În contextul protestelor din justiţie Deputatul USR Stelian Ion a transmis o scrisoare deschisă avocaţilor din România (document)

Stelian Ion, membru al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi din Camera Deputaţilor şi avocat în cadrul Baroului Constanţa, a transmis o scrisoare deschisă colegilor avocaţi în contextul protestelor procurorilor din toată ţara, prin intermediul cărora le cere acestora să iasă din pasivitate.
 
„Avocatura este una dintre cele mai nobile şi mai frumoase profesii. Justiţia nu poate fi concepută fără respectarea dreptului la apărare, iar dreptul la apărare este iluzoriu fără avocaţi. Într-o societate democratică, rolul avocatului excedează sfera de interes a clienţilor săi. Într-o astfel de societate avocatul are şi un important rol social.
 
„Într-o societate întemeiată pe respect faţă de justiţie, avocatul îndeplineşte un rol special. Îndatoririle avocatului nu se limitează doar la executarea fidelă a unui mandat în cadrul legii. Avocatul trebuie să vegheze la respectarea statului de drept şi a intereselor celor ale căror drepturi şi libertăţi le apără. Respectul pentru misiunea profesională a avocatului este o condiţie esenţială a Statului de drept şi a unei societăţi democratice“ - stabileşte art. 1.1 din Codul deontologic al avocaţilor din Uniunea Europeană.
 
La rândul său, art. 10 (4) din Codul deontologic al avocatului român întăreşte această idee: „Prin toate demersurile sale, avocatul va combate tendinţele, acţiunile şi măsurile totalitariste, specifice statului dictatorial, pledând pentru libertate, transparenţa procedurilor judiciare şi soluţii în conformitate cu principiile statului de drept“.
 
În condiţiile puternicelor frământări sociale legate de apărarea justiţiei şi a statului de drept în România, frământări care durează de mai bine de un an, în condiţiile unor discuţii aprinse legate de modificările legislative care au intervenit în ultima perioadă în domeniul justiţiei, în contextul în care problemele reale ale justiţiei sunt ignorate de factorii decidenţi, avocaţii nu pot lipsi din cadrul discuţiilor pe tema justiţiei.
 
Există, uneori, percepţia negativă, nemeritată că avocaţii îi apără pe infractori, fără a se spune că tot avocaţii apără şi persoanele vătămate, că avocaţii acordă asistenţă juridică în majoritatea cauzelor aflate pe rolul instanţelor de judecată care sunt cauze civile, că infractorii au dreptul de a fi apăraţi pentru a li se asigura accesul la un proces echitabil. Fiecare trebuie să răspundă pentru faptele sale, iar rolul avocaţilor este acela de a se asigura că nu se comit excese în niciun sens.
 
Avocaţii cunosc cel puţin la fel de bine problemele sistemului judiciar precum magistraţii. Sub anumite aspecte, cunosc mai bine aceste probleme pentru că sunt mai apropriaţi, prin natura profesiei lor, de oameni. Intră în contact direct cu poveştile lor de viaţă, cu necazurile lor, cu aparatul birocratic din administraţiile publice şi, nu de puţine ori, cu rigiditatea sistemului judiciar.
 
Acum, când societatea s-a divizat atât de mult pe tema justiţiei, când o parte din societate afirmă că infractorii au câştigat puterea şi abuzează de ea pentru a legifera în folosul infractorilor şi împotriva statului de drept, că ne îndepărtăm tot mai mult de valorile democraţiei europene, iar o altă parte susţine că sistemul judiciar este profund abuziv, că există o conspiraţie teribilă îndreptată împotriva drepturilor şi libertăţilor tuturor românilor, pusă la cale de serviciile secrete şi de magistraţi, că cetăţenii români sunt ascultaţi de serviciile de informaţii ca pe vremea comuniştilor, că politicienii corupţi condamnaţi prin hotărâri judecătoreşti definitive sunt, de fapt, persecutaţi şi victime ale unei poliţii politice, că avem nevoie de amnistii şi graţieri, că toate completurile colegiale din ţară au fost înfiinţate ilegal în ultimii ani şi că toate hotărârile judecătoreşti pronunţate de acestea ar trebui desfiinţate, lipseşte o voce extrem de importantă, aceea a avocaţilor.
 

Cu regret putem constata că implicarea organelor profesiei în discuţiile publice referitoare la modificările legilor justiţiei sau a legislaţiei penale a fost una cât se poate de modestă. În afara participării sporadice a unor reprezentanţi ai unor barouri sau a UNBR la şedinţele Comisiei speciale pentru modificarea legislaţiei din domeniul justiţiei, avocaţii au lipsit de la aceste dezbateri. Vocea lor nu s-a făcut auzită, nu a contat. Atunci când avocaţii tac, democraţia moare.
 
Luaţi atitudine, dragi colegi! Cu mult curaj, cu demnitate, cu sete de dreptate, cu dorinţa de a vă apăra nu doar clienţii, ci şi democraţia în care trăiţi şi în care, probabil, vor trăi şi copiii voştri!

 
Nu se poate ca magistraţii, care sunt mai reţinuţi şi care au acea obligaţie de rezervă, să fie mai curajoşi şi mai vocali! Nu se poate să nu aveţi o părere despre aceste chestiuni vitale pentru democraţia noastră sau să vă fie teamă ori jenă ori să nu găsiţi vreme pentru a o face publică! Am văzut că s-a putut lua atitudine atunci când Ministerul Justiţiei şi-a nesocotit obligaţiile de plată a onorariilor avocaţilor. Magistraţi, avocaţi, consilieri juridici - suntem cu toţii parteneri, nu adversari. Şi ne revine obligaţia morală şi legală de a apăra aceleaşi valori. Magistraţii se exprimă, noi ce facem?
 
Sigur, părerile vor fi împărţite: unii dintre noi vor fi de acord cu aceste modificări, alţii le vor critica. Există şi multe nuanţe. Trebuie însă să vedem imaginea de ansamblu şi să ne exprimăm opinia. Iar dacă părerea foarte multor avocaţi este aceea că se fac paşi importanţi înapoi, că se adoptă legi care, per ansamblu, afectează sistemul judiciar, aceştia trebuie să facă front comun şi să se exprime.
 
În România nu se mai respectă regulile. De la încălcarea celor mai elementarele reguli de bună-creştere, a celor referitoare la circulaţia rutieră, până la nesocotirea flagrantă a regulamentelor Parlamentului sau a normelor constituţionale care interzic ordonanţele de urgenţă când nu există urgenţă. Dacă nu vom reuşi să impunem respectarea regulilor pe toate palierele societăţii, ne dezintegrăm ca societate, ne autosabotăm şansele de a evolua, sau, mai grav, ne sporim şansele de a ne întoarce în trecutul tenebros, când domnea peste tot arbitrariul şi nu legea.
 
Dragi colegi, România are nevoie de cunoştinţele voastre, de priceperea voastră, de echilibrul vostru! Statul de drept şi democraţia au nevoie să fie apărate de voi!”, susţine Stelian Ion, de profesie avocat.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Stelian Ion despre Horia Constantinescu, contracandidatul său din partea PSD Constanța "Un comisar poate să devina un interlop, dar un interlop nu va putea fi niciodată comisar" (VIDEO)

28 Mar 2024 357

LIVE VIDEO-TEXT Președintele USR Constanța, Stelian Ion, declarații de presă înaintea ședinței de Consiliu Local (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 415

ZIUA LIVE De ce vrea Stelian Ion să-și ia revanșa în 2024!

28 Mar 2024 355

Bogdan Bola îl susține pe Stelian Ion în cursa pentru Primăria Constanța „E nevoie de o schimbare, înfrățirea PNL și PSD este evidentă"!

20 Mar 2024 725

Oficial! Stelian Ion și Claudiu Iorga Palaz, candidații din partea Alianței Dreapta Unită pentru Primăria și Consiliul Județean Constanța

20 Mar 2024 705

Situație disperată, semnalată autorităților din Constanța Investitorul RENT MOB.RO SRL, acuzat că pune în pericol viața a zeci de locatari pe strada Ionel Teodoreanu din cartierul Palazu Mare (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Mar 2024 2285

Alianța Dreptei Unite va fi pe buletinele de vot. Stelian Ion - „Încercarea PSD de a bloca Alianța Dreapta Unită a eșuat lamentabil”

19 Mar 2024 421

Oficial! Alianța Dreptei Unite s-a constituit legal! ÎCCJ a anulat decizia BEC

19 Mar 2024 421

LIVE VIDEO + TEXT Locuitori de pe strada Ionel Teodoreanu din Palazu Mare disperați din cauza alunecării de teren. Monica Roman - „S-a simțit ca un cutremur” (GALERIE FOTO + VIDEO)

19 Mar 2024 1186

Președintele USR Constanța, Stelian Ion, merge mâine în cartierul Palazu Mare. Cetățenii au semnalat alunecări de teren!

18 Mar 2024 768

Reacții puternice de la liderii ADU Constanța! Stelian Ion, Claudiu Palaz și Bogdan Bola, declarații despre decizia BEC

17 Mar 2024 678

Alianța Dreapta Unită solicită Avocatului Poporului să sesizeze CCR în legătură cu OUG privind comasarea alegerilor europarlamentare și locale

11 Mar 2024 481

Deputatul USR, Stelian Ion se întâlnește cu cetățenii din Palazu Mare

10 Mar 2024 532

Semiran Abdurefi, candidatul USR pentru Primăria Mangalia

06 Mar 2024 870

Gabriel Ciobanu, candidatul USR pentru Primăria comunei Agigea

29 Feb 2024 848