Politic

Noi proiecte USR pentru desființarea Secției speciale pentru anchetarea magistraților și modificarea legilor Justiției


Uniunea Salvați România depune un nou proiect de lege pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), în condițiile în care proiectul anterior depus a fost respins în Parlament de majoritatea controlată de PSD, iar Guvernul PNL nu pare să se grăbească în demersul de desființare a acestei structuri create la comanda lui Liviu Dragnea pentru a-i intimida și șantaja pe procurori și judecători. De asemenea, USR depune un nou proiect de lege de modificare a legilor Justiției astfel încât acestea să fie puse în acord cu recomandările Comisiei Europene, ale GRECO și ale Comisiei de la Veneția.

Proiectul de lege pentru desființarea SIIJ ține cont de o realitate indubitabilă: pe de o parte, desființarea structurii a fost cerută de CE, GRECO și Comisia de la Veneția, pe de altă parte, rezultatele obținute de Secția specială în 2019 atestă eșecul de proporții al structurii. Din 417 dosare soluționate anul trecut, 415 au fost cu soluție de clasare și doar în două cauze s-a dispus trimiterea în judecată a trei inculpați.

Nu trebuie să uităm că Secția specială a fost înființată la dorința lui Liviu Dragnea pentru a-i putea intimida sau chiar înlătura pe magistrații incomozi. Ne amintim de șicanele făcute fostului procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, în plin proces de negociere pentru desemnarea procurorului-șef european. Ne amintim și de deciziile de retragere a apelului în procese importante, precum cel al fostului lider PSD Viorel Hrebenciuc și cel în care era implicat fugarul Sebastian Ghiță. Această structură trebuie desființată și ne-am săturat să așteptăm ca Ministerul Justiției și Guvernul să vină cu mult anunțatul proiect de lege de desființare. Și nici ordonanță de urgență nu dau semne că ar intenționa să adopte, deși ar fi putut, în condițiile în care referendumul din 2019 a avut drept scop sprijinirea Justiției, și au modificat deja Codul penal prin OUG 28/2020”, declară deputatul USR Stelian Ion.
USR reamintește avertismentul emis de Comisia Europeană încă de la înființarea SIIJ, potrivit căruia noua structură poate fi „utilizată ca instrument suplimentar de intimidare a magistraților și de exercitare de presiuni asupra acestora”. De asemenea, GRECO a atras atenția că „această secție ar putea fi ușor utilizată în mod abuziv pentru a se elimina cauzele tratate de parchetele specializate sau pentru a interfera în cauzele importante sensibile”. Activitatea SIIJ a dovedit că organismele internaționale au avut dreptate. Desființarea Secției speciale nu mai trebuie amânată.

În ceea ce privește proiectul de lege pentru modificarea legilor Justiției, acesta se bazează pe necesitatea respectării recomandărilor formulate de Comisia de la Veneția în 2018, respectiv 2019, de Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni în 2019 și de Comisia Europeană. Prin raportul MCV din noiembrie 2018, CE a recomandat suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor Justiției și a ordonanțelor de urgență subsecvente și revizuirea acestora, astfel încât să se țină seama pe deplin de recomandările formulate în cadrul MCV și de recomandările Comisiei de la Veneția și ale GRECO.

Modificările la Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor vizează, printre altele, mecanismul de numire și revocare a procurorilor de rang înalt și prevederile privind răspunderea materială a magistraților, respectiv acțiunea de recuperare a prejudiciilor.

De asemenea, proiectul de lege vizează, prin modificări la Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, întărirea independenței procurorilor, iar prin modificări la Legea nr. 317/2004 privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii, clarificarea motivelor de revocare a membrilor CSM și mecanismul de numire a conducerii Inspecției Judiciare.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Stelian Ion (USR) “În calitate de primar, mă voi implica pentru ca locuitorii orașului să respire aer curat și să se bucure de plaje însorite și de verdeață ”

05 Jun 2020 2207

USR-Comunicat de presă Constănțenii ar trebui să se bucure de un parc pe terenul dintre ansamblul “Spectrum” şi cartierul ridicat de “Fincogero”, locul unde se pregătea tunul imobiliar despre care trăgeam deunăzi un semnal de alarmă

04 Jun 2020 638

Deputatul Stelian Ion face declarații înainte de ședința de CLM Constanţa. Acesta a mai cerut Guvernului să revină a asupra măsurilor legate de accesul pe plaje

29 May 2020 1051

Stelian Ion (USR) „Constanța are nevoie de un spital regional veritabil, de anvergură, dotat la standarde internaționale”

29 May 2020 3114

Recuperarea prejudiciilor Stelian Ion “Am depus împreună cu colegii din USR un proiect de lege prin care averea dobândită prin furt să fie confiscată”

25 May 2020 2158

Au reînceput tăierile în Pădurea Comorova. Miniștrii Mediului și Economiei, interpelați pe acest subiect de deputatul USR, Stelian Ion (document)

15 May 2020 2913

Proiectul USR “DNA-ul pădurilor”, votat în Camera Deputaților. Stelian Ion “Sănătatea mediului este o temă cu adevărat majoră pentru societate”!

14 May 2020 2589

Stelian Ion(USR) “PSD caută să-şi reactiveze baroni locali şi tot felul de personaje dubioase pentru alegerile locale din acest an”

06 May 2020 2513

DNA-ul pădurilor. Deputatul USR, Stelian Ion, inițiator “Specializarea magistraților și a polițiștilor pe aceasta zonă de competență este obligatorie”

05 May 2020 2647

Deputatul USR, Stelian Ion propune ca selecția șefilor de spitale județene și DSP-uri să se facă pe baza principiului guvernanței corporatiste

29 Apr 2020 2925

Stelian Ion(USR) “ Ideea redeschiderii școlilor după data de 15 mai trebuie privită cu circumspecție. Interesul copiilor trebuie raportat la dreptul la sănătate”

24 Apr 2020 3096

Achiziții publice de medicamente și echipamente în timpul pandemiei, la liber. Stelian Ion (USR) “Perioada grea pe care o traversăm nu trebuie să fie un paravan pentru nimeni”

23 Apr 2020 3059

Deputatul Stelian Ion, despre acordul MAI-BOR”Am stat izolați o lună de zile, am sacrificat economia, medicii, pentru ce? Să ducem virusul din ușă-n ușă, cu girofarul? ”

16 Apr 2020 3102

Stelian Ion (USR), despre ordinul de stopare a internărilor în spitale „Cine răspunde dacă starea unui pacient non-covid se degradează sau, mai rău, acesta decedează? (document)

10 Apr 2020 3320

Stelian Ion îi solicită ministrului Vela să permită personalului navigant să revină în țară aplicându-i-se izolarea la domiciliu, și nu plasarea în carantină instituționalizată

08 Apr 2020 4076