Politic

Iohannis după CSAT, despre cazul Caracal „Corupția și incompetența distrug statul”

În ședința CSAT, care a avut loc astăzi, 30 iulie, s-au analizat rapoartele instituţiilor care s-au ocupat de gestinoarea cazului de la Caracal.
 
După ședință, presedintele Klaus Iohannis a sustinut o declarație de presă, în care a criticat PSD și ALDE, considerând astfel că statul trebuie „resetat", iar în institutii să fie aduși specialiștii, conform presei centrale.

„Corupția și incompetența distrug statul, deprofesionalizează instituții. Garantarea siguranței cetățeanului trebuie să fie prioritatea zero a întregii clase politice. Dreptul la viață este cel mai important drept al omului și este obligatoriu ca întregul proces de reparare a legilor și a instituțiilor distruse în ultimii ani de guvernarea PSD-ALDE să pornească de aici.”, transmite Iohannis.

Iohannis a prezentat în cadrul conferinței de presă, și concluziile rapoartelor MAI şi STS din care reies deficienţe grave în cazul intervenţiei autorităţilor la Caracal.

„Din rapoartele pe care le-am solicitat MAI și STS, prezentate astăzi în CSAT, reiese că în cazul de la Caracal instituțiile responsabile nu au reușit, în urma unui lung șir de erori inacceptabile, să apere dreptul fundamental la viață.”, a transmis președintele.

Printre neregulile din sistem, se identifică întârzierile nejustificate în declanșarea investigațiilor, nerespectarea procedurilor interne, atitudinea refractară a lucrătorilor din cadrul Poliţiei Române față de victimă, dar şi lipsa dotărilor atât cu mijloace de deplasare, comunicaţii, cât şi cu privire la tehnica în domeniul IT.

„Guvernele din ultimii ani au umplut țara de incompetenți în funcții, au dat afară prea mulți profesioniști, au pus în schimb slugi și oameni incapabili. Cetățeanul trebuie să se simtă în siguranță, iar un prim pas obligatoriu este eliminarea definitivă din sistem a celor care nu își fac datoria. Voi transmite tuturor instituțiilor responsabile soluțiile pe care eu le propun pentru ca astfel de tragedii să fie prevenite. Totodată, am solicitat Guvernului ca până la finalul lunii august să vină cu măsuri concrete, astfel încât să nu mai existe întârzieri criminale în acțiunea organelor statului. Pe termen mediu, soluția este de a depolitiza tot aparatul de stat, în zonele în care este nevoie de profesioniști pentru că, altfel, se va continua la nesfârșit cu mecanismul pleacă „ai noștri – vin ai noștri”, și oamenii competenți sunt ținuți pe margine sau alungați din țară.”, a declarat președintele.

„Această dramă ne arată unde este dus statul, cu instituțiile lui, atunci când pe primul loc sunt puse salvarea și protejarea infractorilor şi când deschiderea porților închisorilor devine grija decidenților politici. Modificările aduse legilor justiției, valul de pensionări din sistemul de ordine publică și siguranță națională, recursul compensatoriu, toate acestea au generat grave vulnerabilități la adresa securității naționale, cu efecte dintre cele mai dramatice pentru siguranța oamenilor.”, a mai adăugat acesta.

 Sursă foto: Facebook/ Klaus Iohannis
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Decrete de pensionare, semnate de Klaus Iohannis

28 Feb 2020 458

Ce decrete a semnat Klaus Iohannis. Unul are legătură cu acreditarea ambasadorului României în Israel

27 Feb 2020 305

Florin Cîțu „Este o propunere care mă onorează și mă încarcă de responsabilitate“ (video)

26 Feb 2020 340

Florin Cîțu, noul premier desemnat de Klaus Iohannis

26 Feb 2020 552

Care sunt numele aflate pe masa lui Klaus Iohannis pentru funcția de prim-ministru

26 Feb 2020 407

Klaus Iohannis, după ședința CSAT „Autoritățile din România au luat toate măsurile pentru prevenirea unei epidemii de coronavirus“

26 Feb 2020 386

Ministrul Apărării Nicolae Ciucă, favorit pentru funcția de premier

25 Feb 2020 849

Klaus Iohannis a făcut anunțul! Ludovic Orban s-a retras din funcția de prim-ministru desemnat!

25 Feb 2020 740

Klaus Iohannis „Ministerul Apărării Naționale va trebui să își focalizeze eforturile pe atingerea unor obiective concrete“

25 Feb 2020 660

Klaus Iohannis, prezent la raportul privind activitatea desfăşurată de MApN în 2019 şi a principalelor obiective pentru 2020

25 Feb 2020 552

Klaus Iohannis, declarație de presă, după decizia CCR „Nu voi desemna un premier PSD“

24 Feb 2020 475

Decizie a CCR Iohannis trebuie să desemneze un alt premier. Există conflict juridic privind desemnarea lui Ludovic Orban în funcţia de premier

24 Feb 2020 648

Decrete de decorare, semnate de președintele Klaus Iohannis. Ce distincții au fost oferite și pentru cine

21 Feb 2020 465

Klaus Iohannis a transmis condoleanţe familiei românului care a murit în atacul din Germania

21 Feb 2020 542

Klaus Iohannis, după semnarea decretelor de numire a procurorilor, fără avizul CSM - „Avizul CSM mi s-a părut superficial”

20 Feb 2020 576