Politic

Iohannis după CSAT, despre cazul Caracal „Corupția și incompetența distrug statul”

În ședința CSAT, care a avut loc astăzi, 30 iulie, s-au analizat rapoartele instituţiilor care s-au ocupat de gestinoarea cazului de la Caracal.
 
După ședință, presedintele Klaus Iohannis a sustinut o declarație de presă, în care a criticat PSD și ALDE, considerând astfel că statul trebuie „resetat", iar în institutii să fie aduși specialiștii, conform presei centrale.

„Corupția și incompetența distrug statul, deprofesionalizează instituții. Garantarea siguranței cetățeanului trebuie să fie prioritatea zero a întregii clase politice. Dreptul la viață este cel mai important drept al omului și este obligatoriu ca întregul proces de reparare a legilor și a instituțiilor distruse în ultimii ani de guvernarea PSD-ALDE să pornească de aici.”, transmite Iohannis.

Iohannis a prezentat în cadrul conferinței de presă, și concluziile rapoartelor MAI şi STS din care reies deficienţe grave în cazul intervenţiei autorităţilor la Caracal.

„Din rapoartele pe care le-am solicitat MAI și STS, prezentate astăzi în CSAT, reiese că în cazul de la Caracal instituțiile responsabile nu au reușit, în urma unui lung șir de erori inacceptabile, să apere dreptul fundamental la viață.”, a transmis președintele.

Printre neregulile din sistem, se identifică întârzierile nejustificate în declanșarea investigațiilor, nerespectarea procedurilor interne, atitudinea refractară a lucrătorilor din cadrul Poliţiei Române față de victimă, dar şi lipsa dotărilor atât cu mijloace de deplasare, comunicaţii, cât şi cu privire la tehnica în domeniul IT.

„Guvernele din ultimii ani au umplut țara de incompetenți în funcții, au dat afară prea mulți profesioniști, au pus în schimb slugi și oameni incapabili. Cetățeanul trebuie să se simtă în siguranță, iar un prim pas obligatoriu este eliminarea definitivă din sistem a celor care nu își fac datoria. Voi transmite tuturor instituțiilor responsabile soluțiile pe care eu le propun pentru ca astfel de tragedii să fie prevenite. Totodată, am solicitat Guvernului ca până la finalul lunii august să vină cu măsuri concrete, astfel încât să nu mai existe întârzieri criminale în acțiunea organelor statului. Pe termen mediu, soluția este de a depolitiza tot aparatul de stat, în zonele în care este nevoie de profesioniști pentru că, altfel, se va continua la nesfârșit cu mecanismul pleacă „ai noștri – vin ai noștri”, și oamenii competenți sunt ținuți pe margine sau alungați din țară.”, a declarat președintele.

„Această dramă ne arată unde este dus statul, cu instituțiile lui, atunci când pe primul loc sunt puse salvarea și protejarea infractorilor şi când deschiderea porților închisorilor devine grija decidenților politici. Modificările aduse legilor justiției, valul de pensionări din sistemul de ordine publică și siguranță națională, recursul compensatoriu, toate acestea au generat grave vulnerabilități la adresa securității naționale, cu efecte dintre cele mai dramatice pentru siguranța oamenilor.”, a mai adăugat acesta.

 Sursă foto: Facebook/ Klaus Iohannis
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Klaus Iohannis în turneu electoral în inima Olteniei. Ce au scandat fanii

21 Sep 2019 464

60.000 de constănţeni au semnat pentru Klaus Iohannis. PNL Constanţa vă mulţumeşte! (galerie foto)

21 Sep 2019 811

Întâmpinat cu aplauze Klaus Iohannis și-a depus, azi, candidatura la Biroul Electoral Central pentru alegerile prezidențiale. Iată ce a declarat

20 Sep 2019 417

Personalități din domeniul culturii, decorate de președintele Klaus Iohannis

19 Sep 2019 408

Klaus Iohannis „Soluția este simplă - doamnă Prim-ministru poftiți de îndată în fața Parlamentului pentru votul de validare” (video)

18 Sep 2019 331

Klaus Iohannis, întâlnire cu prim-ministrul Republicii Polonia

18 Sep 2019 250

Revista presei locale

18 Sep 2019 440

Constanța Klaus Iohannis, mesaj la Congresul Asociației Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România

17 Sep 2019 385

Iată ce decrete a semnat, astăzi, Președintele României, Klaus Iohannis

16 Sep 2019 305

Discursul preşedintelui Klaus Iohannis, prezent la Constanţa. „PSD rămâne un pericol pentru România“

16 Sep 2019 775

LIVE TEXT Președintele Klaus Iohannis participă la Reuniunea Filialelor PNL din Regiunea Sud - Est de la Constanța (galerie foto)

14 Sep 2019 1169

Decrete semnate de președintele României Un chestor de poliţie, un procuror militar, şi doi judecători ies la pensie. Cine sunt

14 Sep 2019 2717

Editorial Klaus Iohannis, favoritul în sondaje pentru prezidenţiale, vine sâmbătă la Constanţa

14 Sep 2019 1176

Candidatul Theodor Paleologu îi invită pe Klaus Iohannis şi Mircea Diaconu la o dezbatere, la Constanţa (galerie foto)

13 Sep 2019 557

Preşedintele Klaus Iohannis, prezent mâine la Constanţa

13 Sep 2019 467