Politic

În plin sezon estival, şezlonguri instalate abuziv până la malul apei Senatorul Chiţac îi solicită ministrului Apelor să intervină de urgenţă (document)


Senatorul Vergil Chiţac l-a interpelat pe ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, în problema exploatării abuzive a plajelor şi a lipsei de reacţie a autorităţilor de pe litoral (vezi secţiunea „Documente”).
 
Parlamentarul spune că a sesizat în zadar şi în repetate rânduri Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, Poliţia Locală, Garda de Mediu, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului, în chestiunea plajelor, dar nu a fost aplicată nici măcar o sancţiune administratorilor de plaje.
 
„În urma sesizărilor primite la biroul parlamentar în legătură cu plajele închiriate din municipiul Constanţa, va semnalez încălcarea prevederilor art.18 din Ordinul nr.1204/2010 pentru aprobarea Nomelor metodologice privind autorizarea plajelor în stop turistic. Mai exact, sunt sectoare de plajă împrejmuite împiedicând accesul cetăţenilor dintr-un subsector în altul, presupunând ocolirea acestuia, uneori pe distanţe de zeci de metri. În baza Legii nr.107/1996 cu completările şi modificările ulterioare, accesul şi circulaţia pe plajă sunt libere. Operatorii de plajă nu respectă procentul de 30% destinat prosoapelor şi cearşafurilor inclusiv în zona ţărmului, unde această porţiune trebuie lăsată liberă pentru turiştii care nu vor să închirieze şezlonguri şi doresc să stea pe cearşaf. Vă rog să-mi transmiteţi ce măsuri aţi luat în privinţa respectării acestor prevederi, dacă au fost efectuate verificări în acest sens şi eventual care sunt sancţiunile nerespectării lor”, se arată în interpelarea adresată ministrului Apelor şi Pădurilor.
 
Facem menţiunea că şi USR Constanţa a depus trei sesizări către Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, Apele Române şi Protecţia Consumatorului, prin care le-a cerut celor trei instituţii să facă publice ce măsuri au luat împotriva acestor administratori de plajă.
 

Şi Ordinul nr.1204 al MDRT reglementează obligaţiile operatorului de plajă. Astfel, la articolul 18, se precizează: „Suprafaţa sectorului/subsectorului de plajă folosită pentru închirierea şezlongurilor şi umbrelelor în suport fix va fi de maximum 70% din suprafaţa totală închiriată, diferenţa reprezentând-o zona destinată plajei pe nisip. La dimensionare nu se vor lua în calcul spaţiile destinate amplasării altor dotări de pe plajă”.
Articolul19: „Zona destinată plajei pe nisip va fi stabilită în aşa fel încât să nu se suprapună cu zona destinată amplasării şezlongurilor şi va fi încadrată astfel: o latură va reprezenta limita dinspre uscat a plajei, o latură va reprezenta limita dinspre apă a plajei, iar celelalte două laturi vor fi reprezentate de linii imaginare perpendiculare pe limita dinspre apă“.
Practic, fiecare sector de plajă închiriat este împărţit în două zone, una în proporţie de 70%, pentru şezlonguri, cealaltă, în proporţie de 30%, pentru cei care vor să facă baie de soare pe cearşaf. 

Citeşte şi:

Bătaie de joc pe plajele din Mamaia. Şezongurile sunt amplasate la un pas de apa mării


 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Vergil Chiţac - „De mai bine de trei ani, oraşul Constanţa este condus cu poze, nu cu fapte“

12 Jul 2019 625

Senatorul Vergil Chiţac îşi face casă

08 Jun 2019 1217

În continuă campanie electorală Senatorul Chițac critică facilitățile acordate de municipalitate pentru chiriașii din Henri Coandă (document)

01 Jun 2019 1195

„Primarul Constanţei, oricare ar fi el, ar trebui să respecte legea şi să-şi respecte cetăţenii“ Senatorul Chiţac îi solicită lui Decebal Făgădău un raport de activitate

15 May 2019 1071

Senatorul este nemulţumit de cum arată bugetul oraşului Vergil Chiţac - Cine conduce Constanţa? Întâmplarea!

27 Apr 2019 827

S-a retras din Consiliul Local Municipal pentru că era prea puţin pentru domnia sa Senatorul Chiţac critică administraţia Făgădău, de pe margine!

08 Apr 2019 1872

Senatorul Chiţac şi-a asumat „Constanţa Altfel“ şi în declaraţia de interese (document)

25 Mar 2019 885

Deficit oficial de 77.428 de locuri de parcare Vergil Chiţac - „Constanţa, oraş sufocat de maşini. Vina aparţine primarului şi Consiliului Local!“

19 Mar 2019 1364

Vergil Chiţac, reclamat la ANI pentru că a omis să treacă în declaraţia de interese funcţia de preşedinte la Constanţa Altfel. Ce a declarat senatorul

13 Mar 2019 797

Senatorul Chiţac, despre situaţia îngrijorătoare de la Marea Neagră, la Adunarea Parlamentară a NATO de la Bruxelles

26 Feb 2019 817

Vergil Chiţac - „Generalii Armatei Române au picat între scaunele politicienilor!“

01 Jan 2019 1336

Senatorul Chiţac, despre delirul lui Dragnea pe teme economice

19 Dec 2018 714

Senatorul Vergil Chiţac, despre corupţie ca vulnerabilitate naţională

14 Dec 2018 595

Senatorul Chiţac - „În cazul în care contractul corvetelor nu i se acordă lui Damen, a doua zi DNA bate la uşa cuiva!“

23 Nov 2018 1494

UPDATE. Senatorul Vergil Chițac La Constanța se aprobă construcții haotice, pe spații verzi, fără locuri de parcare (galerie foto)

21 Nov 2018 883