Politic

Plângerea penală depusă de deputatul USR Stelian Ion împotriva prim-adjunctului Jandarmeriei Române

USR a depus plângere penală împotriva colonelului Sebastian Cucoş, prim-adjunct al Jandarmeriei Române, pentru plângerea penală în care acesta acuză la DIICOT comiterea unei lovituri de stat pe 10 august 2018. Plângerea penală depusă ieri este semnată de 28 de parlamentari USR.
 
USR transmite că denunțul penal depus de Sebastian Cucoș este menit, pe de o parte să servească politicienilor care au promovat în spațiul public aceste idei aberante cu scopul de a deturna atenția de la violențele îndreptate împotriva protestatarilor pașnici, iar pe de altă parte, să facă niște jocuri incorecte și abuzive legate de competența de soluționare a dosarului penal numărul 18/P/2018 al Secției parchetelor militare din cadrul Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
 
„Sebastian Cucoș a mințit în mod inacceptabil organele judiciare spunând că pe 10 august a fost o tentativă de lovitură de stat. Este o minciună absolut ridicolă, lucrurile nu pot rămâne în acest stadiu. Este foarte grav că un șef din Jandarmeria România folosește instituția sa pentru a induce în eroare organele statului. Și-a bătut joc prin demersul său de societatea românească și de jandarmerie. Acești șefi, Cazan, Cucoș, Șindile, au produs deservicii foarte mari instituției și trebuiau să părăsească funcțiile. Cucoș a depus această plângere din trei motive: să-i dea o aparență de veridicitate lui Liviu Dragnea când acesta aberează, dorește să decline competența Parchetului General, iar al treilea obiectiv pare acela de a-l folosi ca apărare pentru că el însuși este cercetat pentru instigare la abuz în serviciu”, a transmis deputatul USR Stelian Ion, de la Parchetul General.
 
USR reamintește că plângerea penală a colonelului Cucoș a fost depusă separat la DIICOT, deşi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei a României, Secţia Parchetelor Militare, are în lucru dosarul nr. 18/P/2018, ce are ca obiect tocmai investigarea evenimentelor din 10 august 2018. În acest dosar sunt reunite toate plângerile penale depuse în legătură cu mitingul de pe 10 august: peste 700 de plângeri ale protestatarilor, 125 ale jandarmilor şi cel puțin unul din partea mai multor ONG-uri. Urmărirea penală in rem este deja în curs în cadrul acestui dosar și normal ar fi fost ca DIICOT să transmită plângerea penală a Jandarmeriei Române pentru a fi investigată în cadrul dosarului nr. 18/P/2018.
 
„USR consideră că violența extremă declanșată asupra protestatarilor pașnici din comanda colonelului Cucoș nu a fost nici pe departe o restabilire a ordinii şi liniștii publice, ci o represiune și, prin urmare, denunțătorul Sebastian Cucoș pare mai degrabă animat de intenția de a calomnia victimele și de a lansa în spațiul public perdele de fum şi teorii ale conspirației, de natură să abată atenția de la faptele sale.
 
Graba cu care Carmen Dan a secretizat documente care ar fi fost de natură să clarifice circumstanțele intervenției brutale ale jandarmilor în noaptea de 10-11 august 2018 arată că atât ministrul de Interne, cât și Jandarmeria au lucruri de ascuns”, susţine reprezentantul USR.
 
De asemenea, mai susţin cei de la USR, tema loviturii de stat poate fi ușor demontată, deoarece o lovitură de stat presupune de cele mai multe ori o complicitate a forțelor militare, ceea ce nu a existat. Nu a existat niciun lider al așa-ziselor forțe, care să-și fi propus realizarea unei lovituri de stat. Mai mult decât atât, persoanele reținute pentru săvârșirea unor violențe au fost eliberate imediat, ceea ce nu s-ar fi întâmplat dacă, într-adevăr, am fi avut de-a face cu o tentativă de lovitură de stat.
 
O lovitură de stat nu este realizată niciodată de oameni pașnici „înarmați” cu peturi și fără dorința de a înlocui putere actuală cu reprezentanți ai lor. Dacă Jandarmeria ar fi deținut informații despre o tentativă de lovitură de stat, ea ar fi trebuit să transmită de urgență superiorilor aceste informații, astfel încât să fie alertat CSAT-ul pentru a se dispune măsurile care s-ar fi impus. Faptul că denunțul penal a fost depus după mai bine de o lună de la evenimentele din 10 august 2018 reprezintă în sine un indiciu că denunțul este formulat cu rea-intenție. O inactivitate a Jandarmeriei timp de o lună pe informații atât de grave ar fi echivalentă complicitate la tentativa lovitură de stat.
 
USR conchide susținând că „denunțul” depus de colonelul Cucoș este menit să ducă la vicierea actului de justiție, fiind unul fictiv, pentru infracțiuni nereale, menit doar să deschidă dosare penale paralele, având aceeași cauză, aceleași părți şi același obiect.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Politicienii cer administrației locale să salveze această clădire Primăria Constanța a autorizat demolarea vilei Dalas, cumpărată de un om de afaceri controversat

19 Apr 2019 1018

Deputatul Stelian Ion (USR), despre nominalizările PSD - „Nicolicea este coșmarul justiției. Brăiloiu este zero barat”

17 Apr 2019 396

Proiect de reformă constituţională Stelian Ion (USR) - „Interzicerea ocupării funcţiei de judecător constituţional de către persoane care au fost membre în partide politice în ultimii 9 ani!“

16 Apr 2019 444

Moţiunea simplă împotriva ministrului Finanţelor, dezbătută în plenul Senatului

15 Apr 2019 285

Proiect de modificare a Codului Fiscal, blocat în Parlament Senatoarea USR Ramona Dinu afirmă că industria turismului riscă să se prăbuşească sub propria greutate

15 Apr 2019 390

PMP, proiect de lege privind eliminarea pensiilor speciale Turcescu - „Suntem bucuroşi că PNL şi USR ne susţin, dar să dea Cezarului ce-i al Cezarului!“

15 Apr 2019 1057

CCR a decis că Inițiativa „Fără penali în funcții publice“ este constituțională!

10 Apr 2019 564

Proiectele USR, blocate în Parlament. Senatorul Ramona Dinu, despre criza de forţă de muncă fără precedent

09 Apr 2019 389

Ramona Dinu (USR) Domnule ministru al Culturii, ce aveți de gând să faceţi cu Palatul Regal din Mamaia"?

06 Apr 2019 717

La Constanţa, PNL şi USR se acuză de „furtul“ unor proiecte care vizează accesul elevilor şi modernizarea terenurilor de sport din curtea şcolilor (documente)

06 Apr 2019 549

Parlamentarii USR au vorbit la Constanţa despre sistemul de vot electronic şi referendumul pe justiţie

05 Apr 2019 379

Demers periculos şi fără echivalent în orice alt stat UE Senatoarea Dinu

02 Apr 2019 480

Deputatul Stelian Ion se alătură Asociației Elevilor din Constanța şi cere retragere OUG care elimină acordarea facilităţilor de transport

02 Apr 2019 752

USR Constanța solicită Primăriei deschiderea terenurilor de sport din incinta școlilor, pentru practicarea activităților sportive de către copii (document)

01 Apr 2019 378

USR a elaborat un proiect de lege. Votul electronic, în dezbatere la Constanţa

01 Apr 2019 442