Operatorii de plaje sunt amenintati cu rezilierea contractelor

1188501349.jpg

Grupul Operativ de Control a creionat multiple propuneri de modificari legislative

Raportul prezentat, ieri, de seful Departamentului de Control al Guvernului (DCG), Emanoil Negut, nu a adus nimic nou sub soare. Deficientele constatate in ultimele doua saptamani de controale pe litoral au corespuns celor descoperite la inceputul verii. Evaziunea fiscala, munca la negru, calitatea indoielnica a unor servicii turistice, poluarea fonica sau constructiile si activitatile ilegale desfasurate pe plaje si nu numai s-au "manifestat" nestingherite. In contextul prezentat, reprezentantii institutiilor abilitate si implicate in programul "Parteneriat pentru Litoral 2007" au ajuns la concluzia ca trebuie intervenit cu modificari legislative pe masura. In numai doua saptamani, institutiile cu atributii de control au efectuat 3403 verificari soldate cu 5492 de sanctiuni din care doar 413 au fost avertismente. Contravaloarea amenzilor aplicate s-a ridicat la 1.532.600 lei. De asemenea, valoarea produselor confiscate a fost de 186.105 lei, din care 90.000 lei a reprezentat contravaloarea a 3,7 kg bijuterii din materiale pretioase. Pe baza deficientelor constatate pe litoral, in sedinta de lucru a Grupului Operativ de Control au fost stabilite o serie de propuneri pentru modificarea sau completarea normativelor actuale. Pentru a determina imbunatatirea calitatii serviciilor turistice de pe litoral si nu numai, seful DCG a prezentat o parte dintre modificarile legislative ce vor intra in vigoare in sezonul estival viitor.

Reguli noi pe litoral

In sezonul estival 2008, imbaierea in mare dupa miezul noptii va fi interzisa, deoarece serviciile de salvamar nu au program de lucru. Pe plaje vor fi montate panouri cu numere de telefon la care turistii vor putea reclama persoanele care arunca resturi pe nisip. Vara viitoare, pentru a evita "slalomul" printre chistoacele de tigari pe plaje, vor fi amplasate si scrumiere. In acelasi timp, vor fi facute modificari in contractele operatorilor de plaje. Dupa plecarea turistilor, ei vor trebui sa stranga sezlongurile astfel incat sa se poata interveni cu utilajele specializate in amenajarea plajelor. Nu lipsit de importanta pentru operatorii de plaja vor fi clauzele de reziliere imediate care se vor introduce in contractele de concesiune si se vor aplica in cazul nerespectarii unor prevederi. De asemenea, Emanoil Negut a mentionat ca vor fi reglementate prevederile privind functionarea discotecilor in aer liber, iar amenzile vor fi aplicate administratorilor si nu celor care asigura programul artistic. In acelasi timp, se vor formula acte normative pentru a defini tipul de spatiu pentru punctele de prim-ajutor, a personalului calificat necesar care poate acorda primul ajutor si dotarea corespunzatoare.

Adio venituri la negru

Persoanele fizice care castigau vara din inchirierea camerelor vor fi obligate sa-si autorizeze locuintele si sa asigure conditii optime de cazare. Ele vor plati o taxa forfetara pe o perioada de doua - patru luni/sezon estival, iar autoritatile locale vor actiona pentru identificarea acestora astfel incat sa urmareasca achitarea impozitului. Pentru a veni in sprijinul unor persoane ce lucreaza in turism, s-a decis introducerea in nomenclator a unor meserii care nu figureaza in prezent. Totodata, celor aflati in somaj li se va intrerupe plata ajutorului pe perioada de vara cat sunt angajati, iar, la finele sezonului, vor primi indemnizatii de somaj. De asemenea, agentii economici care detin puncte de lucru pe litoral vor trebui sa aiba un exemplar in copie al contractului de munca al personalului angajat. Si in privinta contestarii amenzilor de catre agentii economici se vor lua masuri. Astfel, sanctiunile aplicate vor putea fi achitate in timpul controlului sau jumatate din minim in termen de 24 de ore, iar in cazul pierderii procesului in instanta, valoarea amenzii se va dubla. Pentru amenzile neincasate in termen se vor aplica penalizari de intarziere, lunar, in cuantum de 10% din valoarea lor. Din sezonul estival 2008, amenzile aplicate pentru camparea pe plaja, circulatia si stationarea autovehiculelor pe plaja, comertul ambulant si accesul cu animale pe plaja vor putea fi date si de ofiterii si subofiterii Jandarmeriei.

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un preot a sfințit o curbă în care au avut loc mai multe accidente rutiere grave (VIDEO)

03 Feb 2022 1763

Fost comandant de echipaj și șofer în ISU Dobrogea, în arest. Cererea de eliberare, respinsă (minută)

14 Oct 2021 2454

Un fost angajat al ISU Dobrogea a cerut să fie eliberat din arest

28 Jul 2021 2670

Șef echipaj SMURD Angajat al ISU Dobrogea, arestat pentru agresiune sexuală, racolarea minorilor în scopuri sexuale și coruperea sexuală

30 May 2021 7109

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 19 iunie 2018

20 Jun 2018 3419

Doliu în cinematografie. Un cunoscut cineast s-a stins din viață. Împlinise de curând 64 de ani

18 Feb 2018 3598

În plină vară, în România, a nins! Temperaturile au scăzut brusc

12 Aug 2016 6205

Primarul comunei Jilava a fost trimis în judecată pentru luare de mită, spălare de bani și fals în declarații

11 Jul 2016 2732

Riseproject.ro Riseblog - Cu cât ne-a umflat Cocoş preţul analizelor medicale

07 Jul 2016 5703

Accesul câinilor şi vehiculelor pe plajă este interzis

24 Mar 2016 4276

Rolul unui set de TV Plasma din lemn masiv in amenajarea sufrageriei

30 Jan 2016 9455

Iohannis a semnat decretul de trecere în rezervă a rectorului Academiei Navale. Vergil Chițac - „Analizez şi posibilitatea de a candida... Nu am decis sub ce formă“

28 Jan 2016 4089

15 ianuarie – Marele poet naţional Mihai Eminescu omagiat la Cumpăna, de Ziua Culturii Naţionale

13 Jan 2016 3278

Comunicat de presă - DIICOT

07 Jan 2016 2703

Măsuri de prevenire a incendiilor specifice campaniei de recoltare a cerealelor

23 Jul 2015 2784