Nicuşor a dat ordinul pentru colegul de inculpareMarca Telecom vrea să repare Ambulatoriul TBC până în ianuarie

spital_tbc.jpgŞeful CJC a semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru reabilitarea Ambulatoriului TBC. Executantul lucrărilor este SC Marca Telecom SRL, patronată şi de Mihai Sergiu Ceacîreanu, cercetat în dosarul retrocedărilor alături de primarul Mazăre şi de şeful CJC

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa au semnat ieri ordinul de începere a lucrărilor pentru reabilitarea, modernizarea şi echiparea Ambulatoriului de specialitate TBC din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Constanţa. 

Este vorba despre unitatea sanitară din zona Tomis III, de pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu. Pe timpul efectuării reparaţiilor, consultaţiile se vor muta la subsolul Policlinicii 2, la fosta radiologie, iar pacienţii vor primi îngrijiri medicale la unitatea spitalicească din Palazu. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 12.000.000 de lei, din care suma nerambursabilă din fonduri europene este de 8.377.003,58 lei, fondurile nerambursabile susţinute de la bugetul de stat - 1.281.188,78 lei, iar contribuţia proprie a beneficiarului - 2.348.328,75 lei. Durata de implementare a proiectului este de 24 de luni, din care durata de execuţie este de 85 de zile de la semnarea ordinului de execuţie a lucrărilor, adică începând de ieri. Obiectivul general al proiectului este creşterea calităţii serviciilor medicale, Ambulatoriul TBC fiind singura instituţie din judeţul Constanţa care asigură asistenţă de specialitate pentru bolnavii de tuberculoză. Reabilitarea şi modernizarea Ambulatoriului TBC include recompartimentarea unităţii spitaliceşti, înlocuirea instalaţiilor termice şi electrice, a instalaţiilor de gaze şi realizarea unei rampe de acces. 

Aparatele medicale - piese muzeistice

Potrivit directorului Direcţiei Generale de Proiecte, Sevil Sumanariu, iniţial, procedura de selecţie a fost demarată astfel încât un singur antreprenor să se ocupe de toată investiţia. Din cauza contestaţiilor - a explicat reprezentantul CJC - Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a decis „spargerea“ contractului pe două paliere de investiţii: execuţia lucrărilor de reabilitare şi modernizare şi echiparea ambulatoriului. CJC, care a preluat nu demult managementul celor mai importante unităţi spitaliceşti din judeţ, printre care şi pe cel al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Constanţa, a respectat decizia CNSC, iar în prezent, în paralel, se desfăşoară şi procedura de achiziţie a echipamentelor medicale, contestată la rândul ei. Managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Palazu, Erdin Borgazi, a declarat că proiectul ce vizează unitatea spitalicească pe care o reprezintă este important atât prin valoarea lui, cât şi prin facilităţile pe care le va crea. Mai exact, aparatul de radiologie vechi din 1967 care se află acum în dotarea Ambulatoriului TBC va fi înlocuit cu un tomograf de ultimă generaţie. Totodată, vor fi achiziţionate două aparate de radiologie. Preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, a afirmat că după renovarea ambulatoriului ar putea fi amenajat un muzeu cu aparatura sanitară veche, la care să fie aduse şi echipamentele de la Spitalul de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperări Medicale Eforie (SOTRM). „Alea de la SOTRM, din 1900 toamna, zici că sunt aparate de tortură“, a declarat şeful CJC. 

Bolnavii de TBC, separaţi de restul pacienţilor

În plus, vor fi create două circuite separate, unul pentru bolnavii de TBC, iar altul pentru cei suferinzi de alte afecţiuni pulmonare. Cele două secţii se vor afla la etaje diferite, astfel încât bolnavii de TBC să nu interfereze cu ceilalţi pacienţi. În plus, a explicat managerul Borgazi, sistemul de climatizare va fi unul special, care va funcţiona pe principiul absorbţiei aerului pentru ca pacienţii cu alte afecţiuni pulmonare să nu se îmbolnăvească şi de TBC. „Tuberculoza are o incidenţă destul de mare în Constanţa. Suntem mult peste media naţională“, a subliniat Erdin Borgazi, adăugând că unitatea pe care o reprezintă deserveşte toţi locuitorii Dobrogei.

Preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, a precizat că demersurile pentru reabilitarea Ambulatoriului TBC au fost iniţiate în urmă cu doi ani, adică înainte ca managementul Spitalului de Pneumoftiziologie să revină instituţiei judeţene. 

Marca retrocedărilor 

De precizat că de execuţia lucrărilor se va ocupa SC Marca Telecom SRL. În urma procedurii de achiziţie, firma a fost declarată câştigătoarea contractului de lucrări în valoare de peste 3,6 milioane de lei fără TVA. Firma poate fi cunoscută constănţenilor şi datorită colaborării cu municipiul Constanţa, de la care a câştigat contracte importante privind mentenanţa semafoarelor din oraş, dar şi datorită numelor sonore din formula de asociaţi. Firma îi are ca patroni pe Mihai Sergiu Ceacîreanu şi pe Liviu Gheorghe Puşcaru. Ultimul dintre ei a şi participat ieri la semnarea ordinului de semnare a lucrărilor, ocazie cu care şi-a exprimat speranţa că va da gata renovarea ambulatoriului în jurul datei de 13 ianuarie. Numele Ceacîreanu le este cunoscut constănţenilor din faptul că este menţionat în rechizitoriul DNA privind retrocedările din Constanţa. Cu alte cuvinte, el este coleg de inculpare cu primarul Constanţei, Radu Mazăre, şi preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu. 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Imagini de la evenimentAccident rutier pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu din Constanța. Un microbuz maxi-taxi, implicat. Ambulanța, la fața locului (galerie foto+video)

03 Apr 2018 4299

Oil Terminal, declaraţii de avere Adrian Manea, şef Compartiment Contorizare, are trei maşini şi un moped (document)

11 Jan 2018 2940

Societatea Marca Telecom SRL pleacă de la Constanţa!

08 Feb 2017 2033

Pe mâna cui vor ajunge semafoarele din Constanţa? Ceacîreanu, de la Marca Telecom SRL, le bibileşte de 16 ani! (galerie foto + document)

09 Jul 2016 4445

Primarul Robert Negoiță repară școlile cu firma unuia dintre inculpații din dosarul Mazăre

27 Sep 2014 2342

El, inculpat în Dosarul Retrocedărilor. Firma, abonată la bani publici Ceacîreanu nu mai este acţionar majoritar la Marca Telecom

19 Aug 2014 3983

Accident rutier pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu, în faţa liceului Telecom

07 May 2014 2303

Reabilitarea şi modernizarea Policlinicii 2 sunt aproape finalizate Cum arată astăzi clădirea medicală (galerie foto)

07 May 2014 2854