Politic

Inițiativa „Fără penali în funcții publice“ Deputatul Ion Stelian – „Constănţenii trebuie să se trezească şi să spele ruşinea că au fost conduşi de persoane condamnate penal”!


Inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice“ a fost depusă la Guvern, a fost publicată în Monitorul Oficial, iar în prezent în toată ţara se desfăşoară o campanie de strângere de semnături pentru modificarea articolului 37 din Constituție.

Iniţiativa își propune să interzică persoanelor condamnate penal și care nu s-au reabilitat să candideze pentru funcții publice alese.
Astfel, inițiatorii propunerii, reprezentanţii Uniunii Salvaţi România (USR), vor modificarea articolului 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, în sensul completării cu un nou alineat, cel de-al treilea, cu următorul conținut: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării“.
Textul propus instituie o interdicție temporară, ce ar urma să înceteze după intervenirea reabilitării, a amnistiei post-condamnatorii sau a dezincriminării infracțiunii, adică situațiile care, potrivit legislației penale, conduc la eliminarea tuturor consecințelor rezultate din condamnare.
Pentru a schimba Constituția, este nevoie de strângerea a 500.000 de semnături. 

Puteţi semna iniţiativa şi pe site-ul campaniei https://farapenaliinfunctiipublice.ro/.


La nivel local, s-a format un grup de inițiativă şi, în urmă cu o săptămână, în baza unei autorizaţii, USR Constanţa a montat în parcul de la Casa de Cultură un cort, unde cei care doresc sunt aşteptaţi să vină şi să semneze pentru susţinerea campaniei „fără penali în funcţii publice”.

Ieri, deputatul USR de Constanţa Ion Stelian s-a aflat în mijlocul constănţenilor care au venit să semneze pentru inițiativa „Fără penali în funcții publice“. Acesta a declarat că în aceste momente „constănţenii trebuie să se trezească şi să spele ruşinea care s-a abătut asupra lor atâţia ani cât au fost conduşi de persoane condamnate penal”. Deputatul spune că pe viitor acest lucru nu ar trebui să se mai întâmple, făcând referire la următoarele scrutine electorale.

Pe la cort au trecut deja peste 1.500 de constănţeni care au semnat pentru iniţiativa cetăţenească. Targetul USR Constanţa pentru această campanie este 25.000 de semnături.
„Fiecare semnătură ajută la redresarea României, iar redresarea nu poate fi făcută decât de noi. Vin oameni care semnează, vin oameni care aduc liste cu semnături. E un semn bun, de trezire, că iată, ne-am săturat de indivizii ajunşi în funcţii publice care nu fac altceva decât să jefuiască, să fure, să deturneze banul public“, a precizat deputatul constănţean.

Cortul va rămâne amplasat pe parcursul lunii aprilie în parcul Casei de Cultură, iar ulterior, pe măsură ce se vor obţine noi autorizaţii, acesta va fi montat şi în alte zone cu vad din municipiul Constanţa. Campania de strângere de semnături pentru modificarea Constituţiei, „Fără penali în funcții publice“, se derulează timp de şase luni în principalele oraşe din ţară.

Citeşte şi:

1.000 de constănţeni au semnat până acum iniţiativa „Fără penali în funcţii publice“

Sondaj de opinie Susţineţi strângerea de semnături pentru iniţiativa de modificare a Constituţiei „Fără penali în funcţii publice“? 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Fără penali“, prioritatea USR pentru noua sesiune parlamentară

06 Feb 2019 535

Stelian Ion (USR) - „75 de zile de când iniţiativa «Fără penali în funcţii publice» este blocată de Liviu Dragnea la Camera Deputaţilor!“

09 Jan 2019 678

„Fără penali în funcţii publice“, proiectul USR în Anul Centenarului

03 Dec 2018 610

„Fără penali în funcţii publice“ este singurul pact pe care USR îl recunoaşte şi îl susţine

27 Oct 2018 683

USR Constanța s-a alăturat proiectului Young European Survey (YES!)

15 Oct 2018 571

Chiar dacă Primăria a invalidat 6.000 de „adeziuni” USR Constanţa a depăşit pragul celor 20.000 de semnături validate

22 Sep 2018 734

Încă o tranşă de semnături pentru iniţiativa Fără Penali în funcţii publice, depusă la Parlament. Câte semnături sunt de la Constanța

21 Sep 2018 669

USR dă în judecată Primăria Constanţa pentru invalidarea „fără nicio explicaţie“ a peste 6.000 de semnături în cadrul campaniei „Fără Penali”

19 Sep 2018 1121

Peste 6.000 de semnături strânse în cadrul campaniei „Fără penali în funcții publice” invalidate de Primăria Constanța. Ce spun reprezentanții celor două părți

18 Sep 2018 1284

Iniţiativa USR „Fără penali în funcţii publice” a adunat 1 milion de semnături

21 Aug 2018 526

În judeţul Constanţa, iniţiativa „fără penali în funcţii publice” a adunat peste 30.000 de semnături

20 Aug 2018 851

Vineri, echipele vor fi la Cernavodă La Tulcea, 4.000 de semnături pentru inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice“ au fost strânse și de liberali

16 Aug 2018 1364

Iniţiativa USR „Fără penali în funcţii publice” a adunat 750 de mii de semnături

15 Aug 2018 398

Deputatul USR Stelian Ion anunță o nouă strângere de semnături #FaraPenali la Cernavodă

14 Aug 2018 473

Deputatul Ion Stelian anunţă o nouă strângere de semnături #FaraPenali pe faleza Cazinoului din Constanţa

05 Aug 2018 938