Pandemia a suspendat viața culturală. Deputatul PSD de Constanța, Cristina Dumitrache cere soluții Ministrului Culturii

  • Deputatul Cristina Dumitrache a adresat o interpelare către Ministrul Culturii prin care semnalează situația gravă în care se află cultura românească în contextul crizei generate de coronavirus
  • Soluțiile și strategiile identificate de guvernarea actuală nu au reușit să minimalizeze daunele provocate instituțiilor din acest domeniu și actului cultural în sine
  • Deputatul social-democrat socilită oficialului de la Ministerul Culturii să precizeze ce măsuri are în vedere pentru a preintâmpina aprofundarea crizei cu care se confruntă instituțiile de cultură din România


Deputatul Cristina Dumitrache a adresat o interpelare către Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu prin care semnalează situația gravă în care se află cultura românească în contextul crizei generate de coronavirus.

"Pandemia de Covid-19 a afectat puternic viața artistică și culturală cele mai afectate paliere fiind cele care presupun interacțiunea directă dintre instituții și vizitatori sau dintre public și artiști.

Mulți dintre cei care activează în zona cultural-creativă nu și-au mai putut desfășura activitatea obișnuită iar o parte dintre ei au fost nevoiți să intre în șomaj sau chiar și-au pierdut locurile de muncă.

Deși o parte a instituțiilor de cultură au fost gradual redeschise, din cauza măsurilor sanitare și a celor de siguranță capacitatea a fost redusă considerabil.

Soluțiile și strategiile identificate de guvernarea actuală nu au reușit să minimalizeze daunele provocate instituțiilor din acest domeniu și actului cultural în sine.

Lipsa măsurilor concrete și coerente ale Ministerului pe care il conduceți nu au putut să salveze un domeniu vulnerabil care în contextul dificil prin care trecem are nevoie de sprijin și atenție deosebită.

Știm bine că instituțiile de cultură nu au avut nici înainte o finanțare adecvată și că de multe ori activitatea acestora nu s-a putut materializa pe fondul penuriei permanente. Criza provocată de pandemie a adâncit aceste neajunsuri și a afectat atât instituțiile publice de cultură cât și pe cele private sau pe artiștii independenți.
Cu toate acestea teatrele, muzeele, artiștii au încercat și într-o bună măsură au reușit să mențină legătura cu publicul prin intermediul internetului. O provocare fără precedent de a păstra actul cultural la standarde ridicate.Și deși demersul acestor instituții de a ne pune la dispoziție spectacole de teatru, concerte sau tururi virtuale de muzee este remarcabil nu trebuie să trecem cu vederea faptul că resursele celor mai multe instituții de cultură provin din achiziția de bilete. Dacă aceste resurse financiare stagnează sau lipsesc complet, consecințele vor include creșterea șomajului,oprirea activităților sau chiar închiderea definitivă.


Perioada de izolare a diminuat consumul de cultură. Din păcate statisticile plasează România la capătul clasamentului pe continent în ceea ce privește participarea la manifestări culturale chiar și în perioada anterioară crizei sanitare. Cifrele indică un procent de numai 30% din populația țării care participă la cel puțin o activitate culturală pe parcursul unui an. În aceste circumstanțe este imperativ ca domeniul cultural să nu rămână ultimul la care se gândește actuala guvernare.

Avem nevoie de măsuri clare și rapide care să susțină actul cultural, concepute de profesioniști în măsură să înțeleagă valoarea artistică. Avem nevoie de alocarea ajutorului financiar pentru redresarea acestui sector.Avem nevoie să regândim calitatea actului artistic pentru a-l menține la standarde ridicate și adaptat situației prin care trecem.Avem nevoie de strategii pentru a recâștiga încrederea oamenilor în aceste instituții și pentru a atrage publicul către evenimentele culturale.

Pandemia a suspendat viața culturală într-un moment în care societatea are nevoie mai mult decat oricând de ea. O lume lipsită de artă și cultură este o lume săracă,periculoasă și disfuncțională".

Față de cele menționate mai sus, deputatul social-democrat socilită oficialului de la Ministerul Culturii să precizeze ce măsuri are în vedere pentru a preintâmpina aprofundarea crizei cu care se confruntă instituțiile de cultură din România.


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Robert Turcescu, fost parlamentar de Constanţa, coordonator la „Evenimentul Zilei“

20 Jan 2021 580

Cine este Mihnea Claudiu Drumea, propunerea PNL Constanța pentru funcția de secretar de stat în Ministerul Muncii? (documente)

20 Jan 2021 1014

O nouă rundă de discuții între premier și reprezentanţii Consiliilor Judeţene pe tema proiectului de buget pe anul 2021

19 Jan 2021 632

Scandal în PNL. Ce poziție are președintele Bogdan Huțucă "Acest proces trebuie desfășurat în forurile interne ale partidului"!

19 Jan 2021 1036

Consiliul de administraţie al BNR, în ședință. Ce decizii s-au luat

15 Jan 2021 1717

Viața, zbor peste valuri

15 Jan 2021 1119

202 ani de la nașterea poetului Dimitrie Bolintineanu

14 Jan 2021 394

Doliu în lumea politică A murit Dumitru Florea, fostul consilier județean PSD

14 Jan 2021 1236

Rescrierea zonei costiere. Colaborarea instituțională și voința politică pot întoarce orașul Constanța cu fața la mare

14 Jan 2021 650

Senatorul constănțean Felix Stroe, nemulțumit de modul în care este coordonată campania de vaccinare

07 Jan 2021 2457

Se împlinesc 218 de ani de la nașterea scriitorului și omului politic Ion Heliade-Rădulescu

06 Jan 2021 523

Împărțirea funcțiilor, amânată! PNL ar urma să aibă 23 de prefecţi, USR-PLUS 14 şi UDMR cinci

06 Jan 2021 2554

Candidații propuși pentru posturile de ambasadori ai României în străinătate

05 Jan 2021 566

Niculescu, Stanca, Opreanu sau Drumea - oricare poate fi o variantă. PNL Constanța își dorește cel puțin două funcții de secretar de stat în cabinetul Câțu

05 Jan 2021 3032

Județul Constanța, râvnit și de PNL, și de USR PLUS. Astăzi se decide cum se împart posturile de prefecți și subprefecți

05 Jan 2021 3055