Politic

Klaus Iohannis - „Guvernul Orban ia toate măsurile necesare pentru a stopa răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus”

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut în urmă cu puțin timp, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă.

„Domnul Florin Cîțu și-a depus astăzi mandatul de prim-ministru desemnat, un gest politic pe care îl respect. Este o hotărâre care dovedește maturitate politică, în contextul complicat provocat de coronavirus.

Vreau să subliniez că această decizie nu schimbă cu nimic faptul că România are, în acest moment, un Guvern care funcționează, Guvernul Orban, care a dovedit că acționează cu toată hotărârea și responsabilitatea și ia toate deciziile necesare pentru a stopa răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus. Datorită acestor măsuri, chiar dacă mai drastice, dar luate la timp, în România numărul infectărilor a rămas destul de mic.

Suntem cu toții responsabili să găsim cât mai urgent o soluție democratică la actuala situație politică. Așadar, am decis convocarea consultărilor cu partidele parlamentare pentru mâine, începând cu ora 13:00.

Nu avem niciun moment de pierdut. Solicit imperativ Parlamentului să lucreze cu celeritate, astfel încât săptămâna viitoare să fie învestit un Guvern cu puteri depline, un guvern împreună cu care pot să mă dedic sută la sută combaterii efectelor răspândirii noului coronavirus, având atunci la dispoziție toate pârghiile pentru a lua măsurile ce se impun.

Prioritatea zero în aceste zile este protejarea sănătății oamenilor. De aceea, repet, răfuielile și meciurile politice nu-și au deloc rostul în actualul context.

Traversăm o perioadă foarte complicată, fără precedent, în care lucrurile evoluează rapid și imprevizibil. Autoritățile care gestionează situația creată de noul coronavirus au luat din timp măsurile necesare pentru a limita efectele negative. Dar pentru a fi cu adevărat eficiente, aceste măsuri, instituite de Guvern, trebuie urmate cu strictețe de fiecare dintre noi.

Respectarea fără excepție a regulilor de igienă reprezintă principala linie de apărare împotriva răspândirii virusului și cu toții putem contribui din acest punct de vedere la diminuarea riscului de contaminare.

Limitarea cât de mult posibil a contactului social, evitarea aglomerațiilor, flexibilizarea programului de lucru sunt alte măsuri care contribuie foarte mult la reducerea transmiterii virusului.

Carantina sau autoizolarea acolo unde se impun sunt obligatorii, oricât de neplăcute ar fi sau oricât disconfort temporar ar crea. Nedeclararea tuturor informațiilor către medici și ignorarea restricțiilor de autoizolare sau de carantină pot avea efecte foarte grave atât asupra persoanei care face aceste lucruri, cât și asupra apropiaților săi sau chiar asupra întregii comunități.

Împiedicând răspândirea virusului în comunitate, câștigăm timp prețios pentru a lupta cu acest flagel.

Comportându-ne responsabil și prudent sprijinim în mod direct atât medicii, cât și oamenii bolnavi care au realmente nevoie de îngrijire de specialitate.

Peste tot în lume, în cazul unei epidemii sau pandemii, sistemul medical este supus unei presiuni uriașe. Depinde de fiecare dintre noi să punem umărul la atenuarea acestei presiuni. Ajutând medicii, îi ajutăm practic pe semenii noștri a căror viață sau sănătate ar fi în mare pericol fără asistență medicală.

Dragi români,

O atitudine prudentă și responsabilă nu echivalează sub nicio formă cu panica.

Evitați propagarea de știri false, alarmiste, nu contribuiți la diseminarea unor informații care produc isterie, anxietate și comportamente iraționale. Dacă auziți un zvon, nu îl răspândiți mai departe și descurajați-i pe ceilalți să o facă!

Pandemia de informații false și de minciuni este extrem de periculoasă și de nocivă.

Informați-vă doar din surse oficiale! Urmăriți comunicările publice făcute de instituțiile statului, urmăriți canalele oficiale de transmitere a știrilor. Am constatat cu toții cât de mult rău pot produce asemenea știri false, precum cele care circulă acum - cică orașe întregi din România urmează să intre în carantină.

Nu ne aflăm într-un asemenea scenariu! Nu luați cu asalt magazinele și farmaciile!

Într-o formă sau alta, într-o proporție mai mare sau mai mică, toți suntem afectați de contextul actual. Sunt sectoare ale economiei care suferă pierderi grele în aceste zile, sunt multe companii a căror activitate este periclitată.

Din acest motiv, am prezidat ieri prima ședință a unui grup de lucru interguvernamental constituit special pentru a identifica acele căi și soluții directe menite să sprijine aceste sectoare și mediul de afaceri. În urma procesului de analiză, vom veni cu măsurile care pot ajuta direct și eficient.

Deși nimeni nu poate oferi garanții, sunt optimist că vom trece împreună cu bine peste această grea încercare pentru români și pentru România. Separați suntem slabi în fața oricărei vulnerabilități, pe când împreună, cu omenie, încredere și spirit de întrajutorare, vom reuși să depășim toate obstacolele.

Vă mulțumesc!”, a transmit președintele Iohannis.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE VIDEO Klaus Iohannis a prelungit starea de urgență cu o lună

06 Apr 2020 219

Ce decret a semnat azi, președintele României, Klaus Iohannis

06 Apr 2020 380

Ședință de evaluare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19. Cine va participa

06 Apr 2020 330

Interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanța Directorul AJOFM Constanța, Gheorghe Bușu, despre șomajul tehnic și pașii procedurali care trebuie urmați pentru accesarea acestei subvenții

04 Apr 2020 3140

Iohannis a promulgat legea. Salarii majorate pentru angajații ARR, ISCTR, ANR și cei din muzeele naţionale

03 Apr 2020 615

LIVE VIDEO. Klaus Iohannis, declaraţie de presă la Palatul Cotroceni „Este imperativ să stați acasă și să limitați deplasările doar la cele strict necesare“

03 Apr 2020 833

Decrete semnate, azi, de Klaus Iohannis A fost promulgată legea privind instituirea Zilei Satului Românesc

03 Apr 2020 682

Bonus pentru medicii și personalul medical care lucrează cu pacienți COVID. Ce a declarat președintele Iohannis

02 Apr 2020 657

Klaus Iohannis, măsuri privind situația de la Suceava „Este nevoie de testarea urgentă a personalului medical. Spitalul trebuie dotat cu tot ce este necesar”

02 Apr 2020 391

Decrete semnate de Klaus Iohannis. Ce legi au fost promulgate

02 Apr 2020 640

La solicitarea lui Klaus Iohannis Videoconferință cu privire la situația epidemiologică de la Suceava. Cine va participa

02 Apr 2020 559

Klaus Iohannis a retras decorația acordată Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava

01 Apr 2020 1621

Klaus Iohannis, declarații de presă „Legea este clară, este pentru protecția oamenilor, pentru protecția medicilor!” (video)

01 Apr 2020 750

Klaus Iohannis, ședință de evaluare cu privire la măsurile de siguranță, în contextul epidemiei de coronavirus

01 Apr 2020 682

Live VIDEO. Klaus Iohannis, declaraţie de presă la Palatul Cotroceni „Respectați măsurile impuse de autorități, împreună vom trece peste această perioadă grea“

31 Mar 2020 818