Inițiativa „Fără penali în funcții publice“ Deputatul Ion Stelian – „Constănţenii trebuie să se trezească şi să spele ruşinea că au fost conduşi de persoane condamnate penal”!


Inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice“ a fost depusă la Guvern, a fost publicată în Monitorul Oficial, iar în prezent în toată ţara se desfăşoară o campanie de strângere de semnături pentru modificarea articolului 37 din Constituție.

Iniţiativa își propune să interzică persoanelor condamnate penal și care nu s-au reabilitat să candideze pentru funcții publice alese.
Astfel, inițiatorii propunerii, reprezentanţii Uniunii Salvaţi România (USR), vor modificarea articolului 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, în sensul completării cu un nou alineat, cel de-al treilea, cu următorul conținut: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării“.
Textul propus instituie o interdicție temporară, ce ar urma să înceteze după intervenirea reabilitării, a amnistiei post-condamnatorii sau a dezincriminării infracțiunii, adică situațiile care, potrivit legislației penale, conduc la eliminarea tuturor consecințelor rezultate din condamnare.
Pentru a schimba Constituția, este nevoie de strângerea a 500.000 de semnături. 

Puteţi semna iniţiativa şi pe site-ul campaniei https://farapenaliinfunctiipublice.ro/.


La nivel local, s-a format un grup de inițiativă şi, în urmă cu o săptămână, în baza unei autorizaţii, USR Constanţa a montat în parcul de la Casa de Cultură un cort, unde cei care doresc sunt aşteptaţi să vină şi să semneze pentru susţinerea campaniei „fără penali în funcţii publice”.

Ieri, deputatul USR de Constanţa Ion Stelian s-a aflat în mijlocul constănţenilor care au venit să semneze pentru inițiativa „Fără penali în funcții publice“. Acesta a declarat că în aceste momente „constănţenii trebuie să se trezească şi să spele ruşinea care s-a abătut asupra lor atâţia ani cât au fost conduşi de persoane condamnate penal”. Deputatul spune că pe viitor acest lucru nu ar trebui să se mai întâmple, făcând referire la următoarele scrutine electorale.

Pe la cort au trecut deja peste 1.500 de constănţeni care au semnat pentru iniţiativa cetăţenească. Targetul USR Constanţa pentru această campanie este 25.000 de semnături.

„Fiecare semnătură ajută la redresarea României, iar redresarea nu poate fi făcută decât de noi. Vin oameni care semnează, vin oameni care aduc liste cu semnături. E un semn bun, de trezire, că iată, ne-am săturat de indivizii ajunşi în funcţii publice care nu fac altceva decât să jefuiască, să fure, să deturneze banul public“, a precizat deputatul constănţean.

Cortul va rămâne amplasat pe parcursul lunii aprilie în parcul Casei de Cultură, iar ulterior, pe măsură ce se vor obţine noi autorizaţii, acesta va fi montat şi în alte zone cu vad din municipiul Constanţa. Campania de strângere de semnături pentru modificarea Constituţiei, „Fără penali în funcții publice“, se derulează timp de şase luni în principalele oraşe din ţară.


Citeşte şi:

1.000 de constănţeni au semnat până acum iniţiativa „Fără penali în funcţii publice“

Sondaj de opinie Susţineţi strângerea de semnături pentru iniţiativa de modificare a Constituţiei „Fără penali în funcţii publice“?



 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

USR sesizează CCR pe legea prin care PSD și PNL au dat undă verde penalilor în avocatură

13 Oct 2022 1495

După un an de blocaj, „Fără penali în funcții publice” intră în dezbaterea Parlamentului

01 Jul 2020 3020

Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice“, la primul vot în Parlament

07 Jun 2019 1805

CCR a decis că Inițiativa „Fără penali în funcții publice“ este constituțională!

10 Apr 2019 1844

Curtea Constituțională a decis. Inițiativa „Fără penali în funcții publice” îndeplineşte prevederile constituţionale

09 Apr 2019 1555

Referendum pe justiţie sau sondaj de opinie pentru măsurarea „muşchilor” dreptei fărâmiţate?

28 Mar 2019 2185

„Fără penali în funcţii publice“ CCR discută pe 26 martie iniţiativa USR de revizuire a Constituţiei

25 Mar 2019 1770

„Fără penali“, prioritatea USR pentru noua sesiune parlamentară

06 Feb 2019 1836

Stelian Ion (USR) - „75 de zile de când iniţiativa «Fără penali în funcţii publice» este blocată de Liviu Dragnea la Camera Deputaţilor!“

09 Jan 2019 1946

„Fără penali în funcţii publice“, proiectul USR în Anul Centenarului

03 Dec 2018 2036

„Fără penali în funcţii publice“ este singurul pact pe care USR îl recunoaşte şi îl susţine

27 Oct 2018 2014

USR Constanța s-a alăturat proiectului Young European Survey (YES!)

15 Oct 2018 1956

Chiar dacă Primăria a invalidat 6.000 de „adeziuni” USR Constanţa a depăşit pragul celor 20.000 de semnături validate

22 Sep 2018 1844

Încă o tranşă de semnături pentru iniţiativa Fără Penali în funcţii publice, depusă la Parlament. Câte semnături sunt de la Constanța

21 Sep 2018 1729

USR dă în judecată Primăria Constanţa pentru invalidarea „fără nicio explicaţie“ a peste 6.000 de semnături în cadrul campaniei „Fără Penali”

19 Sep 2018 2512