Plan pentru relansarea economică și socială pentru județul nostru, după ieșirea din starea de urgență, elaborat de USR Constanța


Președintele organizației județene a USR Constanța, Remus Negoi propune un plan pentru relansarea economică și socială pentru județul nostru, după ieșirea din starea de urgență, însoțit de câteva măsuri clare și coerente.
Potrivit lui Negoi, atât autoritățile județene, cât și cele locale, în colaborare cu autoritățile naționale, trebuie să ia măsuri foarte ferme, pornind de la două principii de bază:protejarea populației și relansarea economică.

Propuneri de măsuri socio-economice pe termen scurt și mediu, la nivelul județului Constanța


ETAPA I - Măsuri implementabile de către autoritățile județene / locale – începând cu luna mai 2020:
a. Investiții în suplimentarea numărului de paturi ATI (dotate cu ventilatoare pulmonare) în toate spitalele din județ care sunt prinse în programul Covid19, până la un număr suficient de mare, estimat pentru un scenariu de gravitate medie spre mare a infecțiilor potențiale viitoare.
b. Investiții în suplimentarea echipamentelor tip PCR (de testare) în toate spitalele și policlinicile din județ, până la un număr suficient de mare.
c. Relocare de procent mai mare din investiții în Spitalul Județean, Spitalul de Boli Infecțioase și în toate celelalte spitale din județ, precum și în toate policlinicile din județ, care pot preveni o nouă creștere a cazurilor de infectări – achiziții de echipamente de testare, echipamente complete de protecție (combinezoane, măști, viziere, mănuși) pentru absolut tot personalul medical și non-medical, tuneluri de dezinfectare, echipamente de dezinfectare cu UV a încăperilor spitalelor, suficiente kituri de testare pentru personalul medical și auxiliar, testere pentru temperatura umană aplicabile ABSOLUT tuturor pacienților care intră într-un spital / policlinică, etc.
d. Negocieri cu companiile aeriene pentru utilizarea aeroportului Mihail Kogălniceanu – în afara curselor charter (necesare cel puțin turiștilor, dar și navigatorilor / lucrătorilor care pleacă sau vin, pentru a degreva aeroportul Otopeni și a micșora interacțiunile umane).
e. Eliminarea taxei de promovare turistică pentru sezonul 2020, ce trebuie achitată de hotelierii de pe litoral.
f. Înființarea unei Asociații Comunitare de către Consiliul Județean și majoritatea Consiliilor Locale interesate – pentru facilitarea interacțiunii micilor producători cu marile lanțuri de magazine.
g. Deschiderea unor centre / târguri regionale, altele decât cele existente (în municipii, orașe, comune mai mari), pentru comercializarea produselor agricole, fără achitarea de taxe pentru anul 2020 de către producători – sprijinirea producătorilor.
h. Implementarea aplicației informatice „Aprozarul Online”, realizată de USR Constanța, care poate fi pusă la dispoziția Consiliului Județean / Primăriilor interesate – pentru sprijinirea producătorilor mici în a-și promova / vinde mărfurile prin intermediul internetului, astfel încât producția să nu rămână în stocul acestora.
i. Reducerea cheltuielilor bugetare inutile sau mai puțin importante (pe parcursul întregului an 2020), până când situația va reveni la normal – borduriade, balustraderiade, vopsitoriade, toaletări copaci, festivaluri inutile.
j. Digitalizarea serviciilor din Consiliul Județean și din Consiliile Locale (cel puțin din localitățile unde este posibil acest lucru) – plăți de impozite și taxe, obținere autorizații, depunere documentații, etc., pentru reducerea la maximum a interacțiunii umane, pentru rapiditate și eficientizare a serviciilor prestate.

ETAPA a II a - Măsuri de relansare socio-culturală, la nivel local – regional, implementabile de către autoritățile județene / locale - începând cu luna iunie / iulie 2020:


a. Redeschiderea instituțiilor de cultură (teatre, muzee, săli de spectacole, etc.), cu respectarea regulilor minime de distanțare socială și de protecție - înjumătățirea locurilor ocupate de spectatori în interior, purtarea de măști și mănuși, covoare dezinfectante la intrările în săli, dispensere de dezinfectanți la intrare.
b. Reluarea competițiilor cultural – sportive - cu respectarea regulilor minime de distanțare socială (înjumătățirea / mai puțin a locurilor ocupate de spectatori în interior și exterior) și de protecție (purtarea de măști și mănuși pentru spectatori, covoare dezinfectante la intrările în săli, dispensere de dezinfectanți la intrare în săli sau stadioane).

c. Dotarea stațiunilor de pe litoral cu containere medicale, amenajate pentru testarea turiștilor – dotate cu scannere de temperatură, kit-uri testare Covid-19, prim ajutor.
d. Menținerea măsurilor de igienizare și dezinfecție a tuturor spațiilor comune – locuri de joacă, locuri aglomerate, etc.
e. Anularea cheltuielilor din capitolul evenimente (anularea, în 2020, a tuturor evenimentelor de genul Zilelor orașului / comunei, Zilele Recoltelor, etc.).
f. Anularea cheltuielilor pentru cursuri ale angajaților instituțiilor publice, ținute în alte localități decât cea de reședință a respectivei instituții. Cursurile deja contractate pot fi ținute exclusiv online.
g. Anularea cheltuielilor de protocol sau cel puțin înjumătățirea lor și redirecționarea către asigurarea de măști, soluții dezinfectante pentru instituțiile / spațiile publice.
h. Obligativitatea hotelierilor:
- de a impune personalului propriu obligativitatea purtării de măști și mănuși.
- de a dezinfecta permanent spațiile comune.
- de a se dota (cel puțin la intrări – ieșiri) cu covoare îmbibate cu dezinfectant.
- de a se dota (cel puțin la intrări – ieșiri) cu dispensere cu dezinfectant pentru mâini, la dispoziția turiștilor.
- de a nu permite intrarea turiștilor în spațiile comune fără purtarea de măști și mănuși.
- de a se efectua, pe cât posibil, plăți cu cardul bancar, iar acolo unde nu este posibil, să se plătească cu sume în numerar fixe.
i. Obligativitatea tuturor deținătorilor de spații de alimentație publică - restaurante, baruri, terase:
- de a aranja mesele astfel încât să existe o distanțare de cel puțin 2 metri între ele.
- de a impune personalului propriu obligativitatea purtării de măști și mănuși.
- de a dezinfecta permanent spațiile.
- de a se dota (cel puțin la intrări – ieșiri) cu covoare îmbibate cu dezinfectant.
- dispensere de dezinfectanți pentru mâini, la dispoziția clienților, la intrare și din loc în loc.
- de a nu permite intrarea în interior a turiștilor fără purtarea de măști și mănuși (acestea pot fi scoase doar când se stă la masă).
- de a se efectua, pe cât posibil, plăți cu cardul bancar, iar acolo unde nu este posibil, să se plătească cu sume fixe.
j. Obligativitatea tuturor deținătorilor de magazine / chioșcuri / tarabe:
- de a impune personalului propriu obligativitatea purtării de măști și mănuși.
- de a se dota (la intrări / în fața intrării și din loc în loc) cu covoare îmbibate cu dezinfectant, dispensere de dezinfectant pentru mâini.
- de a nu permite intrarea în interior a turiștilor fără purtarea de măști și mănuși.
- de a se efectua, pe cât posibil, plăți cu cardul bancar, iar acolo unde nu este posibil, să se achite cu sume fixe.
- să se folosească, acolo unde se poate, servirea la geam / în spatele unui geam.
k. Obligativitatea concesionarilor de plaje:
- de a distribui șezlongurile astfel încât să nu existe o apropiere mai mică de 2 metri între ele și să se asigure că distanțarea va fi respectată permanent.
- de a impune personalului propriu obligativitatea purtării de măști și mănuși.
- de a dota plajele (intrările și din loc în loc) cu dispensere de dezinfectanți.
- de a amenaja plajele cu cel puțin o sursă de spălat – duș, chiuvetă, țâșnitoare.
- de a se efectua, pe cât posibil, plăți cu cardul bancar, iar acolo unde nu este posibil, să se plătească cu sume fixe.
l. Obligativitatea ABADL și Primăria Constanța, plus toate primăriile de pe litoral:
- de a dota plajele (intrările și din loc în loc) cu surse de apă – dușuri, chiuvete sau țâșnitori, pentru igienizare personală.
- acolo unde nu există (încă) această posibilitate, beach-barurile / terasele de plajă să fie obligate să pună la dispoziția turiștilor o sursă de igienizare (cu apă sau dezinfectant).
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Senatorii USR PLUS au respins definitiv pensiile speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene

07 May 2021 1724

Menținerea în funcții a unor directori din primărie proveniți din PSD și numirea unui manager la CT BUS, pe ordinea de zi a ședinței Coaliției de la Constanța

06 May 2021 3590

Judecătorii vor avea la dispoziţie, în cazuri excepţionale, maximum 120 de zile pentru pronunţarea sentinţei şi motivarea hotărârii lor

29 Apr 2021 521

Solicitarea lui Gheorghe Ungureanu tratată cu dispreț, postmortem. Se interzice amplasarea de mijloace de publicitate pe clădirea Casei de Cultură din Constanța

27 Apr 2021 1327

ZIUA LIVE. Liderul PNL Constanța, Bogdan Huțucă răspunde întrebărilor legate de actul de guvernare și de investiții la nivelul județului

22 Apr 2021 1479

Președintele României a semnat decretul de numire în funcție a Ioanei Mihăilă la Ministerul Sănătății

21 Apr 2021 424

Ioana Mihăilă este propunerea USR-PLUS pentru funcția de ministru al Sănătății

21 Apr 2021 399

ZIUA LIVE. Cristian Diaconescu, președinte PMP „Constanța este centru strategic în regiune. Pe aici se intră. Trebuia ridicată la cer. O bază militară și un steag american, nu ajung. Nu o poți lăsa așa”

20 Apr 2021 1124

USR PLUS recunoaște că a schimbat patru membri din CA ai Administrației Porturilor Maritime Constanța SA

19 Apr 2021 2622

LIVE Florin Cîțu face precizări despre noul ministru al Sănătății

18 Apr 2021 954

Consiliul de Administrație al CT BUS va aproba încetarea mandatului de director al lui Bogdan Niță?!

17 Apr 2021 896

Florin Cîţu a revocat Ordinul ce modifică indicatorii pentru stabilirea carantinei

15 Apr 2021 3595

Editorial Criza politică prin demiterea ministrului sănătății a fost dorită. De ce?

15 Apr 2021 2481

Proiect USR PLUS ATOP să-și desfășoare activitatea fără remunerarea membrilor. Printre inițiatori și un deputat de la Constanța

14 Apr 2021 2464

Constănțeanul supărat. Copacii „ciuntiţi“ de pe taluzul plajei Modern, în epoca PNL - USR

09 Apr 2021 1021