Parlamentarii, în vacanţă şi cu gândul la un nou mandat Ce-i recomandă pe senatorii de Constanţa!?


 
Judeţul Constanţa este reprezentat în Parlament de şase senatori. În legislatura 2016-2020 sunt şanse mari ca mulţi dintre ei să nu se mai regăsească pe listele partidului pe care-l slujesc în prezent sau pe care-l vor sluji spre finalul mandatului.
 
După vacanţe fără număr, prilejuite de sărbători legale sau religioase, şi scrutine electorale, ai noştri deputaţi şi senatori au parte, în sfârşit, de un binemeritat concediu de odihnă - vacanţa parlamentară de vară. Și pentru că a rămas puţin până când pe unii dintre ei îi vom revedea printre oameni, încercând să le obţină votul care le asigură prelungirea mandatului, cred că nu strică să aruncăm o privire şi asupra activităţii desfăşurate în actuala legislatură. Rezumatul făcut în urma unei analize a site-ului Senatului României este relevant, iar în toamnă va fi greu să mai îngraşe porcul, cum spune românul, în ajun de alegeri parlamentare.

Mandat obţinut în PC, terminat la ALDE



Lista senatorilor de Constanţa este deschisă de actualul preşedinte al organizaţiei judeţene ALDE Constanţa, fost lider al PDL Constanţa şi al PC Constanţa, senatorul Mircea Banias. Acesta este la al doilea mandat în Senat, mandat obţinut ca reprezentant al Partidului Conservator şi care va fi încheiat ca membru ALDE. Trecem peste periplul politic al senatorului constănţean şi relatăm „faptele”. Conform informaţiilor de pe site-ul Senatului, în actualul mandat, Mircea Banias are trecut în palmares o interpelare, în septembrie 2013, două întrebări adresate în acelaşi an, patru declaraţii politice (câte una pe an), 31 de iniţiative legislative pe care şi-a pus semnătura ca susţinător, precum şi 21 de luări de cuvânt în plen, una fiind depunerea jurământului.

Opoziţia te face mai activ

 

Fost coleg de partid cu Banias, senatorul Christian Gigi Chiru îl „copiază”. Actualul mandat de senator l-a obţinut ca preşedinte al organizaţiei judeţene PDL Constanţa şi îl termină ca activist ALDE. În schimb, fiind în opoziţie, Chiru a fost mult mai activ decât Banias. Activitatea sa parlamentară în actuala legislatură cuprinde: 56 de iniţiative legislative pe care se regăseşte şi „parafa” sa, 26 de declaraţii politice… fără niciun efect asupra românului de rând, 15 întrebări adresate guvernanţilor şi ale căror răspunsuri, adesea, te lasă fără grai, nicidecum să rezolve problema semnalată, 27 de interpelări, unele, deşi formulate din luna martie, neavând un răspuns nici până în prezent, 42 de luări de cuvânt în plenul Senatului, precum şi şase moţiuni susţinute… pe vremea când activa în PDL.

Oratorul experimentat


 
Puiu Haşotti este primul senator de Constanţa din actuala legislatură care nu şi-a schimbat apartenenţa politică, fiind fidel PNL-ului. Experienţa sa parlamentară (două mandate de deputat, iar acum se află la al treilea mandat de senator) şi-a spus cuvântul. Haşotti este co-iniţiator a 77 de propuneri legislative, a făcut 14 declaraţii politice şi a luat cuvântul în plenul Senatului de 669 ori. Senatorul PNL este semnatar a nouă moţiuni, însă a „îndrăznit” să adreseze o singură întrebare (în 2013, pe tema stabilirii şi aplicării diferenţiate a TVA-ului pentru pâine) şi a formulat şase interpelări, ultimele în primăvara anului 2014.

Îndrăzneală pe final de mandat!?


 
Nu există o declaraţie oficială în acest sens, dar este puţin probabil (ca să nu spunem exclus) ca senatorul PSD Alexandru Mazăre să mai pretindă un nou mandat de parlamentar… cel puţin nu din partea PSD Constanţa. Se pare că activitatea sa parlamentară se va limita la un mandat de deputat şi două de senator. În actuala legislatură, Mazăre a reuşit să îşi pună semnătura pe 18 iniţiative legislative, a ţinut două declaraţii politice (odată la doi ani - una în 2014 şi cealaltă în martie anul curent), a luat cuvântul în plenul Senatului de zece ori (o dată când a depus jurământul), a pus 11 întrebări şi are la activ, până acum, şapte interpelări, dintre care una adresată premierului în funcţie, că pe Victor Ponta puţin probabil să fi îndrăznit să-l deranjeze.

Senator de Constanţa cu funcţii în Senat


 
Colegul său de partid Nicolae Moga se află la al doilea mandat de senator. Activitatea sa parlamentară în actuala legislatură cuprinde: 55 de iniţiative legislative, 27 de declaraţii politice, 12 întrebări adresate guvernanţilor, şase interpelări şi 76 de luări de cuvânt în plen. Spre deosebire de Mazăre, care s-a mulţumit doar cu statutul de simplu parlamentar, Nicolae Moga a fost mai bine văzut în Senat. Acesta a ocupat în perioada decembrie 2012 - februarie 2014 funcţia de vicepreşedinte al Biroului Permanent al Senatului, iar apoi a fost chestor în aceeaşi structură de conducere a Camerei Superioare a Parlamentului României (în perioada februarie 2014 - august 2015). 

Doi premieri/mandat, ambii interpelaţi


 

Aflat la prima sa experienţă parlamentară, Marian Vasiliev a intrat în Senat ca senator PPDD, între timp, a devenit reprezentant al UNPR, iar de curând, ca urmare a fuziunii anunţate între PMP şi UNPR, va activa în ultima parte a acestui mandat ca membru al PMP. Statutul de „boboc” în Parlament pare să nu-l fi împiedicat câtuşi de puţin să fie activ. Aşa se poate explica faptul că Vasiliev are în „palmares” 63 de iniţiative legislative - în calitate de co-iniţiator şi de iniţiator, 21 de întrebări adresate membrilor Executivului, indiferent că vorbim de oameni politici sau de tehnocraţi, precum şi 67 de luări de cuvânt în plen.
 
De asemenea, Marian Vasiliev a susţinut cinci declaraţii politice, a formulat şase interpelări către diverşi miniştri şi alte cinci interpelări i-au avut ca destinatari pe fostul prim-ministru Victor Ponta şi pe actualul premier, Dacian Cioloş, ultima datând din 27 iunie a.c. şi aducând în atenţia şefului Executivului necesitatea unei strategii naţionale de prevenţie a suicidului - ca prioritate naţională.
 
Cu siguranţă Vasiliev mai vizează un mandat de parlamentar, însă rămâne de văzut dacă în legislatura viitoare va mai reprezenta electoratul din judeţul Constanţa.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#Dobrogea145 Mircea Marius Banias, deputat PNL Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

23 Nov 2023 1060

Deputatul PNL Mircea Marius Banias, avere și interese (DOCUMENTE)

03 Sep 2023 1401

Gala Femeilor Liberale, un eveniment dedicat femeilor din Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Mar 2023 1755

LIVE VIDEO+TEXT. PNL Constanța Conferință de presă. Sănătatea este adusă în centrul atenției (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Feb 2023 1563

Deputatul Mircea Banias și Laurenţiu Mironescu, cooptați în Euro River Transport SRL

14 Feb 2023 2091

Declarații de avere! Mircea Marius Banias, fost senator, în prezent deputat – averea și interesele! Din 2013 până în prezent (DOCUMENTE)

11 Aug 2022 2791

Ce activitate au avut și cât de bogați au devenit parlamentarii constănțeni după primul an de mandat (VI) (DOCUMENTE)

13 Dec 2021 3962

PNL Constanța pierde un parlamentar. Deputatul Bogdan Bola a demisionat din partid

25 Nov 2021 3697

Județul Constanța Ludovic Orban va participa mâine la o acțiune de ecologizare în Techirghiol

26 May 2021 1822

Vrea banii înapoi! Emil, fratele deputatului Banias, pregătit să “execute” un fost prefect și un ex-președinte al Consiliului Județean Constanța!

01 Apr 2021 3731

Interpelarea ministrului Sănătății. Deputații PNL de la Constanța și Tulcea, front comun pentru înființarea unui spital regional

11 Feb 2021 3336

#alegeriparlamentare2020 Mircea Banias a votat!

06 Dec 2020 1833

#alegeriparlamentare2020Candidații PNL Constanța pentru Parlamentul României au proiecte concrete și realizabile

25 Nov 2020 3053

Senatorul Vergil Chițac, depistat cu COVID-19, face parte din două comisii. Cine sunt colegii lui

18 Mar 2020 3285

Deputatul de Constanța, Mircea Banias, depistat pozitiv pentru COVID-19

16 Mar 2020 3726