Legea care modifică funcționarea Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării", adoptată tacit. Un deputat constănțean, printre inițiatori

  • Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării" a fost adoptată tacit de Senat
  • În anul 2019 a fost depus la Parlament un amplu proiect de modificare a Legii nr. 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, care a parcurs toate etapele parlamentare
  • Printre inițiatori se află și deputatul constănțean de la UDTR Ibram Iusein
  • Potrivit expunerii de motive, inţiativa legislativă reprezintă rezultatul unor ample dezbateri cu toate părţile interesate - Consiliul Judeţean Tulcea, UAT-urile din rezervaţie, Administrarea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), asociaţii ale pescarilor şi ale operatorilor de turism din Deltă, precum şi cu autorităţile publice centrale
  • Se introduc două noi zone - cea de cruţare piscicolă şi diferenţierea dintre plajele sălbatice şi cele neamenajate
  • Se modifică componenţa Consiliului Consultativ de Administraţie şi se stabileşte prin lege ca acesta să fie convocat cel puţin de două ori pe an


Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării" iniţiată de parlamentari PSD şi deputatul constănțean de la UDTR Ibram Iusein, a fost adoptată tacit de Senat, prin împlinirea termenului pentru dezbatere şi adoptare.

În anul 2019 a fost depus la Parlament un amplu proiect de modificare a Legii nr. 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, care a parcurs toate etapele parlamentare şi a fost adoptat în şedinţa Camerei Deputaţilor din data de 24 noiembrie 2020 cu 135 de voturi "pentru" şi 86 de abţineri.

La sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis, Curtea Constituţională prin Decizia nr.70/2021 a admis cu unanimitate de voturi obiecţiile de neconstituţionalitate depuse de acesta şi a declarat proiectul de lege adoptat în 2019 neconstituţional în integralitate.

Şeful statului a formulat o sesizare de neconstituţionalitate a priori a proiectului, un prim argument fiind acela că actul normativ a fost adoptat ca lege ordinară, deşi în conţinutul său se regăsesc dispoziţii care se încadrează în domeniul de reglementare a legii organice.

"Reglementările prin care se introduce excepţia la vânătoarea de echilibrare a speciilor (exemplu: problema şacalilor) au modificat conţinutul constitutiv al infracţiunii de braconaj, în ceea ce priveşte cauzele exoneratoare de răspundere penală. Această exonerare este de natură organică şi de aceea Curtea a decis că dispoziţiile nu puteau fi aprobate printr-o lege ordinară. Această excepţie după Decizia CCR va trebui să facă obiectul unei legi organice-Legea 407/2006 cu privire la vânătoare", se explica în motivarea obiecţiei de neconstituţionalitate.

Preşedintele a mai susţinut ca argument secund că dispoziţiile din lege referitoare la transferul bunurilor aflate în proprietatea publică a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale se pot realiza interdomenial, cu respectarea procedurii prevăzute în OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ.



Iniţiatorii propunerii legislative de modificare a Legii nr. 82/1993 aflată în prezent în dezbatere parlamentară au eliminat articolele declarate neconstituţionale şi au redepus actul normativ.

Potrivit expunerii de motive, inţiativa legislativă reprezintă rezultatul unor ample dezbateri cu toate părţile interesate - Consiliul Judeţean Tulcea, UAT-urile din rezervaţie, Administrarea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), asociaţii ale pescarilor şi ale operatorilor de turism din Deltă, precum şi cu autorităţile publice centrale.


Există un număr de modificări substanţiale ale legii, printre care introducerea a două noi zone - cea de cruţare piscicolă şi diferenţierea dintre plajele sălbatice şi cele neamenajate, ceea ce va duce la o mai bună conservare a resurselor şi la o gestionare mai judicioasă a plajelor.


De asemenea, se modifică componenţa Consiliului Consultativ de Administraţie, astfel încât acesta să poată deveni funcţional şi se stabileşte prin lege ca acesta să fie convocat cel puţin de două ori pe an, se explică în document.

O altă modificare vizează completarea atribuţiilor ARBDD cu posibilitatea concesionării resurselor stuficole, în baza Regulamentului de valorificare a resurselor din Delta Dunării, numai pentru locuitorii din Deltă, sau persoanelor juridice cu sediul social în Deltă. În cazul concesionării acestor resurse, populaţia locală va beneficia de stuf şi lemne de foc/locuitor, în baza prevederilor legale. În plus, se va stabili în mod clar modul în care resursele regenerabile terestre şi acvatice se pot scoate la licitaţie, precum şi a faptului că persoanele juridice sau fizice autorizate care au sediul stabil în rezervaţie sau în localităţile limitrofe au dreptul de a participa la licitaţie.

Se modifică şi condiţiile de acces în zonele strict protejate, astfel încât acesta să se poată realiza doar cu ghid autorizat de rezervaţie sau cu personal angajat al ARBDD. Nu în ultimul rând, se actualizează cuantumul contravenţiilor şi se simplifică procedura de constatare.

Proiectul va fi dezbătut şi adoptat în Camera Deputaţilor, for decizional.


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

Plajele sălbatice de la Vadu, Corbu și Capul Midia, călcate cu rulotele și autoturismele miilor de turiști veniți în weekend (video)



 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Guvernul României20 de ani de la aderarea României la NATO

29 Mar 2024 163

LIVE VIDEO+TEXT Biroul Politic Național a validat candidații PSD pentru Primăria și Consiliul Județean Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO+DOCUMENTE)

27 Mar 2024 2743

Ședință a Consiliului Politic Naţional al PNL. Ce subiecte se află pe ordinea de zi

24 Mar 2024 594

Surpriză în politică! Dan Diaconescu candidează la europarlamentare din partea partidului Alianța Românilor Digitali (surse)

23 Mar 2024 631

Este oficial! Primarul comunei Castelu, județul Constanța, Nicolae Anghel a intrat în PSD (GALERIE FOTO

23 Mar 2024 871

95% dintre candidații PSD la alegerile locale, validați! Care este situația la Constanța

21 Mar 2024 1057

BPN al PNL a validat candidatura președintelui PNL Iași, Alexandru Muraru, la alegerile europarlamentare

21 Mar 2024 491

Peste 95% dintre candidaţii la consilii judeţene şi primării de municipii reşedinţă de judeţ, validați de Consiliul Politic Naţional al PSD

21 Mar 2024 697

Mihai Tudose, Gabriela Firea şi Claudiu Manda deschid lista PSD pentru europarlamentare

21 Mar 2024 604

Vergil Chițac și Florin Mitroi, validați în ședința BPN al PNL

21 Mar 2024 741

Deputatul Bogdan Huțucă „Din 31 martie, județul Constanța va fi poarta Schengen a României “

21 Mar 2024 738

BPN al PNL a validat candidații pe lista comună cu PSD la europarlamentare. Consiliul Național, convocat pe 24 martie

21 Mar 2024 530

Doliu în lumea politicii românești. S-a stins din viață un fost parlamentar din partidul lui Traian Băsescu

20 Mar 2024 680

Candidatul PSD - PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu - „Împreună vom învinge un oraş bolnav şi-l vom face sănătos“

20 Mar 2024 383

MAEPrimirea de către ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a delegației Comisiei pentru politică externă a Parlamentului Republicii Irak

20 Mar 2024 328