Ministrul agriculturii, prezent în județul Constanța. Deputatul PNL, Bogdan Huțucă dă asigurări fermierilor afectați de secetă că vor primi despăgubiri


Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a fost prezent sâmbătă în județul Constanța, în principal pentru a-i asigura pe fermierii dobrogeni afectați de secetă că vor primi despăgubiri.
“La întâlnirea pe care am avut-o cu ministrul, alături de prefectul George Niculescu specialiștii l-au informat care sunt problemele cu care se confruntă agricultura locală. Sunt aceleași pe care le-a întâlnit și în județul Tulcea, pe care l-a vizitat înainte de a veni la Constanța. Este cu atât mai grav cu cât fenomenul climatic sever se suprapune peste mari probleme datorate sistemului județean de irigații.

Adrian Oros a avut dialog cu mai mulți cultivatori constănțeni care au relevat că procedurile pentru subvenții trebuie elaborate foarte minuțios deoarece, în funcție de specificul soiului cultivat, investițiile se realizează diferit.

Concluzia este că pagubele vor trebui să fie evaluate de comitetele pentru situații de urgență, iar agricultorii să fie despăgubiți în funcție de pierderile înregistrate. Un astfel de sprijin poate fi implementarea măsurii 17.2 – Fonduri mutuale, prin care fermierii sunt despăgubiți pentru orice pierdere economică înregistrată din cauza unor fenomene climatice nefavorabile, de boli ale animalelor și plantelor, de infestare cu dăunători sau de accidente de mediu” , precizează deputatul PNL de Constanța Bogdan Huțucă.

Administrația Națională de Meteorologie ne-a avertizat, cu câteva zile în urmă, că seceta pedologică va persista în această parte a țării. La fel ca în cea mai mare parte a Munteniei, în Moldova, dar și în alte zone ale țării.

“Știm deja că Dobrogea este una dintre regiunile cele mai afectate de schimbările climatice. Seceta i-a afectat puternic pe fermierii dobrogeni și anul trecut, când aceștia au avut producții cu 30-40% mai mici decât în 2018. Din cauza secetei, în toamna trecută, au avut mari probleme cu semănarea culturilor de toamnă. De exemplu, cultura de rapiță pe 2020 a fost total compromisă. După cum vedem, nici pentru acest an prognozele nu sunt bune, în condițiile în care seceta severă se prelungește. Vom face tot ce putem să-i ajutăm. Fermierii vor primi despăgubiri în baza legii”, conchide în intervenția sa,parlamentarul constănțean. 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Directorul general al APIA, demis din funcție de ministrul Agriculturii

20 Feb 2024 747

Premierul Marcel Ciolacu discută cu retailerii despre plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază

29 Jan 2024 514

Dacian Cioloș Ministrul Agriculturii nu a mai ajuns cu cererile fermierilor „la masa discuţiilor" de la Bruxelles

23 Jan 2024 710

Două OUG în discuţie pentru credite cu dobânzi avantajoase dedicate fermierilor români

22 Jan 2024 661

"Fermierii, în 2024, nu vor avea o dificultate în agricultura din România". Anunțul lui Florin Barbu

22 Jan 2024 518

Protestul fermierilor. Anunț de ultim moment al avocatului care i-a reprezentat la negocierile de la Ministerul Agriculturii

18 Jan 2024 594

Fermierii care protestează în stradă au început negocierile cu ministrul Agriculturii!

18 Jan 2024 605

Ministrul Agriculturii susține că își dorește continuarea plafonării adaosului comercial la alimentele de bază

17 Jan 2024 481

Ministrul Agriculturii şi retailerii discută miercuri despre măsura plafonării adaosului comercial la alimentele de bază

17 Jan 2024 441

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu face un apel către fermieri să meargă acasă

16 Jan 2024 676

Ministrul Agriculturii Măsura privind plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază ar putea fi prelungită

15 Jan 2024 695

Ministrul Agriculturii Acciza la motorina utilizată în agricultură va fi suportată integral de Ministerul Agriculturii şi în anul 2024 (VIDEO)

15 Jan 2024 859

Ministrul Agriculturii şi reprezentanţii asociaţiilor din sectorul vegetal au agreat 13 solicitări venite din partea fermierilor (VIDEO)

15 Jan 2024 793

Premierul Ciolacu; întâlniri de lucru în contextul protestelor transportatorilor şi fermierilor

14 Jan 2024 794

Dialogul cu fermierii s-a încheiat cu un proces verbal. Anunțul ministrului de resort, Florin Barbu

13 Jan 2024 781