Noua schemă de finanțare a partidelor politice și a campaniilor electorale, în dezbatere publică (documente)

  • Autoritatea Electorală Permanentă a lansat în dezbatere publică un proiect de act normativ pentru modificarea şi completarea Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale
  • Elaborarea acestui proiect de act normativ a fost determinată de solicitarea Curţii de Conturi, emisă în urma misiunii de audit financiar pentru anul 2018 privind finanţarea activităţii partidelor politice

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a elaborat şi a lansat în dezbatere publică un proiect de act normativ pentru modificarea şi completarea Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Elaborarea acestui proiect de act normativ a fost determinată de solicitarea Curţii de Conturi, formulată prin Decizia nr. 7/19.12.2019, emisă în urma misiunii de audit financiar pentru anul 2018 privind finanţarea activităţii partidelor politice din subvenţiile de la bugetul de stat, prin care s-a cerut Autorităţii Electorale Permanente iniţierea demersurilor necesare în vederea modificării şi completării Legii nr. 334/2006, astfel încât să fie asigurate mai multe deziderate principale.

Aceste deziderate vizează consolidarea disciplinei financiare a partidelor politice şi creşterea responsabilităţii persoanelor care administrează fondurile partidelor politice; diversificarea surselor private de finanţare a activităţii partidelor politice; reducerea pragului de la care donaţiile trebuie să fie efectuate prin conturi, conform recomandării GRECO; extinderea sferei de acordare a subvenţiei; reglementarea mai clară a condiţiilor, procedurilor şi termenelor privind suspendarea dreptului la subvenţie; completarea cadrului legal privind modul de reflectare în evidenţa contabilă, de raportare şi utilizare, de către partidele politice, a veniturilor din subvenţii acordate de la bugetul de stat, precum şi armonizarea acestuia cu dispoziţiile legale aplicabile instituţiilor publice privind salarizarea personalului, diurnele de deplasare şi normativele de cheltuieli de protocol; clarificarea regimului surselor de finanţare a campaniilor electorale; reglementarea mai clară a posibilităţii de utilizare a subvenţiilor de la bugetul de stat în campaniile electorale pentru alegerile locale şi parlamentare.

De asemenea, se are vedere definirea mai clară a materialelor de propagandă electorală şi diversificarea tipurilor de materiale de propagandă electorală şi modificarea limitelor maxime ale tipurilor de cheltuieli care pot fi efectuate în campania electorală; reglementarea mai clară a controlului efectuat de Autoritatea Electorală Permanentă privind finanţarea activităţii curente a partidelor politice, pentru o mai bună alocare a resurselor acesteia în contextul proliferării numărului partidelor politice; dizolvarea partidelor politice care nu respectă condiţia minimală de a depune raportul anual de venituri şi cheltuieli timp de 2 ani consecutivi; aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, prin hotărâre a Autorităţii Electorale Permanente; instituirea posibilităţii partidelor politice de a sponsoriza, în mod excepţional, persoane juridice fără scop lucrativ, care desfăşoară în România sau urmează să desfăşoare o activitate în domeniul umanitar, al protecţiei drepturilor omului, medico-sanitar şi/sau de asistenţă şi servicii sociale, precum şi instituţiile şi autorităţile publice, inclusiv organele de specialitate ale administraţiei publice, pentru aceste activităţi.

Proiectul de lege a fost publicat pe site-ul www.roaep.ro la secţiunea Legislaţie Electorală - Transparenţă Decizională şi poate fi consultat la link-ul https://www.roaep.ro/legislatie/wp-content/uploads/2020/06/Propunere-legislativa-334-2006.pdf dar și în secțiunea “Documente” a materialului.

Observaţiile şi propunerile privind proiectul de act normativ menţionat pot fi transmise la adresa de e-mail departamentul.legislativ@roaep.ro până pe 16 iunie. 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Câți cetăţeni cu drept de vot mai sunt înscriși în Registrul electoral ?

05 Jan 2023 708

A murit primul președinte al AEP, Octavian Opriș

28 Sep 2022 917

Partidul Makedonarmânilor se judecă la Constanța cu Autoritatea Electorală Permanentă

13 Apr 2022 1462

Semnăturile depuse pentru organizarea referendumului de demitere a primarului din Agigea validate de AEP și Direcția de Evidență a Persoanei

13 Jan 2022 5679

Ziua Autorității Electorale Permanente. Mesajul președintelui AEP

29 Oct 2021 1008

Autoritatea Electorală Permanentă. Consultare online privind drepturile persoanelor cu dizabilități

28 Oct 2021 1095

Un an de la validarea, în instanță, a lui Vergil Chițac în funcţia de Primar al municipiului Constanţa

15 Oct 2021 1357

UPDATE Președintele AEP, vizat de o anchetă a ANI. Se cercetează angajarea cumnatei sale în cadrul instituției (document)

31 Aug 2021 1704

Comunicat de presӑ privind participarea AEP la un curs internațional organizat de INE Mexic

30 Aug 2021 591

Mircea Drăghici, fostul trezorier al PSD, condamnat definitiv la 5 ani închisoare pentru delapidare

01 Jul 2021 1293

Comunicat de presă privind participarea AEP la webinarul organizat de IFES in data de 25 februarie 2021

25 Feb 2021 877

Comunicat de presă privind participarea AEP la webinarul cu tema Dimensiunea de gen a dezinformării în alegeri, politică și mediul informațional digital, organizat de IFES

24 Feb 2021 909

Președintele AEP , întâlnire cu ambasadoarea Franței ȋn România

14 Jan 2021 1097

#alegeriparlamentare2020 Apel al președintelui AEP, în urma incidentelor din această dimineață

06 Dec 2020 1296

AEP Campania electorală pentru alegerile parlamentare se încheie sâmbătă la ora 7.00

04 Dec 2020 1232