Interpelare pentru salvarea Şantierului Naval din Mangalia! Soarta celor peste 1.700 de angajaţi, în aer!

Deputatul PMP de Constanţa Robert Turcescu a transmis o interpelare către Ministerul Economiei, prin care a cerut explicaţii cu privire la soarta Şantierului Naval din Mangalia. „Aşa cum ştiţi, statul român doreşte să îl naţionalizeze şi a blocat deja vânzarea pachetului majoritar de acţiuni către olandezii de la Damen. Compania Daewoo Mangalia Heavy Industries este controlată de grupul Daewoo şi de compania locală şantierul Naval 2 Mai SA Mangalia, la care Ministerul Economiei are 93,9% dintre acţiuni. Statul are, astfel, indirect, 49% dintre acţiunile Daewoo Mangalia Heavy Industry. Şantierul Naval Daewoo - Mangalia Heavy Industries (DMHI) a avut o cifră de afaceri de 2 miliarde de lei în 2016, însă a raportat pierderi de 483 de milioane de lei în 2016 şi de 515 milioane de lei cu un an în urmă, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.
 
Tranzacţia prin care olandezii de la Damen urmau să preia 51% dintre acţiunile Daewoo la Şantierul Naval din Mangalia, aprobată anul trecut de Consiliul Concurenţei, este «în aer», dat fiind că statul încă analizează tranzacţia şi se gândeşte să îşi exercite dreptul de preempţiune, decizie amânată până acum. Chiar fostul premier Mihai Tudose a anunţat, la sfârşitul anului trecut, că statul român vrea să îşi exercite dreptul de preempţiune şi să cumpere 51% dintre acţiunile pe care le deţine Daewoo la Şantierul Naval Mangalia.
 
Aici apare o primă problemă: statul fiind acţionar la Şantierul Naval din Mangalia, compania este listată la BVB, aşa că orice anunţ trebuie să fie comunicat şi bursei, aceasta fiind o regulă de aur a pieţei de capital. Uluitor este faptul că statul a decis să utilizeze dreptul de preempţiune dat de titulatura de coproprietar în plină tranzacţie dintre Daewoo şi Damen şi i-a deposedat pe olandezi de participaţia pentru care au acceptat să achite aproape 26 de milioane dolari.
 
Toate aceste mişcări ale Guvernului mă fac să am un sentiment de déjà-vu: vă amintiţi de Daewoo Automobile Craiova? O situaţie similară, în care Guvernul a preluat pachetul de acţiuni deţinut de sud-coreeni, însă doar temporar, pentru că ulterior statul a vândut acţiunile către Ford“, precizează deputatul în declaraţia politică.
 
Turcescu mai afirmă că, „dincolo de toate aceste complicaţii, de visele măreţe ale Executivului potrivit cărora la Mangalia ar urma să fie construite fregate, deşi şantierul naval nu deţine tehnologia necesară pentru dotarea navelor, rămâne soarta celor peste 1.700 de angajaţi. Şantierul Naval din Mangalia este principalul furnizor de locuri de muncă din zonă. O parte dintre angajaţi depind extrem de mult de locul de muncă, pentru că locuiesc în apartamente de serviciu. Dincolo de interesele financiare, în joc este soarta acestor oameni care nu au alternative viabile pentru viitor. Cred cu tărie că Executivul trebuie să îi pună pe oameni pe primul loc. Altfel, şi Mangalia va fi un oraş îngropat în sărăcie, la fel ca multe alte localităţi din ţară. Nu lăsaţi Mangalia să se scufunde, salvaţi şantierul naval“, conchide parlamentarul PMP de Constanţa.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Până la data de 24 martie 2024 APIA primește cereri de plată pentru bunăstarea animalelor

28 Feb 2024 478

O nouă televiziune apare în România! Ce vedete vor apărea pe post

17 Jan 2024 817

APIA, în grevă, din decembrie. În activitatea instituției nu vor fi blocaje

14 Dec 2023 854

Robert Turcescu, fost parlamentar de Constanţa, coordonator la „Evenimentul Zilei“

20 Jan 2021 2107

Care sunt parlamentarii de la Constanța care nu se vor mai regăsi în viitorul legislativ?

21 Dec 2020 4702

Robert Turcescu (PMP) “Guvernul trebuie să discute și despre situația artiștilor români, să revină pe scenă și să-și plătească facturile”

20 May 2020 2920

Robert Turcescu, despre consecințele plafonării prețurilor la medicamente „Îmi repugnă specula, însă faptul că am putea muri, cu mai mulți bani în buget, mă revoltă și mai tare!”

02 Apr 2020 2764

Deputatul PMP de Constanța Robert Turcescu cere plafonarea salariilor și a pensiilor speciale plătite din bugetul de stat!

20 Mar 2020 3563

Deputatul Robert Turcescu îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să renunţe la ideea anticipatelor

11 Mar 2020 2433

Jazz-ul românesc este în doliu. A murit Garbis Dedeian. Relația pe care o avea cu Harry Tavitian (video)

14 Jan 2020 4370

Turcescu (PMP) - „Precampania electorală, un concurs de împânzit cu panouri oraşele şi satele, dar nimic... memorabil!“

02 Oct 2019 1631

Guvernul Dăncilă, sub semnul întrebării. Cum vor vota la moţiune parlamentarii de Constanţa!

25 Sep 2019 1941

Fără număr de la Ministerul Culturii Turcescu (PMP) - „Asociaţia condusă de Cumpănaşu a luat pe nişte broşurici despre Anul Centenar un milion de lei!“ (document)

12 Sep 2019 2030

Rovana Plumb, expresia puterii politice de la Bucureşti Robert Turcescu (PMP) - „A ajuns comisar european. Europo, te-ai scos!“

10 Sep 2019 2360

Robert Turcescu (PMP) - „Orice zi în plus cu Viorica, Arafat, miliţieni, procurori şi judecători lipsiţi de discernământ înseamnă crimă cu premeditare!“

29 Jul 2019 2415