Politic

În plin sezon estival, şezlonguri instalate abuziv până la malul apei Senatorul Chiţac îi solicită ministrului Apelor să intervină de urgenţă (document)


Senatorul Vergil Chiţac l-a interpelat pe ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, în problema exploatării abuzive a plajelor şi a lipsei de reacţie a autorităţilor de pe litoral (vezi secţiunea „Documente”).
 
Parlamentarul spune că a sesizat în zadar şi în repetate rânduri Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, Poliţia Locală, Garda de Mediu, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului, în chestiunea plajelor, dar nu a fost aplicată nici măcar o sancţiune administratorilor de plaje.
 
„În urma sesizărilor primite la biroul parlamentar în legătură cu plajele închiriate din municipiul Constanţa, va semnalez încălcarea prevederilor art.18 din Ordinul nr.1204/2010 pentru aprobarea Nomelor metodologice privind autorizarea plajelor în stop turistic. Mai exact, sunt sectoare de plajă împrejmuite împiedicând accesul cetăţenilor dintr-un subsector în altul, presupunând ocolirea acestuia, uneori pe distanţe de zeci de metri. În baza Legii nr.107/1996 cu completările şi modificările ulterioare, accesul şi circulaţia pe plajă sunt libere. Operatorii de plajă nu respectă procentul de 30% destinat prosoapelor şi cearşafurilor inclusiv în zona ţărmului, unde această porţiune trebuie lăsată liberă pentru turiştii care nu vor să închirieze şezlonguri şi doresc să stea pe cearşaf. Vă rog să-mi transmiteţi ce măsuri aţi luat în privinţa respectării acestor prevederi, dacă au fost efectuate verificări în acest sens şi eventual care sunt sancţiunile nerespectării lor”, se arată în interpelarea adresată ministrului Apelor şi Pădurilor.
 
Facem menţiunea că şi USR Constanţa a depus trei sesizări către Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, Apele Române şi Protecţia Consumatorului, prin care le-a cerut celor trei instituţii să facă publice ce măsuri au luat împotriva acestor administratori de plajă.
 

Şi Ordinul nr.1204 al MDRT reglementează obligaţiile operatorului de plajă. Astfel, la articolul 18, se precizează: „Suprafaţa sectorului/subsectorului de plajă folosită pentru închirierea şezlongurilor şi umbrelelor în suport fix va fi de maximum 70% din suprafaţa totală închiriată, diferenţa reprezentând-o zona destinată plajei pe nisip. La dimensionare nu se vor lua în calcul spaţiile destinate amplasării altor dotări de pe plajă”.
Articolul19: „Zona destinată plajei pe nisip va fi stabilită în aşa fel încât să nu se suprapună cu zona destinată amplasării şezlongurilor şi va fi încadrată astfel: o latură va reprezenta limita dinspre uscat a plajei, o latură va reprezenta limita dinspre apă a plajei, iar celelalte două laturi vor fi reprezentate de linii imaginare perpendiculare pe limita dinspre apă“.
Practic, fiecare sector de plajă închiriat este împărţit în două zone, una în proporţie de 70%, pentru şezlonguri, cealaltă, în proporţie de 30%, pentru cei care vor să facă baie de soare pe cearşaf. 

Citeşte şi:

Bătaie de joc pe plajele din Mamaia. Şezongurile sunt amplasate la un pas de apa mării


 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Chițac - „Negocierile pentru formarea noului guvern au fost un veritabil dialog al surzilor“

21 Oct 2019 572

Senatorul Chiţac dezminte că s-ar înscrie în ALDE

10 Oct 2019 327

După modelul elevilor trimiși la profesională Senatorul Chițac propune ca profesorii care nu obțin notă de trecere la titularizare să nu mai poată preda!

08 Oct 2019 524

Cum comentează primarul Decebal Făgădău şi fostul candidat Vergil Chiţac anunţul candidaturii la primăria Constanţa a lui Stelian Ion (USR)

30 Sep 2019 871

Senatorul Vergil Chiţac s-a întors în grupul parlamentar PNL - "Nu are nicio legătură cu moţiunea de cenzură"

25 Sep 2019 756

Chiţac - „Primăria emite între 1.800 şi 2.000 de autorizaţii pe an. «Constanţa Altfel» a atacat în justiţie, în doi ani, 20 de proiecte faraonice care sluţesc oraşul“

23 Sep 2019 1246

Senatorul Chiţac, în campanie electorală! Asociaţia pe care o conduce va organiza dezbateri legate de problemele oraşului

06 Sep 2019 661

Palaz sesizează ANI Chiţac, senator al României cu sprijinul lui John Skantzikas, grecul împrumutat de Radu Mazăre cu 600.000 de euro (document)

15 Aug 2019 2364

„O petardă electorală“ Senatorul Chiţac, despre proiectul primarului de tehnologizare şi modernizare a reţelelor de distribuţie a energiei termice

05 Aug 2019 1193

Chiţac vrea să facă curat în piaţa Tomis 3 şi ia în calcul să solicite expropriere de utilitate publică şi o reconfigurare a zonelor de comerţ în zonă

24 Jul 2019 1044

Deputatul Huţucă îi bate obrazul senatorului Chiţac şi Asociaţiei „Constanţa Altfel” „Nu am stat la masă cu membrii familiei Mazăre. O minciună sfruntată!”

22 Jul 2019 1020

Vergil Chiţac - „De mai bine de trei ani, oraşul Constanţa este condus cu poze, nu cu fapte“

12 Jul 2019 868

Senatorul Vergil Chiţac îşi face casă

08 Jun 2019 1679

În continuă campanie electorală Senatorul Chițac critică facilitățile acordate de municipalitate pentru chiriașii din Henri Coandă (document)

01 Jun 2019 1411

„Primarul Constanţei, oricare ar fi el, ar trebui să respecte legea şi să-şi respecte cetăţenii“ Senatorul Chiţac îi solicită lui Decebal Făgădău un raport de activitate

15 May 2019 1162