Politic

Mihai Lupu(PNL) “COVID-19 și seceta, lecții pentru noi toți, dobrogenii. Dar avem soluții!”

  • În Dobrogea, seceta pedologică extremă s-a suprapus peste pandemia de coronavirus.
  •  Avem resurse de apă. Avem nevoie doar să refacem structura canalelor de irigații.

Pandemia ne-a arătat ce înseamnă un sistem medical neperformant, subfinanțat, distrus și rămas în urmă.
În același timp, subliniază liberalul Mihai Lupu, s-a suprapus pandemiei și seceta pedologică, care scoate la iveală modul sistematic prin care s-a distrus sistemul de irigații din Dobrogea, unul extrem de util în aceste zile pentru agricultori.
“Ne-am obișnuit în acești 30 de ani să acționăm precum pompierii, stingem focul când daunele sunt deja prea mari. Nu mai putem funcționa așa, suntem în urmă cu ceea ce se întâmplă în lume. Nevoile acestui județ și ale acestei țari impun un sprijin real din partea oamenilor politici, soluții care să treacă bariera timpului, astfel încât să nu fim luați mereu prin surprindere. S-a distrus un sistem de irigații și acel loc a rămas acoperit de o liniște mormântală”, susține fostul deputat.
 

S-a distrus sistemul de irigații și s-a așternut tăcerea

Lupu afirmă că soluții sunt și numai dacă am fi fost în deșert, am fi avut o scuză. “Suntem în Dobrogea și avem resurse de apă. Avem nevoie doar să refacem structura canalelor de irigații și să aducem apa mai aproape de terenurile agricole. În același timp, ca să împiedicăm degradarea solului, e necesar să reîmpădurim zonele în cauză, să adoptăm noile tehnologii în agricultură și să cultivăm responsabil. Avem toate avantajele aici, în județul nostru, să ne pregătim conștient și responsabil pentru ceea ce promite viitorul. Rețineți bine un aspect, acela că agricultura din România poate hrăni peste 80 de milioane de oameni. Este nevoie de susținere, de un efort substanțial, de tehnologii moderne și de colaborare, astfel încât să evităm extinderea situației existente. Mereu aceeași scuză? ”Atât s-a putut”. Eu știu că se poate mai mult”, a concluzionat liberalul. 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

APIA autorizează plățile aferente schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal - Campania 2019

18 May 2020 353

În Dobrogea se mai irigă doar 4500 de ha. După 30 de ani, doar 1% din suprafața irigată mai are sistemul de irigații funcțional

12 May 2020 1789

Secetă pedologică extremă în județul Constanța A fost emis ordinul pentru constituirea comisiei de constatare și evaluare a pagubelor. Unde se depun cererile pentru despăgubiri?

28 Apr 2020 1174

După ce ne-am obișnuit cu noul Coronavirus, urmează instituirea stării de calamitate și în județul Constanța pe fondul secetei pedologice (documente)

14 Apr 2020 1855

Ministrul agriculturii, prezent în județul Constanța. Deputatul PNL, Bogdan Huțucă dă asigurări fermierilor afectați de secetă că vor primi despăgubiri

13 Apr 2020 2292

Ministrul Agriculturii, vizită oficială la Tulcea „Din păcate, peste criza coronavirus se suprapune și această secetă nemaiîntâlnită“ (video)

11 Apr 2020 1356

CCINA Constanţa deschide sezonul cumpărăturilor din această primăvară. Târgul Naţional TINIMTEX, la o nouă ediţie

18 Feb 2020 2587

APIA Anunț despre plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură

14 Feb 2020 695

Zeci de primării din Constanţa ar fi beneficiat de servicii inutile Procurorii Anticorupţie nu sunt mulţumiţi de condamnarea lui Boris Parpală (document)

03 Feb 2020 1574

Fost inspector al Consiliului Județean Constanța Boris Parpala, condamnat la închisoare cu executare

23 Jan 2020 2965

CCINA Constanţa anunţă consultarea mediului de afaceri din judeţ

22 Jan 2020 2297

Ziua Porţilor Deschise, la Centul Enterprise Europe Network Dănuţ Jugănaru, directorul CCINA Constanţa - „Nu avem destule firme deschise către inovaţie, care să-şi internaţionalizeze afacerile“

11 Dec 2019 886

APIA Fermierii pot depune până la 31 decembrie cererile de acord pentru ajutorul privind acciza la motorină în 2020

09 Dec 2019 785

Militarii Laurenţiu Cobzaru şi Costel Mazâlu, finalişti la categoria „Sport“ a Galei de Excelenţă a Comunităţii Brăilene

28 Nov 2019 1577

Premiere Sterk Plast SRL, câştigătoarea Trofeului Creativităţii, oferit de CCINA şi OSIM Bucureşti (galerie foto)

28 Nov 2019 2350