Ionuţ Mişa „Contestarea nu opreşte executarea“Arhiepiscopia sare la gâtul fiscului

arhiepiscopie_-_ionut_misa.jpg După ce la mijlocul acestei luni, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa a pus sechestru pe bunurile Arhiepiscopiei Tomisului pentru recuperarea unor datorii restante de peste 4,2 milioane de lei, în urmă cu trei zile, Arhiepiscopia a înregistrat la Judecătoria Constanţa două dosare care au ca obiect contestaţie la executare, suspendarea executării silite

Ambele dosare au ca prim termen de judecată 18 octombrie.

Potrivit celor declarate de consilierul eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului, părintele Alin Boc, contestaţia la executare şi cererea de suspendare a executării silite sunt demersuri normale ale unei instituţii care consideră că asupra sa s-au luat măsuri abuzive. „Nu am contestat că există datorii. În acest caz s-au depăşit limitele expuse de lege. Eu consider că noi avem dreptate în ceea ce susţinem“.arhiepiscopie__ips_teodosie_03.jpg  

În ceea ce priveşte cele două dosare înregistrate la Judecătoria Constanţa, nr. 36662/212/2010 şi 36663/212/2010, care au acelaşi obiect, reprezentanţii Administraţiei Finanţelor Publice Constanţa, în calitate de intimaţi, ne-au declarat că nu s-a primit încă citaţia. Aşadar, nu se ştie cu exactitate de ce au fost deschise două dosare cu acelaşi obiect. Există posibilitatea ca actele de citare să fie diferite, însă până când nu se va primi citaţia de la instanţă nu se ştie nimic în acest sens.

Arhiepiscopia s-a angajat degeaba

Directorul Administraţiei Finanţelor Publice Constanţa, Ionuţ Mişa, ne-a declarat că înaintarea în instanţă a unei contestaţii nu atrage automat suspendarea executării silite. Există însă posibilitatea (dacă instanţa o va decide şi dacă va considera că în demersul executării silite nu s-a respectat întocmai legea - ceea ce nu este cazul în această situaţie, după cu ne-a explicat directorul AFP), ca Arhiepiscopia, în calitate de contestator, să formuleze ulterior o cerere, care se presupune că i-ar fi acceptată şi care să suspende executarea silită. În această situaţie, Arhiepiscopia ar trebui să depună o cauţiune care ar reprezenta 10% din suma pe care ar trebui să o returneze către bugetul de stat. Deşi s-a obligat că va achita datoria pe care o are către Administraţia Finanţelor Publice Constanţa în cel mai scurt timp, până acum, Arhiepiscopia nu a depus în conturile AFP decât 50.000 de lei.
Potrivit celor declarate de Mişa, obligaţiile bugetare scadente reprezintă 3.641.398 de lei, plus alte obligaţii fiscale care nu au ajuns încă la scadenţă în valoare de 120.472 de lei, cărora li se adaugă penalităţi. Pentru fiecare zi de întârziere a datoriilor pe care Arhiepiscopia le are faţă de AFP se adaugă câte 0,05%, iar în cazul în care se depăşesc 30 de zile, până la 90 de zile, se aplică o penalizare de 5% pentru fiecare zi de întârziere. După aceste 90 de zile se aplică penalizarea iniţială de 0,05%, căreia i se adaugă 15%. Debitul real a fost de 2.334.031 lei. „Pentru noi, este un simplu agent economic, un contribuabil, nimic mai mult“, a susţinut şeful AFP.

Cu alte cuvinte, dacă Arhiepiscopia va trage de timp în încercarea de a obţine de la instanţă suspendarea executării silite pe care AFP a pus-o asupra bunurilor sale, există posibilitatea, care are toate şansele să devină certitudine, ca datoria Arhiepiscopiei Tomisului să ajungă la sume de neimaginat şi foarte greu de recuperat. arhiepiscopie.jpg

Pe ce a pus AFP sechestru din bunurile Arhiepiscopiei?

Reamintim că la data de 14 septembrie, AFP a pus sechestru pe bunurile imobile ale Arhiepiscopiei Tomisului pentru recuperarea unor obligaţii fiscale restante către bugetul general consolidat, în valoare totală de 4.216.119 lei.

Bunurile sechestrate sunt: Palatul Arhiepiscopal, un apartament cu două camere din municipiul Constanţa, două terenuri intravilane de 250, respectiv 497 de metri pătraţi, o jumătate dintr-un teren de 9,5 hectare, situat în extravilanul oraşului Ovidiu, precum şi 13 autovehicule. Cum se va face, practic, executarea silită asupra bunurilor mobile sau imobile sechestrate?

Reprezentanţii DGFP au explicat că înaintea valorificării lor, acestea vor fi evaluate, iar evaluarea se efectuează de către organul de executare, prin experţi evaluatori proprii sau prin experţi evaluatori independenţi. Organul de executare va actualiza preţul de evaluare, ţinând cont de rata inflaţiei şi atunci când se consideră necesar, organul de executare va proceda la o nouă evaluare. „Executarea silită a bunurilor proprietate a debitorului, urmăribile potrivit legii, se efectuează, de regulă, în limita a 150% din valoarea creanţelor fiscale, inclusiv a cheltuielilor de executare. (...) Pentru valorificarea bunurilor sechestrate prin vânzare la licitaţie, organul de executare este obligat să efectueze publicitatea vânzării cu cel puţin 10 zile înainte de data fixată pentru desfăşurarea licitaţiei“, se arată într-o adresă emisă de către DGFP Constanţa. Urmează aşadar, scoaterea la licitaţie a bunurilor sechestrate, după ce vor fi în prealabil evaluate. De la data întocmirii procesului verbal de sechestru, bunurile sechestrate sunt indisponibilizate. Cât timp durează executarea silită, debitorul nu poate dispune de aceste bunuri decât cu aprobarea dată, potrivit legii, de organul competent. Nerespectarea acestei interdicţii atrage răspunderea, potrivit legii, a celui în culpă.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Italia Creatorul de modă Roberto Cavalli a murit la 86 de ani

13 Apr 2024 462

Atac cu armă albă la Sydney Cinci persoane au fost ucise, opt sunt spitalizate; atacatorul a fost omorât

13 Apr 2024 457

Rusia Situaţie critică în oraşul Orsk, la două zile după ruperea unui baraj

07 Apr 2024 510

Nivel de alertă ridicat în Grecia pentru incendii de pădure

07 Apr 2024 413

Tragedie în Turcia! Cel puțin 29 de persoane au murit într-un incendiu izbucnit într-o discotecă

02 Apr 2024 925

Cancerul afectează din ce în ce mai mult persoanele cu vârste sub 50 de ani. Ce trebuie să faceți dacă simţiţi că ceva nu este în regulă

31 Mar 2024 698

Atac armat urmat de un incendiu uriaş la o sală de concerte de la periferia Moscovei, revendicat de Statul Islamic

23 Mar 2024 618

Alegerile din Rusia au luat sfârșit. Putin a câştigat cu 87% din voturi

17 Mar 2024 716

La alegerile din Rusia Iulia Navalnaia declară că a scris „Navalnîi” pe buletinul de vot

17 Mar 2024 713

Candidatura Suediei la NATO, aprobată! Ce mesaj a transmis cu această ocazie președintele României, Klaus Iohannis

26 Feb 2024 740

Un armistițiu cu dată limită a fost decis pentru Fâșia Gaza. SUA anunță un pas uriaș

25 Feb 2024 680

Reacție după moartea lui Navalnîi Preşedintele SUA, Joe Biden, ia în calcul noi sancțiuni impuse Rusiei

19 Feb 2024 942

Grammy 2024 Cea de-a 66-a ediţie a galei, la Los Angeles. Taylor Swift stabileşte un record! (VIDEO)

05 Feb 2024 781

Incendiile fac ravagii în Chile! Bilanțul morților a ajuns la 64 de persoane

04 Feb 2024 992

SUA au bombardat ținte pro-iraniene din Irak şi Siria. Joe Biden- „Răspunsul nostru a început astăzi. Va continua”

03 Feb 2024 831