Ministerul Energiei confirmă proiectul eolian de 1,4 miliarde de euro pe care olandezii de la NERO îl dezvoltă în judeţele Constanţa şi Buzău (document)


În urma demersului consilierului judeţean al PNL Constanţa George Niculescu, proiectul „fantomă“ de 1,4 miliarde de euro care vizează judeţele Constanţa şi Buzău a fost confirmat de Ministerul Energiei. Surprinzător, 20% din suprafaţa necesară pentru realizarea acestui proiect se află în municipiul Constanţa.
 
În urma unor informaţii apărute în spaţiul public privind o investiţie într-un parc eolian, consilierul judeţean liberal George Niculescu trimitea o scrisoare deschisă ministrului Energiei, Anton Anton, prin care îi cerea clarificări şi informaţii în legătură cu acest proiect pe care o companie olandeză (NERO) ar urma să îl realizeze în judeţele Constanţa şi Buzău. Având în vedere importanţa şi impactul unui asemenea proiect asupra economiei regiunii, dar şi a ţării, Ministerul Energiei a răspuns acestui demers, confirmând interesul NERO pentru realizarea investiţiei.
 
În răspunsul formulat către consilierul judeţean constănţean, Ministerul Energiei confirmă că „la data de 25 ianuarie 2018, NERO Renewables Romania SRL a adus la cunoştinţa Ministerului Energiei intenţia de a iniţia demersurile necesare realizării unui proiect comun Olanda-România, care vizează schimbul de energie din surse regenerabile între state membre ale UE“.
 
Totodată, în răspunsul formulat, se precizează de către Ministerul Energiei că, în momentul de faţă, acesta „nu cunoaşte să existe vreun acord între cele două guverne (n.n. - al Olandei şi al României) în baza căruia s-ar putea iniţia proiectul NERO“.
 
De asemenea, Ministerul Energiei a fost informat că „NERO va beneficia de o schemă de sprijin operaţională din partea Guvernului olandez; NERO nu va solicita nicio schemă de sprijin operaţional din partea României; NERO intenţionează să investească 1,4 miliarde de euro în proiecte, în judeţele Buzău şi Constanţa“.
 
Mai mult decât atât, conform răspunsului Ministerului Energiei, 20% din suprafaţa necesară investiţiei se află în municipiul Constanţa. „NERO va avea un impact financiar şi social pozitiv în localităţile unde vor fi construite parcuri eoliene. În zona Constanţa, pentru aproximativ 20% din suprafaţa necesară, care este închiriată de la municipiu, NERO Renewables oferă 2% din veniturile brute ale parcului eolian, proporţional cu suprafaţa utilizată“, se arată în documentul oficial al Ministerului Energiei.
 
„Mulţumesc Ministerului Energiei că a confirmat existenţa acestui proiect de investiţie în energie regenerabilă, care priveşte judeţul Buzău şi mai ales judeţul Constanţa. Având în vedere că acesta este subiect de interes naţional, ce ţine de domeniul strategic al producerii de energie electrică, trebuie tratat cu maximă responsabilitate de către toate părţile implicate. Pe cale de consecinţă, recomand ca, în cadrul analizei pe care o vor face ANRE, Transelectrica şi Ministerul Energiei, să se ţină cont de tendinţa de creştere continuă a ponderii de energie regenerabilă în mixul de energie, lucru impus de CE prin noile ţinte pentru statele membre.
 
De asemenea, analiza trebuie să identifice soluţii pentru integrarea unor noi capacităţi de producţie din surse regenerabile în Sistemul Energetic Naţional. Nu în ultimul rând, le adresez tuturor părţilor implicate rugămintea/recomandarea să trateze aceste subiecte deschis, transparent, în vederea luării unei decizii corecte de importanţă naţională“, a declarat George Niculescu, consilier judeţean şi membru al Comisiei Naţionale de Energie a Partidului Naţional Liberal.

 
Răspunsul Ministerului Energiei remis consilierului judeţean PNL George Niculescu poate fi vizualizat în secţiunea „Documente“.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Producție de energie în largul Mării Negre Legea privind energia eoliană offshore, adoptată de Camera Deputaților

09 Apr 2024 495

MONSSON a conectat la rețeaua națională cea mai mare capacitate de stocare a energiei electrice în baterii din România

09 Apr 2024 557

Proiect inițiat de Guvern privind energia eoliană offshore, adoptat de Senat

04 Mar 2024 586

Proiectul de lege privind energia eoliană offshore, dezbătută în plen de Senatul României

28 Feb 2024 495

Decizia APM Constanța Undă verde pentru viitorul proiect al lui Emanuel Muntmark la Siliștea

09 May 2023 1329

Monsson Alma SRL, proiect nou la Gălbiori, județul Constanța

01 Feb 2023 1694

PNRR Perioada de depunere a propunerilor de proiecte de producție de energie eoliană și solară, prelungită până pe 22 iunie

14 Jun 2022 1049

Monsson Trading SRL înființează un nou parc eolian în județul Constanța

14 May 2021 4831

Ce se construiește Emanuel Muntmark construiește încă un parc eolian la Vulturu, județul Constanța

07 Apr 2021 2625

Dezastru pe piaţa energiei electrice Eolienele de la Târguşor, din judeţul Constanţa, vor fi demontate

11 Aug 2015 2325

Proiect eolian din Constanţa, desfiinţat

23 Apr 2015 2736

O turbină eoliană va asigura necesarul energetic, la Peştera

30 Jul 2014 3516