Inițiativă legislativă a deputatei Cristina Rizea. Concediu de creștere a copilului simultan pentru ambii părinți
Cristina Rizea, deputată REPER de Constanța, a depus o inițiativă legislativă care oferă posibilitatea ambilor părinți de a beneficia simultan de concediu de creștere a copilului, însoțit de acordarea indemnizației de creștere a copilului la care aceștia au dreptul.
 

„Politicile dedicate sprijinirii familiilor sunt o prioritate pentru Partidul REPER și trebuie să devină direcții prioritate pentru statul român. Totodată, bunăstarea, armonia și calitatea vieții în mediul familial de care copilul beneficiază în decursul creșterii sale necesită o atenție specială. În anumite cazuri, necesitatea prezenței ambilor părinți în etapa incipientă a vieții unui copil este imperativă. De la educația timpurie până la elementele ce vizează sănătatea, motricitatea și dezvoltarea competențelor primare ale copilului, implicarea activă a ambilor părinți, în cazul în care aceștia consideră oportună o astfel de abordare, este de bun augur.
 
Concret, propunerea este ca statul să susțină ambii părinți pentru a sta în concediul pentru creșterea copilului atât simultan, cât și în perioade separate așa cum este în prezent. Spre exemplu, ambii părinți pot opta pentru concediu de creștere a copilului în primele 6 luni de la naștere, cumulând împreună 12 luni, iar următoarele 12 luni pot fi luate de oricare dintre cei doi părinți.
 
În ciuda faptului că există deja zile libere acordate ca urmare a absolvirii cursului de puericultor, consider că acestea sunt insuficiente pentru nevoile pe care creșterea copilului le presupune. Utilizând exemplul anterior, prin modificările propuse, tatăl poate opta să beneficieze de cele 6 luni oricând, putând astfel să fie alături de mamă în primele 6 luni ale concediului de creștere a copilului. Se creează astfel premisele unui concediu parental care este echitabil din perspectiva genului pentru a asigura că niciunul dintre părinți nu este suprasolicitat de responsabilitățile legate de îngrijirea la domiciliu a nou-născutului”
, a declarat deputata Cristina Rizea.

 
Prin această propunere legislativă este modificată și completată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor. Aceasta prevede ca cel puțin o lună din perioada de concediu de creștere a copilului să fie alocată părintelui care nu a solicitat acest drept. Altfel spus, din totalul de 24 de luni, respectiv din totalul de 36 de luni în cazul nașterii unui copil cu handicap, cel puțin o lună se alocă de drept părintelui care nu a solicitat concediul inițial. În ipoteza în care părintele care nu a solicitat inițial concediul refuză dreptul la concediul care îi revine, perioada respectivă nu poate fi transmisă părintelui care a solicitat concediul. Prezenta inițiativă încurajează ambii părinți să opteze pentru drepturile prevăzute de lege, întrucât le va deschide posibilitatea să beneficieze de perioadele la care au dreptul în mod concomitent.
 
Inițiativa nu modifică în niciun fel durata concediului de creștere a copilului, nici nu obligă părinții la o anumită conduită, ci doar flexibilizează opțiunile. Statul deja permite ambilor părinți să își împartă cele 24, respectiv, 36 de luni de concediu. Astfel, prezenta inițiativă nu are niciun impact bugetar diferit de cel generat de legislația în vigoare, se arată în proiectul de lege.


PRECIZĂRI:
 

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Proiect de lege REPER pentru dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu în limita a 3 grame și înlocuirea cu amendă

08 May 2023 850

REPER și-a ales structura de conducere Deputata de Constanța, Cristina Rizea, desemnată coordonator regional!

07 May 2023 1110

Proiect de lege pentru creșterea de 10 ori a plafonului de garantare de 500.000 de lei al Fondul de Garantare a Asiguraților

03 May 2023 828

Constănțenii au nevoie de condiții decente de transport, iar acestea includ și un tren metropolitan!

08 Feb 2023 1032

#Dobrogea144 Cristina Camelia Rizea, deputat de Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

21 Nov 2022 1438

LIVE TEXT Liderii REPER vin la Constanța pentru inaugurarea sediului filialei partidului (GALERIE FOTO)

31 Oct 2022 949

Liderii REPER vin la Constanța pentru inaugurarea sediului filialei partidului

27 Oct 2022 1424

A fost publicat studiul geologic şi geomorfologic de delimitare a falezelor Mării Negre realizat în 2014!

18 Sep 2022 1480

Au pierdut definitiv procesul! ABADL refuză să facă public studiul de delimitare a falezelor Mării Negre pe sectorul de litoral Cap Midia - Vama Veche

08 Sep 2022 1486

Declarații de avere. Deputatul Cristina Rizea a încasat pe parcursul anului 2021 suma de 146.000 lei de la Parlamentul României (DOCUMENTE)

24 Aug 2022 1718

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 16 august 2022

17 Aug 2022 1947

Deputatul Cristina Rizea va gestiona filiala de la malul mării a formațiunii REPER

03 Aug 2022 1632

Cristina Rizea a demisionat din USR - „Am văzut cum puterea ajunge să te pervertească“

20 Jun 2022 961

Se alătură proiectului Reper! Deputata Cristina Rizea demisionează din USR

17 Jun 2022 1520

Deputata Cristina Rizea a fost suspendată din USR. Care este motivul

29 May 2022 2853