Jumatate din unitatile scolare nu au avize sanitare

Anul scolar incepe cu jumatate dintre unitatile de invatamant in ilegalitate. Aproximativ 45% dintre scolile din judet nu sunt autorizate din punct de vedere sanitar.

Concluziile au aparut in urma controalelor efectuate de Prefectura, in perioada 22 - 30 august anul curent, ca urmare a semnalelor primite in legatura cu stadiile pregatirilor pentru inceperea noului an scolar. In ultimele zile, conducerea Prefecturii a invitat la dezbateri reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean si ai Autoritatii de Sanatate Publica pentru analiza punctuala a situatiei unitatilor scolare din teritoriu, vizavi de obtinerea autorizatiilor sanitare de functionare si a modalitatii de cheltuire a sumelor alocate de Guvern, in acest an, pentru infrastructura scolara. Scopul intalnirilor a vizat impulsionarea factorilor responsabili pentru asigurarea unui climat optim desfasurarii actului de invatamant. Purtatorul de cuvant al Prefecturii, Marilena Mrejeru, a declarat ca, in urma controalelor efectuate de reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica si Inspectoratului Scolar Judetean, s-a descoperit ca, din cele 549 de unitati de invatamant, 188 nu au depus cereri de autorizare, desi cele mai multe nu indeplinesc toate conditiile. Inspectoratul Scolar a solicitat conducerii unitatilor depunerea cererilor in cel mai scurt timp pentru autorizare. Printre principalele cauze ale lipsei autorizarii se afla si insuficienta spatiului alocat procesului de invatamant. In multe unitati din judet, activitatea se desfasoara in doua ture, iar 30 de gradinite se afla in aceasta situatie de neavizare, desi indeplinesc conditiile igienico-sanitare. Marilena Mrejeru sustine ca, in acest caz, s-a solicitat extinderea spatiilor precum si realizarea de proiecte pentru constructia unor noi sedii. 30 de scoli fara apa si toalete Controalele au mai scos la iveala ca, in aproximativ 30 de unitati de invatamant, apa potabila lipseste, grupurile sanitare sunt necorespunzatoare, iar fosele septice sunt raritati. Conducerile administratiilor publice au fost avertizate sa se implice de urgenta in vederea asigurarii tuturor utilitatilor. In 21 de situatii, unitatile de invatamant vor functiona in alte spatii, fie din motive de nefinalizare a lucrarilor de reabilitare, fie din cauza includerii in Programul de Refacere a Infrastructurii Scolare. Vizavi de cheltuirea fondurilor alocate de la bugetul de stat prin cele patru hotarari de guvern, reprezentantii Prefecturii sustin ca, din cei 46.052 mii de lei au fost cheltuiti 14.590 mii de lei, respectiv doar 31,68%. Exista posibilitatea utilizarii diferentei pana la sfarsitul anului. In Constanta, vor fi mutati temporar din unitatea unde invata peste 500 de copii de la Scoala Nicolae Iorga, precum si din gradinitele nr. 22 si nr. 58. "Pe copiii din Gradinita romano-turca i-am trimis la Scoala nr. 6. Eu alta solutie nu gasesc, insa reprezentantii RAEDPP au oferit ca improvizatie de moment spatiu intr-un liceu. Nu stiu daca va ramane acesta pentru ca pot aparea probleme intre copii asa de mici si liceeni", a declarat, cu doua zile inaintea deschiderii anului scolar, inspectorul scolar general, Marian Sarbu.

Scris de: {autor}Cristina RACOARE{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Academia Navală Mircea cel Bătrân Constanța Echipa de volei, medaliată la Campionatul Militar (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 471

Cumpărări directe Constanța O firmă de apartament din București va livra Liceului Tehnologic „Gheorghe Duca“ 40 de laptopuri (DOCUMENTE)

27 Mar 2024 350

ISJ Constanța, precizări despre cazul de la Școala Gimnazială Ferdinand, unde o învățătoare este acuzată că ar fi agresivă cu elevii - VIDEO

26 Mar 2024 1071

Constanța Activitate de promovare a învățământului dual, în cadrul parteneriatului ISJ - CCINA (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 491

Intervenții ale polițiștilor în Murfatlar și Năvodari, județul Constanța. Constatări

20 Mar 2024 576

UPDATE Galați 100 de elevi și profesori evacuați după ce un elev de clasa a VIII-a a adus un obuz la școală (Galerie FOTO+VIDEO)

14 Mar 2024 760

Licitații Constanța Primăria Cobadin anunță licitație pentru dotarea cu echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar (DOCUMENT)

13 Mar 2024 498

Editorial Momentul cel mai frumos

13 Mar 2024 574

Cea de a IV-a ediție a concursului de discursuri publice „Puterea Cuvintelor”, la Universitatea Ovdius din Constanța

12 Mar 2024 398

Ministerul Educației Lista unităților școlare din Constanța care au în uz câte o clădire încadrată în clasele de risc seismic (DOCUMENT)

08 Mar 2024 1284

Lista unităților de învățământ care au în uz câte o clădire încadrată în clasa I de risc seismic, publicată de Ministrul Educației

07 Mar 2024 538

#citeșteDobrogea Anul 1937 în cadrul Seminarului Musulman din Medgidia

05 Mar 2024 2800

Simularea Evaluări Naționale 2024 Ierarhia școlilor din județul Constanța în funcție de media probelor. Colegiul Naţional „Mircea Cel Bătrân“, în fruntea clasamentului

04 Mar 2024 2596

Centrul Militar Zonal Constanța Înscrierile pentru admiterea în instituțiile de învățământ superior militar au intrat în linie dreaptă

28 Feb 2024 555

Firma unui apropiat al afaceristului Comănescu și fost secretar de stat la Mediu a bătut palma cu Primăria Constanța pentru servicii de management (DOCUMENT)

27 Feb 2024 5769