Măsura are scopul de a reduce birocraţi USR propune eliminarea ştampilei din administraţia publică

Parlamentarii USR au depus o iniţiativă legislativă care vizează eliminarea ştampilei din instituţiile publice, îndeosebi din administraţie. Măsura are scopul de a reduce birocraţia, una dintre principalele probleme ale României, şi de a ne alinia la standardele europene, se arată în expunerea de motive.

Iniţiativa legislativă propune modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 17 din 15 iulie 2015 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare şi modificarea şi completarea unor acte normative.

De asemenea, iniţiativa senatorilor USR urmează obiectivele cuprinse în Strategia Naţională privind Agenda Digitală adoptată de România în februarie 2015, ce presupune creşterea eficienţei şi reducerea costurilor din sectorul public prin modernizarea actului administrativ. 

Media UE a cetăţenilor care interacţionează online cu autorităţile publice în 2014 era de 42%, iar a cetăţenilor care transmit formulare completate autorităţilor publice pe cale electronică, 21%. Comparativ, în aceeaşi perioadă, în România cifrele erau de patru, respectiv şapte ori mai mici: cetăţenii care utilizau servicii de eGuvernare - 10% iar cei care returnau formulare completate erau în procent de doar 3%, se arată în expunerea de motive a proiectului.

În prezent, ştampila nu mai reprezintă un garant al veridicităţii actelor, dată fiind multiplicarea mijloacelor prin care aceasta poate fi procurată, astfel că ea trebuie să fie înlocuită cu alte metode de identificare, precum semnătura electronică. 

În 2013, la propunerea Comisiei Europene, a fost eliminată apostila pentru recunoaşterea autenticităţii documentelor oficiale de tipul certificatelor de naştere, căsătorie, parteneriat civil, deoarece genera costuri şi obstacole în activitatea cetăţenilor şi nu reprezenta un mijloc eficace de garantare a veridicităţii acestor documente. Aceleaşi concluzii se aplică şi în cazul ştampilei, care nu mai există de mult timp în administraţia altor ţări din Europa (ex.: Marea Britanie).
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Stelian Ion despre Horia Constantinescu, contracandidatul său din partea PSD Constanța "Un comisar poate să devina un interlop, dar un interlop nu va putea fi niciodată comisar" (VIDEO)

28 Mar 2024 603

LIVE VIDEO-TEXT Președintele USR Constanța, Stelian Ion, declarații de presă înaintea ședinței de Consiliu Local (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 686

ZIUA LIVE De ce vrea Stelian Ion să-și ia revanșa în 2024!

28 Mar 2024 520

LIVE Consiliul Local Municipal votează rectificarea bugetară și mai multe vânzări de terenuri (FOTO+VIDEO+DOCUMENTE)

28 Mar 2024 850

Gabriel Ciobanu, candidează la funcția de primar Partidul Național Liberal, filiala Constanța susține un pol electoral unit cu toate forțele de dreapta, pentru localitatea Agigea!

27 Mar 2024 925

Deputatul constănțean Cristina Rizea s-a înscris în Partidul Social Democrat. Va candida la Primăria Valu lui Traian (GALERIE FOTO)

27 Mar 2024 1325

28.000 de oameni au semnat pentru ca Dreapta Unită să poată participa la alegerile europarlamentare și locale din 9 iunie

27 Mar 2024 401

Dorin Sărăcilă, candidatul ales de ADU pentru Primăria Tuzla, în județul Constanța

23 Mar 2024 553

Curtea Constituţională a României (CCR) Proiectul de lege care permite devansarea alegerii preşedintelui României este constituțional

20 Mar 2024 370

Bogdan Bola îl susține pe Stelian Ion în cursa pentru Primăria Constanța „E nevoie de o schimbare, înfrățirea PNL și PSD este evidentă"!

20 Mar 2024 729

Oficial! Stelian Ion și Claudiu Iorga Palaz, candidații din partea Alianței Dreapta Unită pentru Primăria și Consiliul Județean Constanța

20 Mar 2024 707

Situație disperată, semnalată autorităților din Constanța Investitorul RENT MOB.RO SRL, acuzat că pune în pericol viața a zeci de locatari pe strada Ionel Teodoreanu din cartierul Palazu Mare (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Mar 2024 2290

Alianța Dreptei Unite va fi pe buletinele de vot. Stelian Ion - „Încercarea PSD de a bloca Alianța Dreapta Unită a eșuat lamentabil”

19 Mar 2024 425

Oficial! Alianța Dreptei Unite s-a constituit legal! ÎCCJ a anulat decizia BEC

19 Mar 2024 426

LIVE VIDEO + TEXT Locuitori de pe strada Ionel Teodoreanu din Palazu Mare disperați din cauza alunecării de teren. Monica Roman - „S-a simțit ca un cutremur” (GALERIE FOTO + VIDEO)

19 Mar 2024 1193