Politic

Parlamentarii şi-au dat girul pentru înfiinţarea unui consiliu de supraveghere în domeniul naval. Prevederile ordonanţei privind administrarea porturilor şi a căilor navigabile

Parlamentul a adoptat, cu 247 de voturi „pentru“ şi 30 de abţineri, Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 22/1999 privind administrarea porturilor şi a căilor navigabile, utilizarea infrastructurilor de transport naval aparţinând domeniului public, precum şi desfăşurarea activităţilor de transport naval în porturi şi pe căile navigabile interioare.
 
„Primul lucru pe care vreau să îl stabilim foarte clar este că ne aflăm în faţa stingerii unui conflict de etapă, care însă va mai dura. Pentru că ceea ce se întâmplă acum în port este, în bună măsură, o luptă între operatorii portuari, care cunosc foarte bine activitatea şi ce se întâmplă acolo, şi unul dintre acţionarii minoritari. Este vorba de Fondul Proprietatea. Pe scurt, ca să înţelegeţi de ce acest conflict va mai dura, Fondul Proprietatea vrea dividendele din port, în vreme ce operatorii portuari vor ca banii să fie folosiţi pentru investiţii în infrastructura portuară. Iar din acest punct de vedere, înfiinţarea prin acest proiect de lege a unui consiliu de supraveghere în domeniul naval e un lucru extrem de important. Dar atrag atenţia asupra faptului că acest conflict nu se stinge odată cu modificările pe care sper să le votăm. Grupul PMP va vota acest proiect de lege“, a declarat deputatul PMP Robert Turcescu de la tribuna Parlamentului.
 
Robert Turcescu a explicat, în intervenţia sa, de ce este nevoie de acest consiliu de supraveghere în domeniul naval: în 2016, în Portul Amsterdam, care este un port concurent puternic cu Portul Constanţa, au fost crescute tarifele portuare cu 1%, în condiţiile în care au avut loc discuţii şi negocieri intense cu operatorii portuari. În România, în urmă cu 3-4 ani, au crescut tarifele cu 3-4%, în contextul în care nu a existat nicio discuţie cu nimeni.
 
„Pomenea cineva mai devreme despre nevoia de a dezvolta activitatea în porturile din România. Da, dar mai e o problemă mare. A doua mare problemă a noastră este Canalul Dunăre - Marea Neagră şi administrarea acestui canal, care a devenit stat în stat şi care marchează creşteri de tarife extraordinar de mari. Iar cea mai mare problemă, dincolo de Portul Constanţa, este ceea ce se întâmplă cu Dunărea, stimaţi colegi. Şi e un subiect asupra căruia trebuie să reflectăm şi chiar să dialogăm, poate toate forţele politice. Pentru că Dunărea astăzi e navigabilă doar două luni pe an, nu s-au alocat bani pentru a fi dragată, iar operatorii portuari degeaba aduc marfa la un moment dat în Portul Constanţa, când cea mai ieftină şi cea mai profitabilă cale de transport din România, dinspre Marea Neagră, dinspre Constanţa spre Occident este blocată prin faptul că nu se poate naviga pe Dunăre. Şi atenţie! Nu e vorba doar despre incapacitatea statului român! Dunărea are probleme la noi, pe sectorul navigabil, dar are probleme şi pe alte sectoare. Avem probleme cu bulgarii, avem probleme pe mai departe cu austriecii, care n-au dragat la rândul lor Dunărea sau nu au făcut pescajul necesar navelor de transport“, a afirmat deputatul Robert Turcescu.
 
Parlamentarul PMP a subliniat că este un moment prielnic pentru ca legislativul să reflecteze asupra situaţiei în care se află Portul Constanţa şi a făcut un apel de implicare către Ministerul Afacerilor Externe în conflictul operatorilor portuari şi al transportatorilor navali cu autorităţile bulgare.
 
„Chiar dacă după acest proiect de lege Portul Constanţa va avea parte de o creştere a calităţii şi poate chiar de tarife mai competitive cu restul porturilor europene, nu e suficient. E nevoie de mai mult de atât. Sunt mari probleme şi, credeţi-mă, este un sector care nu poate să îşi rezolve singur aceste probleme“, a conchis Robert Turcescu.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul Sănătății nu renunță la plafonarea, la nivelul lunii decembrie 2018, a sporurilor salariale ale angajaţilor din sănătate

13 Mar 2019 338

Modificări semnificative ale legislaţiei privind transportul public judeţean. Guvernul va da ordonanţă de urgenţă

12 Mar 2019 318

Judecătorul Cristian Danileţ anunţă acţiuni la nivel naţional Procurorii din Constanţa decid azi dacă vor continua protestele

11 Mar 2019 688

Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG 7 a fost publicată în Monitorul Oficial

08 Mar 2019 1965

Plenul CSM a avizat negativ proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care sunt modificate unele prevederi din OUG 7/2019

05 Mar 2019 467

Viorica Dăncilă "Deranjează pe cineva că noi gândim românește?"

04 Mar 2019 656

Protestele în justiţia din Constanţa continuă "Ordonanța 7/ 2019 afectează echilibrul puterilor în stat" (galerie foto+video)

04 Mar 2019 874

Continuă protestele în justiţia din Constanţa!

04 Mar 2019 552

Lia Savonea, şefa CSM, vrea să calmeze spiritele. Kovesi - justiţia din România este într-un punct foarte greu Procurorii din Constanţa decid azi dacă vor continua greva

04 Mar 2019 947

Sondaj de opinie Credeţi că sunt justificate protestele organizate de magistraţi faţă de modificările aduse Legilor Justiţiei?

04 Mar 2019 1388

Protest în Piața Victoriei din București față de ordonanța care modifică Legile Justiției

03 Mar 2019 485

Ministrul Muncii, despre legea pensiilor - „Până la 30 septembrie 2019 vom implementa legea”

02 Mar 2019 607

Procurorii din Constanţa vor protesta azi în faţa Judecătoriei Constanţa

01 Mar 2019 709

Procurorul șef al DNA, Călin Nistor, îi cere premierului României abrogarea în totalitate a OUG nr. 7/2019

28 Feb 2019 447

Procurorii din Constanţa vor protesta mâine, 1 martie

28 Feb 2019 662