modalitatea de stabilire a taxelor locale

05 Dec 2017 2843

Tudose, din nou interpelat Guvernul PSD-ALDE vrea să transforme zona Techirghiol în a doua Roşie Montană a României (document)

23 Nov 2017 2602

Patru întrebări şi un Cazino abandonat!

23 Nov 2017 1706

Bolnavii în fază terminală din judeţul Constanţa, bătaia de joc a unui secretar de stat din Ministerul Sănătăţii, care „nu ştie şi nu poate“! (document)

24 Oct 2017 5092

Deputatul Huţucă solicită Ministerului Sănătăţii fonduri pentru dotarea Spitalului Judeţean Constanţa cu o secţie de radioterapie

12 Oct 2017 1616

Interpelat de către deputatul Huţucă Premierul PSD Mihai Tudose nu are niciun răspuns la problema exploatării nămolului din lacul Techirghiol (documente)

03 Oct 2017 2269

După închiderea „Casei Soarelui“, Turcescu solicită Ministerului Sănătăţii să ia măsuri pentru ca bolnavii oncologici de la Constanţa să fie trataţi fără costuri!

27 Sep 2017 3565

Deputatul Turcescu nu renunţă nici el la înfiinţarea unui spital regional La rectificarea bugetară, UPU Constanţa a primit fonduri suplimentare! (document)

14 Sep 2017 1580

Interpelarea senatorului Chiţac adresată ministrului Tineretului şi Sportului, Marius Dunca. Subiectul - soarta stadionului Farul! (document)

08 Jun 2017 1921

A solicitat sprijin şi a primit o palmă Turcescu şi Ţuţuianu, dispută pe tema bugetului Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean (document)

01 Jun 2017 1795

UPDATE. Declaraţie politicã a deputatul USR Ion Stelian „Techirghiol, o nouã «Roşia Montanã» a României?”

31 May 2017 2333

UPDATE. Primul parlamentar de Constanţa. Interpelare pe tema nămolului din lacul Techirghiol

29 May 2017 13283

UPDATE. Parlamentarii de Constanţa au alte probleme Deputat de Galaţi, interpelare la premier pentru nămolul de Techirghiol

29 May 2017 8683

Interpelare pe tema podului de la Agigea adresată ministrului Transporturilor

12 Oct 2016 1449

Senatorul Christian Gigi Chiru i-a adresat o interpelare ministrului Afacerilor Interne, Ioan-Dragoș Tudorache, privind situația din Consiliul Local al comunei Mihail Kogălniceanu

06 Oct 2016 1135

Concursul pentru directori de şcoli, subiect de interpelare. Un deputat de Constanţa îi sugerează ministrului să dispună verificări în teritoriu (document)

03 Oct 2016 2898

O deputată vrea ca românii să primească 200 de euro ca să își facă baie în casă

21 Apr 2016 868

Mihai Tararache - „Oprirea serviciului de radioterapie a generat o situație similară cu a unei crime cu premeditare“

11 Apr 2016 1443

„Panama Papers” Interpelare adresată de către deputatul PSD Aurelia Cristea

08 Apr 2016 1306

O nouă interpelare privind aparatul de radioterapie de la Spitalul Județean Constanța, depusă la Parlament

07 Apr 2016 1129

Interpelare în Parlament privind expirarea licenţei aparatului de radioterapie de la Spitalul Judeţean Constanţa

07 Apr 2016 946

Comunicat de presă - Senatorul Christian Gigi Chiru

05 Apr 2016 848

Propunere de includere a Cazinoului pe lista monumentelor UNESCO

05 Apr 2016 1010

Comunicat de presa deputat Florin GHEORGHE - 16 martie 2016

16 Mar 2016 694

La sugestia senatorului Alexandru Mazăre Ministerul Educaţiei analizează pregătirea asistenţilor medicali!?

08 Feb 2016 1772

Răspunsuri tehnocrate Cioloş îl pasează pe Mazăre şefului de cabinet (document)

30 Jan 2016 2433

Senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, s-a adresat Secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland

28 Jan 2016 566

Comunicat de presa - Domnul senator Viorel-Riceard Badea, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, s-a adresat Președintelui Bulgariei, Rossen Plevneliev -27.01.2016

27 Jan 2016 582

Comunicat de presa - Solicitarea senatorului Titus Corlațean, legata de situatia familiei Botnariu din Norvegia, marti 22 decembrie 2015

22 Dec 2015 899

Iniţiativă la final de mandat Alexandru Mazăre îi dă „teme“ premierului Cioloş

16 Dec 2015 3063

Florin GHEORGHE l-a interpelat pe noul ministru al educaţiei pe marginea investiţiilor în infrastructura şcolară din Municipiul Constanţa

15 Dec 2015 756