Ministrul agriculturii, prezent în județul Constanța. Deputatul PNL, Bogdan Huțucă dă asigurări fermierilor afectați de secetă că vor primi despăgubiri


Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a fost prezent sâmbătă în județul Constanța, în principal pentru a-i asigura pe fermierii dobrogeni afectați de secetă că vor primi despăgubiri.
“La întâlnirea pe care am avut-o cu ministrul, alături de prefectul George Niculescu specialiștii l-au informat care sunt problemele cu care se confruntă agricultura locală. Sunt aceleași pe care le-a întâlnit și în județul Tulcea, pe care l-a vizitat înainte de a veni la Constanța. Este cu atât mai grav cu cât fenomenul climatic sever se suprapune peste mari probleme datorate sistemului județean de irigații.

Adrian Oros a avut dialog cu mai mulți cultivatori constănțeni care au relevat că procedurile pentru subvenții trebuie elaborate foarte minuțios deoarece, în funcție de specificul soiului cultivat, investițiile se realizează diferit.

Concluzia este că pagubele vor trebui să fie evaluate de comitetele pentru situații de urgență, iar agricultorii să fie despăgubiți în funcție de pierderile înregistrate. Un astfel de sprijin poate fi implementarea măsurii 17.2 – Fonduri mutuale, prin care fermierii sunt despăgubiți pentru orice pierdere economică înregistrată din cauza unor fenomene climatice nefavorabile, de boli ale animalelor și plantelor, de infestare cu dăunători sau de accidente de mediu” , precizează deputatul PNL de Constanța Bogdan Huțucă.

Administrația Națională de Meteorologie ne-a avertizat, cu câteva zile în urmă, că seceta pedologică va persista în această parte a țării. La fel ca în cea mai mare parte a Munteniei, în Moldova, dar și în alte zone ale țării.

“Știm deja că Dobrogea este una dintre regiunile cele mai afectate de schimbările climatice. Seceta i-a afectat puternic pe fermierii dobrogeni și anul trecut, când aceștia au avut producții cu 30-40% mai mici decât în 2018. Din cauza secetei, în toamna trecută, au avut mari probleme cu semănarea culturilor de toamnă. De exemplu, cultura de rapiță pe 2020 a fost total compromisă. După cum vedem, nici pentru acest an prognozele nu sunt bune, în condițiile în care seceta severă se prelungește. Vom face tot ce putem să-i ajutăm. Fermierii vor primi despăgubiri în baza legii”, conchide în intervenția sa,parlamentarul constănțean. 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Prefectura Tulcea va primi vizita ministrului agriculturii Nechita Adrian Oroș

18 Aug 2020 536

Ședință de lucru la Palatul Cotroceni. Când va avea loc și cine va participa

18 Aug 2020 524

Ministrul Agriculturii a făcut anunțul Un angajat, confirmat cu coronavirus. Ce măsuri au luat autoritățile (video)

04 Jun 2020 1039

Secetă pedologică extremă în județul Constanța A fost emis ordinul pentru constituirea comisiei de constatare și evaluare a pagubelor. Unde se depun cererile pentru despăgubiri?

28 Apr 2020 1642

Comisia Europeană a aprobat majorarea plafonului alocat sprijinului cuplat pentru culturile de legume în spaţii protejate

23 Apr 2020 646

Ministrul Agriculturii, vizită oficială la Tulcea „Din păcate, peste criza coronavirus se suprapune și această secetă nemaiîntâlnită“ (video)

11 Apr 2020 1731

Ministrul Agriculturii Obligativitatea deschiderii pieţelor agroalimentare, inclusă mâine într-o ordonanţă militară

07 Apr 2020 1124

Audierea miniștrilor propuși în Guvernul Cîțu. Aviz pozitiv pentru Alexe, Oroș și Ciucă

03 Mar 2020 779

Ministrul Agriculturii „Sunt stocuri de apă și alimente suficiente pentru a satisface nevoile populației“ (video)

26 Feb 2020 605

Fostul ministru al Agriculturii s-a stins din viață!

14 Feb 2020 2051

Lupta împotriva antibiorezistenţei, o prioritate pentru preşedintele ANSVSA

07 Dec 2019 920

A fost protest la Ministerul Agriculturii! Iubitorii de animale au scandat pentru oile din portul Midia (galerie foto)

03 Dec 2019 1684

Felix Stroe - „În nucul care nu are nuci nu dai cu reteveiul!“ Ce le-au transmis liderii PSD seniorilor din partid (galerie foto)

02 Sep 2019 2940

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, se întâlnește astăzi cu producătorii

17 Aug 2019 859

Prezent la Constanţa Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Regionale, Petre Daea, doreşte să irige 2 milioane de hectare până în 2020 (galerie foto)

12 Jul 2019 1593