MAE Bogdan Aurescu participă la reuniunea miniştrilor de externe din UE



Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu participă, luni, 21 februarie, la reuniunea miniştrilor de externe din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe/CAE, care se va desfăşura la Bruxelles.

Potrivit u=MAE, principalele subiecte de pe agendă sunt evoluţiile privind situaţia de securitate din proximitatea Ucrainei şi de la Marea Neagră, completată de o reuniune a miniştrilor afacerilor externe europeni cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba. Pe agendă se vor afla și subiectele diplomaţiei climatice şi situaţia din Mali şi Bosnia şi Herţegovina.

Totodată, miniştrii de externe europeni vor participa la o reuniune UE-Consiliul de Cooperare al Golfului.

Oficialii vor lua parte, de asemenea, la exerciţiul de securitate cibernetică EU CyCLES (EU Cyber Crisis Linking on Solidarity), organizat de Preşedinţia franceză a Consiliului UE şi de Agenţia Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA).

Discuţia privind situaţia de securitate europeană are loc în contextul ultimelor evoluţii din proximitatea Ucrainei şi regiunea Mării Negre.

Ministrul Bogdan Aurescu va prezenta evaluarea părţii române asupra stadiului actual al crizei şi impactul asupra securităţii euroatlantice, inclusiv din perspectiva îngrijorătoare a declanşării unei agresiuni armate.

„Ministrul de externe român va susţine necesitatea continuării eforturilor pentru găsirea unei soluţii diplomatice la criza actuală, concomitent cu definitivarea cât mai rapidă a unui pachet cuprinzător de sancţiuni ca răspuns ferm şi credibil al UE în cazul escaladării, în coordonare strânsă cu SUA, UK, Canada. În context, va sublinia necesitatea sprijinirii celorlalţi parteneri estici, în special Republica Moldova şi Georgia, în paralel cu sprijinul acordat Ucrainei, întreaga regiune confruntându-se cu riscuri de securitate în actualul context. Va reaminti importanţa coordonării UE-NATO", transmite MAE.


În cadrul întâlnirii cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, pentru un schimb de opinii privind situaţia din Ucraina şi sprijinul UE, ministrul Afacerilor Externe român va reitera solidaritatea cu Ucraina, inclusiv în contextul recentelor provocări şi va susţine continuarea sprijinului UE pentru rezilienţa ţării. Va reitera, totodată, sprijinul pentru aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Ucrainei, mai precizează sursa citată. 

„Discuţia privind diplomaţia climatică va avea loc în contextul adoptării de Concluzii ale Consiliului UE. Oficialul român va saluta adoptarea acestora, arătând că diplomaţia climatică poate contribui la mobilizarea voinţei politice şi a eforturilor din întreaga lume pentru implementarea Acordului de la Paris şi a angajamentelor asumate la Glasgow.

Situaţia din Bosnia şi Herţegovina (BiH) va fi abordată din perspectiva crizei politice interne prelungite. Miniştrii vor discuta modalităţile prin care UE poate acţiona pentru a înceta provocările la adresa stabilităţii şi integrităţii teritoriale a BiH astfel încât ţara să revină la reformele atât de necesare pentru o perspectivă europeană. În acest sens, vor fi trecute în revistă instrumentele disponibile la nivelul UE în cazul unei deteriorări a situaţiei.



Ministrul Bogdan Aurescu va sublinia importanţa unui angajament politic consolidat din partea UE, în coordonare cu SUA, pentru soluţionarea durabilă a crizei politice, inclusiv din perspectiva identificării unui compromis pentru reforma electorală şi constituţională", se mai arată în document.


Reuniunea ministerială UE-Consiliul de Cooperare al Golfului constituie o reluare a dialogului în acest format după o pauză de şase ani. Având în vedere evoluţiile globale şi regionale şi dinamica pozitivă din regiunea Golfului şi relaţiile dintre aceste ţări şi UE şi statele membre UE, ministrul Afacerilor Externe al României va pleda în favoarea unei noi abordări a UE faţă de partenerii din Golf.


Discuţiile privind Mali au loc în contextul deteriorării accelerate a situaţiei din această ţară, obiectivul fiind evaluarea modalităţilor de ajustare a strategiei de securitate a UE în regiune, inclusiv din perspectiva impactului retragerii misiunii Barkhane şi a Forţei Takuba asupra misiunilor UE (şi ONU) din teren.

Ministrul Bogdan Aurescu va reitera voinţa politică a României de a îşi consolida angajamentul în regiune, mesaj transmis de Preşedintele României Klaus Iohannis cu ocazia reuniunii de coordonare a partenerilor Takuba, organizată la Paris la 16 februarie 2022.

Preşedinţia franceză a Consiliului UE şi Agenţia Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA) vor organiza, totodată, un exerciţiu de securitate cibernetică (EU CyCLES), în contextul atenţiei sporite la nivel european acordată ameninţărilor cibernetice. 

foto: Facebook.com/ Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Se dizolvă Ammos Wave SRL, firma unde asociat era și consulul onorific al Greciei la Constanța

28 Mar 2024 424

Fostul ministru MAE, Bogdan Aurescu ales în funcția de judecător al Curții Internaționale de Justiție

09 Nov 2023 813

MAEMAE salută adoptarea primelor listări de persoane sancționate în baza regimului de sancțiuni al UE

30 May 2023 756

Ministrul afacerilor externe, mesaj cu prilejul marcării Zilei Românilor de Pretutindeni

28 May 2023 798

Fostul militar din Constanța, aflat în custodia autorităților din Libia, eliberat. Anunțul MAE

26 May 2023 1052

MAE Informare de presă

25 May 2023 637

MAEDin Agenda de lucru a MAE de miercuri, 24 mai 2023, vă semnalăm

24 May 2023 593

Ministrul Aurescu a înmânat Ordinul Național „Serviciul Credincios” lui David Muniz, fost însărcinat cu afaceri a.i. al Ambasadei SUA la București

19 May 2023 1035

Primirea de către ministrul afacerilor externe a Grupului ambasadorilor și șefilor de misiune africani acreditați la București

19 May 2023 847

Studentă a Universității Ovidius, premiată în cadrul concursului „Tineri ambasadori ai României”, organizat de MAE

11 May 2023 1084

Ministrul Bogdan Aurescu „Sărbătorim astăzi Ziua Europei, un prilej pentru a reflecta la beneficiile proiectului european“

09 May 2023 767

MAE Continuă evacuările din Sudan și activitatea task force-ului interinstituțional convocat de ministrul afacerilor externe

03 May 2023 860

MAE salută obținerea de către România a funcției de director al Centrului pentru Cooperare în domeniul Securităţii (RACVIAC)

26 Apr 2023 1024

MAE, precizări despre românii evacuați din Sudan în contextul situației de securitate foarte dificile

24 Apr 2023 923

Fost militar din Constanţa, aflat în custodia autorităţilor din Libia. Anunţul MAE

15 Apr 2023 1234