Politic

Interpelat de către deputatul Huţucă Premierul PSD Mihai Tudose nu are niciun răspuns la problema exploatării nămolului din lacul Techirghiol (documente)

În urmă cu patru luni, mai mulţi parlamentari constănţeni au formulat interpelări în legătură cu problema exploatării nămolului din lacul Techirghiol.
 
Prima interpelare pe acest subiect a aparţinut Lucreţiei Roşca, deputat PSD de Galaţi.
Ulterior, deputatul PNL de Constanţa Bogdan Huţucă a înaintat, la rândul său, o astfel de interpelare către fostul premier, Sorin Grindeanu. În luna iunie, cabinetul acestuia a căzut prin moţiune de cenzură, iar noul Guvern, condus de Mihai Tudose, a fost votat de Parlament pe 29 iunie a.c. Odată cu instalarea la Palatul Victoria, Tudose a fost nevoit să preia şi să ofere răspunsuri la toate interpelările primite de predecesorul lui. 

Huţucă a cerut, în luna mai, soluţii pentru lacul Techirghiol! 

În calitate de parlamentar al judeţului Constanţa, Bogdan Huţucă a atenţionat Guvernul României în legătură cu „o gravă eroare, care va genera în viitor pierderi incomensurabile pentru renumitele staţiuni balneare de interes naţional din judeţ - renumite tocmai datorită bazelor de tratament ce folosesc apa lacului Techirghiol şi nămolul sapropelic - prin avizarea concesionării activităţii  de explorare a nămolului din lacul Techirghiol către o firmă din Caransebeş, şi anume Formin“. „Atât eu, în calitate de parlamentar de Constanţa, cât şi autorităţile publice locale direct implicate nu putem asista nepăsători la crearea unei alte «Roşia Montană» în lacul Techirghiol, considerând că o exploatare necontrolată a nămolului reprezintă un pericol la fel de mare ca şi în cazul exploatării gazului de şist.
 
Considerăm inacceptabil ca o firmă din Caransebeş, fără tradiţie şi experienţă în domeniu, să obţină licenţa de cercetare şi, ulterior, de exploatare a nămolului sapropelic din lacul Techirghiol, firmă care are, de fapt, un singur scop, şi anume acela de comercializare a nămolului din lacul Techirghiol, acest lucru fiind posibil prin acceptul şi susţinerea reprezentanţilor Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale“, suna interpelarea lui Bogdan Huţucă. 
 
Acesta a mai susţinut că, în opinia sa şi a autorităţilor locale, solicitarea unei licenţe de cercetare a fost doar un pretext pentru ca, ulterior, firma să beneficieze de prevederile legale în vederea obţinerii licenţei de exploatare pentru a vinde apoi pe piaţa externă nămolul sapropelic. „În acest sens, vă atrag atenţia, domnule prim-ministru, că o exploatare sistematică a unui habitat labil, fără a se ţine cont de toate măsurile de protecţie şi regenerare obligatorii, recomandate de specialişti, tocmai pentru a conserva şi a păstra nealterate proprietăţile nămolului pe o perioadă cât mai lungă, va determina, practic, sfârşitul tuturor staţiunilor balneare de pe malul Mării Negre care în acest moment au tradiţie şi, mai ales, rezultate spectaculoase în recuperare tocmai datorită nămolului sapropelic şi apei sărate din lacul Techirghiol. Mai mult decât atât, dacă acest nămol sapropelic, cu toate proprietăţile sale terapeutice, nu va mai exista, turiştii vor înceta să mai vină în staţiunile respective sau vor veni într-un număr cu mult mai mic“, a mai susţinut deputatul.

Din considerentele mai sus menţionate, parlamentarul l-a chestionat pe prim-ministru cu privire la ce se va întâmpla cu toate aceste baze de tratament, cu personalul deja specializat pe acest tip de recuperare, practic, ce se va întâmpla cu toţi locuitorii zonei care trăiesc din activităţi de turism, dacă Guvernul României nu va reveni asupra acestei concesionări nepermise. Ce se va întâmpla ulterior dispariţiei valorii nepatrimoniale pe care o reprezintă nămolul de Techirghiol?
 
„În loc să faceţi demersurile de protejare a acestui nămol, inclusiv prin înregistrarea unei denumiri de origine, care să conserve această valoare, determinaţi dispariţia acestei resurse prin acordarea licenţei de exploatare către Formin. În plus, consider că beneficiul pe care statul român l-ar obţine din redevenţă este unul infim în comparaţie cu nevoile şi pierderile comunităţii, dar, mai ales, comparativ cu dezastrul ecologic pe care o exploatare sistematică l-ar putea genera“, se mai arăta în textul interpelării. 
 
Având în vedere toate argumentele menţionate, deputatul Huţucă i-a cerut premierului să întreprindă toate demersurile necesare pentru îndreptarea acestei erori grave privind avizarea favorabilă de către Guvern a concesionării activităţii de explorare a nămolului din lacul Techirghiol către firma din Caransebeş Formin SA. 

Formin SA a avut o serie de reacţii la interpelările oamenilor politici 

Precizăm că, în data de 25 martie 2013, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul Preşedintelui ANRM nr. 32/2013 privind aprobarea Listei perimetrelor pentru concesionarea de activităţi de explorare, privind concursul public de ofertă - Runda nr. 81/2013. Printre acestea se regăsea şi perimetrul Techirghiol Gughis, cu suprafaţa de 1,19 km2, nămol terapeutic. Ca urmare a licitaţiei, Formin a câştigat Licenţa de concesiune pentru explorare nr. 16.451, ce a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 459/25.07.2013.
 
„În anul 2015, spre finalul cercetării, cei de la Formin au intrat în legătură cu un investitor german interesat de potenţiale investiţii în turism în România, în special în staţiuni balneoclimaterice. Având în vedere potenţialul terapeutic al nămolului de Techirghiol, investitorul german a decis să se implice în finalizarea cercetării şi să demareze un studiu de oportunitate cu privire la o investiţie de 50 de milioane de euro ce prevedea: hotel, spa, centru balneo de 4 sau 5 stele. În acest sens, prin Ordinul preşedintelui ANRM nr. 130/14.07.2015, licenţa de explorare a fost transferată către o nouă entitate juridică, Formin Techirghiol SRL, cu toate obligaţiile şi drepturile dobândite. Această nouă companie a finalizat cercetarea nămolului din perimetrul de explorare şi urma să iniţieze un studiu de fezabilitate, precum şi demararea proiectului turistic, în valoare de 50 de milioane de euro.

La 29 aprilie 2016 a fost publicată o nouă listă cu perimetrele scoase de către ANRM la concurs public de oferte în vederea concesionarii lor pentru activităţi de explorare în cadrul Rundei 92. Printre aceste propuneri se regăsea şi perimetrul Techirghiol Est, cu suprafaţa de 2,61 km2, nămol terapeutic. Am luat decizia de a participa la licitaţie în vederea demarării cercetării având în vedere experienţa noastră în proiecte de cercetare geologică, precum şi experienţa în cercetarea perimetrului Techirghiol Gughis. Am câştigat şi de data aceasta şi am dobândit Licenţa de concesiune explorare numărul 19643, care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 987/8.12.2016“, precizau reprezentanţii Formin, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa.

Tudose îi răspunde lui Huţucă, dar nu are soluţii 

În răspunsul transmis deputatului PNL Bogdan Huţucă, premierul Mihai Tudose menţionează să şi-a fundamentat punctul de vedere în baza informaţiilor furnizate de Ministerul Mediului şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, în calitate de autorităţi competente.
 
„Conform Legii Minelor nr. 85/2003 cu modificările şi completările ulterioare, nămolurile terapeutice fac parte din resursele minerale concesionabile şi ele pot fi puse în valoare prin activităţi miniere de explorare şi de exploatare de către persoane juridice române şi străine ori pot fi date în administrare instituţiilor publice de către autoritatea competentă“, precizează premierul.
 
„Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale menţionează ca SC Formin SA este atestată ANRM pe termen nelimitat din punctul de vedere al competenţei tehnice pentru activităţile de cercetare, proiectare şi execuţie a lucrărilor miniere de exploatare pe substanţe minerale solide. Societatea a obţinut Licenţa de exploatare nr. 1964/2016 în mod legal, în cadrul unui concurs public de ofertă pentru perimetrul Lacul Techirghiol Est, judeţul Constanţa, conform art. 15, alin. 2 din Legea Minelor nr. 85/2003.
 
În cadrul licenţei de explorare, ce se întinde pe o perioadă de doi ani, se vor desfăşura lucrări de cartare, măsurători topo-batimetrice, studii geologice şi hidrologice, prelevări de probe de nămol sapropelic şi apă sărată, analize fizico-chimice şi microbiologice, pe baza cărora se vor da indicaţii terapeutice cu privire la aceste substanţe.
 
În anul II de explorare, titularul de licenţă a prevăzut prin programul de cercetare o exploatare experimentală de 50 mc de nămol terapeutic în vederea stabilirii condiţiilor tehnico-economice de valorificare“, se arată în răspunsul premierului.
 
Răspunsul integral al premierului Mihai Tudose în legătură cu exploatarea nămolului din lacul Techirghiol îl puteţi citi în secţiunea „Documente“.
 
Reamintim că, între timp, şi Primăria Techirghiol a iniţiat o petiţie intitulată „Salvaţi nămolul din Techirghiol“, prin care autoritatea locală şi locuitorii oraşului Techirghiol solicită sprijinul românilor pentru ca, în viitoarea licenţă de exploatare care va fi acordată SC Formin SA, să fie impuse o serie de restricţii prin care să fie garantată regenerarea resursei naturale, nămolul sapropelic din lacul Techirghiol.

Citeşte şi: 
 
UPDATE. Primul parlamentar de Constanţa. Interpelare pe tema nămolului din lacul Techirghiol

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Doliu la Colegiul Comercial Carol I din Constanța

23 Sep 2018 13139

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 12 septembrie 2018

17 Sep 2018 498

Punctul de Trecere a Frontierei Lipniţa a intrat sub administrarea Primăriei localităţii. Ce trebuie să facă aceasta în termen de cinci ani

12 Sep 2018 550

Deputatul Mircea Dobre - „Ministrul Trif, vicepreşedinte PSD, tocmai a legalizat ţeparii din turism!“

07 Sep 2018 917

Mesaj ironic pentru liderul PSD Liviu Dragnea. Ce a transmis un fost jurnalist dintr-un hotel din Constanța

23 Aug 2018 880

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 20 august 2018

23 Aug 2018 694

Magistrații ICCJ au decis. Fostul deputat Sebastian Ghiță a fost achitat. Decizia nu este defitnitivă

14 Jun 2018 613

Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu retrag proiectul de lege privind statutul Casei Regale

05 Mar 2018 777

Bursa.roÎn cazul vânzării Şantierului Naval din Mangalia, Ministerul Economiei ignoră regulile bursei, iar ASF se face că nu vede

05 Mar 2018 583

Criză de oameni în partide. PSD Constanţa va încerca să promoveze reprezentanţi în rândul secretarilor de stat

16 Feb 2018 744

Este stabilitate în PSD Constanţa. Ce oameni importanţi din fruntea organizaţiei spun asta

08 Feb 2018 1943

Declarațiile fostului ministru al Educației, Liviu Pop - ”Ne luptăm cu evidența elevilor”. 70.000 de elevi ar fi fost înscriși în fals

31 Jan 2018 685

Fostul comandant al Diviziei 2 Infanterie Getica nu mai este consilier de stat al premierului. Decizia, publicată în Monitorul Oficial

31 Jan 2018 2691

Propunere pentru Ionuț Mișa din partea noului ministru de Finanțe. Ce i-a propus Eugen Teodorovici

30 Jan 2018 1258

UPDATE Premierul Viorica Dăncilă a renunțat la SPP. Aceeași decizie a fost luată de ceilalți membri ai executivului

30 Jan 2018 811

Ce a declarat vicepremierul Viorel Ștefan despre preluarea de către stat a șantierului naval Mangalia

29 Jan 2018 849

Sondaj de opinie Cât va rezista guvernul condus de Viorica Dăncilă?

29 Jan 2018 1327

Sevil Shhaideh nu revine în Guvern! Anunț făcut de Liviu Dragnea

28 Jan 2018 1381

Ce mesaj a transmis fostul premier Mihai Tudose la aniversarea a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române

24 Jan 2018 643

Florin Vodiță, eliberat din funcția de secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului după două luni

23 Jan 2018 630

Capital.ro Militarii au dat în judecată Ministerul condus de Olguţa Vasilescu

22 Jan 2018 1182

Marius-Iulian Carabulea a demisionat din funcția de secretar general adjunct al Guvernului. Decizia, publicată în Monitorul Oficial

19 Jan 2018 768

A fost schimbat omul lui Tudose. Cine este noul șef al Corpului de control al primului ministru

19 Jan 2018 1527

Cine este noul președinte al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale. Decizia publicată în Monitorul Oficial

18 Jan 2018 928

Ce scrie presa internațională despre numirea noului premier, Viorica Dăncilă

17 Jan 2018 814

Prima ședință de Guvern de după demisia premierului Mihai Tudose. Ce proiecte de acte normative vor fi analizate

17 Jan 2018 691

Premierul interimar Mihai Fifor va anunța miercuri deciziile luate cu privire la conducerea Poliției Române

16 Jan 2018 673

Ce a declarat europarlamentarul Viorica Dăncilă după ce PSD a propus-o pentru funcția de premier

16 Jan 2018 810

Prim-ministrul Japoniei, în premieră în România. Întâlnirea programată cu Mihai Tudose a fost anulată. Cine l-a primit pe premier

16 Jan 2018 1502

Decizii publicate în Monitorul Oficial. Mai multe demisii din aparatul de lucru al Guvernului

16 Jan 2018 868

Este oficial. Mihai Tudose nu mai este prim-ministru. Decizia publicată în Monitorul Oficial

16 Jan 2018 761

Ce decizii a semnat fostul premier Mihai Tudose. Au fost publicate în Monitorul Oficial. Cine este vizat de aceste decizii

16 Jan 2018 603

Ministrul Mihai Fifor a fost desemnat ca premier interimar de președintele Klaus Iohannis. Ce a mai declarat șeful statului

16 Jan 2018 774

Raportul întocmit de șeful IGPR, Bogdan Despescu a ajuns la MAI. Ce măsuri se vor lua

16 Jan 2018 874

Surse. Președintele Klaus Iohannis nu e de acord ca Paul Stănescu să fie premier interimar

16 Jan 2018 875

Surse politice Mai mulți miniștri își vor da demisia odată cu Mihai Tudose. Cine a alimentat acest zvon. Nume și de la Constanța

16 Jan 2018 2299

Declarația lui Liviu Dragnea după demisia lui Tudose - „Se pare că eu am mână foarte proastă”

15 Jan 2018 486

Declarația lui Mihai Tudose după ședința CEx

15 Jan 2018 502

Ședința CEx. Mihai Tudose și-a dat demisia!

15 Jan 2018 655

Revista presei locale

15 Jan 2018 1263

Preşedintele executiv PSD, Niculae Bădălău - ”Tudose nu mai poate lucra cu Dan. Unul dintre ei trebuie să plece!"

14 Jan 2018 758

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, mesaj de susținere pentru premierul Mihai Tudose. Ce a transmis acesta

13 Jan 2018 1111

Schimbare la vârful Ministerului Turismului. Cine vine, cine pleacă și de ce

13 Jan 2018 1753

Ce măsuri va lua Liviu Dragnea pentru a detensiona situația din interiorul guvernului

12 Jan 2018 524

Armata Română va primi transportoare blindate pentru trupe 8x8 Piranha V. Contractul de achiziție, semnat la MApN

12 Jan 2018 945

Premierul Mihai Tudose s-a întâlnit cu o delegație a companiei Ford

12 Jan 2018 630

Sindicaliştii din Poliţie, apel urgent către premier - "Poliția Română nu este la cheremul nimănui"

12 Jan 2018 767

Decizia de numire a fostului fotbalist Gică Popescu în funcția de consilier de stat al premierului, publicată în Monitorul Oficial

11 Jan 2018 1417

Mihai Tudose a trimis Corpul de Control la CNAIR pentru verificări

11 Jan 2018 672

Federaţia Sindicatelor din Penitenciare, scrisoare dură către Tudose - "Mii de beneficiari ai graţierii mascate. Câţi sunt violatori şi pedofili?"

11 Jan 2018 709