Politic

Partidului Național Liberal a propus programul de guvernare. Ce cuprinde acesta

Ludovic Orban, premierul desemnat, le-a prezentat colegilor din Biroul Național documentul pe care îl va depune la Parlament și care conține măsurile pe care le are în vedere în situația în care guvernul său va fi învestit.

Documentul cuprinde obiective pe termen scurt privind organizarea şi desfăşurarea corectă a alegerilor politice programate în 2020, reluarea dezbaterilor publice privind legile Justiţiei pentru corectarea lor în acord cu recomandările instituţiilor europene, precum şi restructurarea Executivului.

"Situaţia politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt, care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european. Obiectivele propuse urmăresc în principal: organizarea şi desfăşurarea corectă a alegerilor politice programate în 2020 şi reluarea dezbaterilor publice privind legile Justiţiei pentru corectarea lor în acord cu recomandările instituţiilor europene; restructurarea Guvernului şi refacerea capacităţii administrative şi a încrederii cetăţenilor în instituţiile statului prin reaşezarea structurilor de guvernare centrală şi locală pe principiile eficienţei instituţionale şi meritocraţiei administrative; tranziţia de la modelul economic actual bazat pe creşterea consumului, fără asigurarea investiţiilor necesare sustenabilităţii cheltuielilor publice, la un model economic care să stimuleze dezvoltarea economică bazată pe investiţii şi pe creşterea competitivităţii şi productivităţii, având ca obiectiv prioritar diminuarea dezechilibrelor economice", se precizează în programul de guvernare.


Conform documentului, Partidul Naţional Liberal va acţiona în următoarea perioadă pentru "introducerea unor măsuri de corectare a derapajelor înregistrate în guvernarea Partidului Social Democrat şi pentru reorientarea politicilor publice către o abordare durabilă în care creşterea economică să creeze bunăstare".


"În acelaşi timp, o serie de probleme apărute în diverse domenii (infrastructură, educaţie, sănătate, agricultură, mediu etc.) se adaugă acestor teme, creând un orizont de aşteptare din partea cetăţenilor, ceea ce reclamă adoptarea unor măsuri urgente pe termen scurt. Pe de altă parte, evoluţiile geopolitice şi modificările ce vor avea loc în structura Uniunii Europene au adus pe agenda publică teme noi (Brexit, imigraţie, schimbări climatice etc.), pentru care societatea românească cere poziţionări din partea celor responsabili", se arată în document.


Programul de guvernare menţionează măsurile urgente pe care Guvernul intenţionează să le ia, printre care adoptarea Ordonanţei de Urgenţă privind restructurarea Guvernului, asigurarea condiţiilor pentru buna organizare a alegerilor prezidenţiale din 10 noiembrie şi 24 noiembrie şi nominalizarea candidatului pentru funcţia de comisar european din partea României.

Alte măsuri urgente sunt rectificarea Legii bugetului de stat şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2019, elaborarea proiectelor Legii bugetului de stat şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020, organizarea examenului de rezidenţiat pentru absolvenţii facultăţilor de medicină şi pregătirea infrastructurii de transport şi a sectorului energetic pentru perioada de iarnă.

Printre măsurile urgente se află şi avizarea proiectului de Lege pentru abrogarea recursului compensatoriu şi consolidarea serviciului de probaţiune pentru monitorizarea condamnaţilor eliberaţi condiţionat, iniţierea procedurilor pentru desemnarea titularilor la conducerea Parchetelor, prorogarea intrării în vigoare a prevederilor referitoare la pensionarea magistraţilor de la 1 ianuarie 2020, desecretizarea documentelor din MAI necesare în ancheta privind Dosarul 10 august, precum şi adoptarea măsurilor necesare pentru a evita riscul de dezangajare a fondurilor europene şi pentru soluţionarea situaţiilor care fac obiectul procedurilor de infringement, se mai precizează în document.

Sursă: Agerpres

Sursă foto: Arhivă ZIUA de Constanţa

Citeşte şi:https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/actualitate/iata-ministrii-propusi-de-ludovic-orban-in-guvernul-pnl-703436.html

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Viorica Dăncilă, mesaj de la Guvern pentru Klaus Iohannis

11 Oct 2019 462

USR organizează pe litoral o dezbatere pe teme economice, pensii speciale şi energii regenerabile

27 Jun 2019 706

Echipa PSD Constanţa, în campanie electorală prin cartierele oraşului (galerie foto)

15 May 2019 4910

Rovana Plumb (PSD) - „România are cel mai bun program de guvernare din ultimii 20 de ani“

11 May 2019 725

Program social pentru sprijinirea copiilor între 0 și 2 ani, proveniți de familii vulnerabile, lansat de Guvern

22 Apr 2019 513

Premierul Viorica Dăncilă „Nici nu se pune problema să candidez la alegerile europarlamentare“

06 Feb 2019 441

Olguţa Vasilescu - "Eu nu cred că în Piaţa Victoriei este Diaspora"

10 Aug 2018 554

Viorica Dăncilă - ”Sunt exagerat de fidelă PSD. Pun în aplicare un program făcut de partid şi de Liviu Dragnea”

11 Mar 2018 813

Decizie publicată în Monitorul OficialDarius Vâlcov, numit consilier de stat

30 Jan 2018 1385

Revista presei locale

29 Jan 2018 1449

Noul program de guvernare a fost făcut public de coaliția PSD-ALDE. Sunt anunțate creșteri ale salariului minim și al punctului de pensie (document)

26 Jan 2018 888

Editorial „Biblia“ lui Dragnea, păcăleala „enoriaşilor“

26 Oct 2017 952

Când va avea loc următoarea creștere a punctului de pensie. Ce spune Liviu Dragnea

18 Oct 2017 1289

Editorial PSD şi ALDE ne propun să ne solidarizăm cu electoratul lor şi să le plătim „taxa de prost“!

03 Jul 2017 4535

Hotărârea Parlamentului de acordarea încrederii Guvernului. Componența nominală așa cum apare în Monitorul Oficial. Program de guvernare (document)

30 Jun 2017 1316