Politic

PMP Constanţa a depus cinci amendamente Va vota proiectul taxelor şi impozitelor locale doar cu amendamentele depuse

Consilierii locali municipali ai Partidului Mişcarea Populară vor vota proiectul de taxe şi impozite pentru 2018, propus de municipalitate, doar în condiţiile în care le vor fi acceptate amendamentele depuse pentru cinci tipuri de taxe, a declarat, ieri, preşedintele PMP Constanţa, Claudiu Palaz. „Dacă cele cinci amendamente iniţiate de PMP nu vor fi acceptate, consilierii locali PMP vor solicita votarea punct cu punct a prevederilor din proiect“, a spus Palaz.
 
Acesta împreună cu Alexandru Zabara, unul dintre cei trei aleşi locali PMP, au prezentat într-o conferinţă de presă amendamentele şi fundamentarea pentru susţinerea acestora în cadrul unei conferinţe de presă. Analizând proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2018, precum şi dezbaterile ce au avut loc în spaţiul public, reprezentanţii PMP au înregistrat deja la sediul Primăriei un memoriu care conţine propunerile grupului de consilieri locali ai Partidului Mişcarea Populară.
 
Amendamentele vizează următoarele taxe şi impozite: în legătură cu majorarea impozitului datorat de persoanele fizice pentru clădirile nerezidenţiale de la 0,25%, cât este în prezent, la 0,5%, propunerea Partidului Mişcarea Populară este ca această creştere să intervină treptat, astfel:
  • 2018 - 0,45% (+ 0,20%)
  • 2019 - 0,70% (+ 0,25%)
  • 2020 - 1,00% (+ 0,30%)
„Considerăm că este oportun ca această evoluţie ascendentă a impozitului pentru anii următori să fie adusă la cunoştinţa celor interesaţi, tocmai pentru a asigura predictibilitatea necesară unui mediu de afaceri sănătos, motiv pentru care propunem transmiterea unei informări pe această temă cu ocazia expedierii înştiinţărilor de plată pe anul 2018“, au explicat consilierii PMP.
 
De asemenea, aceştia propun eliminarea cotei adiţionale de 15,4% pentru persoanele juridice care deţin clădiri nerezidenţiale, aplicându-se doar cota de 1,3%, conform Codului Fiscal.
PMP nu susţine majorarea taxei de salubrizare de la cota de 3 lei/lună/persoană la cota de 7 lei. În acest sens, reprezentanţii PMP au amintit faptul că la această dată există două dosare penale care vizează contractul de salubritate încheiat de municipalitate. Propunerea Partidului Mişcarea Populară este ca taxa de salubrizare să rămână la valoarea de 3 lei/lună/persoană, până la finalizarea celor două procese.
 
Un al treilea amendament priveşte taxa pe spectacole, articol care, în prezent, are următoarea formulare: (2) Cota de impozit se determină după cum urmează:
a) în cazul unui spectacol de teatru, ca de exemplu o piesă de teatru, balet, operă, operetă, concert filarmonic sau altă manifestare muzicală, prezentarea unui film la cinematograf, un spectacol de circ sau orice competiţie sportivă internă sau internaţională, cota de impozit este egală cu 2%;
b) în cazul oricărei alte manifestări artistice decât cele enumerate la lit. a), cota de impozit este egală cu 5%.
 
În opinia PMP, această diferenţiere este injustă, toate manifestările artistice trebuind să fie încurajate în mod egal de către autorităţi. Propunerea Partidului Mişcarea Populară constă în stabilirea unei taxe unice de 2% pentru orice manifestare artistică sau competiţie sportivă.
 
Totodată, Partidul Mişcarea Populară propune scutirea de la plata locului de parcare pentru persoanele cu handicap prin introducerea următorului paragraf în Anexa nr. 9, Cap. II - Taxă rezervare loc parcare, art. (11): „Sunt scutite de la plata taxei următoarele categorii de contribuabili: d) persoanele cu handicap, pentru un autovehicul aflat în proprietate sau în proprietatea unei rude de gradul I, cu acelaşi domiciliu / reşedinţă“.
 
Cu toate că nu au formulat niciun amendament în legătură cu taxele de concesionare a locurilor de veci, PMP a precizat că va solicita de la Primărie toate contractele de administrare a cimitirelor de pe raza municipiului, pentru a le verifica.
 
Precizăm că, din 2018, taxa de concesionare a locului de veci va fi 33 de lei/mp/7 ani, faţă de 8 lei în 2017, pentru Cimitirul Central Municipal, şi de 25 de lei/mp/7 ani în celelalte cimitire, faţă de 6 lei în 2017.

PMP dă o lovitură sub centură afacerii de panotaj din municipiu 

Unul dintre amendamentele aleşilor locali ai PMP vizează taxa pentru afişaj în scop de reclamă şi publicitate. Textul propus spre dezbatere de către Primărie prevede următoarea diferenţiere:
a) în cazul unui afişaj situat în locul în care persoana derulează o activitate economică, taxa este de 32 de lei/an/m2;
b) în cazul oricărui altui panou, afişaj sau oricărei altei structuri de afişaj pentru reclamă şi publicitate, taxa este de 23 de lei/an/m2.
 
PMP consideră că această abordare este injustă, taxându-se mai puţin afişajul stradal, care este „opţional“, decât o firmă luminoasă/siglă amplasată la sediul unei societăţi.
 
Partidul Mişcarea Populară propune următoarele taxe:
a) în cazul unui afişaj situat în locul în care persoana derulează o activitate economică, taxa este de 27 de lei/an/m2;
b) în cazul oricărui altui panou, afişaj sau oricărei altei structuri de afişaj pentru reclamă şi publicitate, taxa este de 54 de lei/an/m2.
 
În ceea ce priveşte taxa pentru ocuparea terenurilor aparţinând municipiului Constanţa cu afişaj publicitar, varianta propusă de Primărie prevede, de asemenea, două cote, avându-se în vedere dacă afişajul este sau nu inscripţionat:
a) Ocuparea terenurilor aparţinând municipiului Constanţa cu panouri publicitare fixe/mobile, casete publicitare, stopere, alte mijloace publicitare (neinscripţionat cu afiş publicitar) - 8 lei/mp/zi;
b) Ocuparea terenurilor aparţinând municipiului Constanţa cu panouri publicitare fixe/mobile, casete publicitare, stopere, alte mijloace publicitare (inscripţionat cu afiş publicitar) - 4 lei/mp/zi.
 
„Împrejurarea că panoul este sau nu inscripţionat nu prezintă nicio relevanţă asupra gradului de ocupare a spaţiului public, motiv pentru care considerăm că taxa trebuie să se aplice în mod unitar pe toată perioada de utilizare, singura diferenţiere făcându-se în funcţie de zona unde este amplasat acesta“, a spus preşedintele PMP, Claudiu Palaz.
 
Acesta a prezentat şi propunerea Partidului Mişcarea Populară pentru taxa pentru afişaj în scop de reclamă şi publicitate. „Ocuparea terenurilor aparţinând municipiului Constanţa cu panouri publicitare fixe/mobile, casete publicitare, stopere, alte mijloace publicitare. Taxa se va calcula pentru suprafaţa totală a proiecţiei pe domeniul public, atât a structurii confecţiei, cât şi a afişajului. Pentru zona A - 8 lei/mp/zi iar pentru zona B - 6 lei/mp/zi“, aşa sună propunerea PMP.
 
Claudiu Palaz a adăugat că firma care deţine afacere de panotaj în municipiu mai are contract un an. „După expirarea contractului, ne dorim ca Primăria să preia această activitate, iar PMP va depune în luna ianuarie un regulament în acest sens“, a menţionat preşedintele PMP. În cazul în care se va pune problema prelungirii contractului cu Seaview Media SRL, PMP va vota împotrivă, a adăugat Palaz.
 
Vă reamintim că, în anul 2004, Radu Mazăre a semnat un contract de colaborare cu o singură firmă, care a obţinut monopolul pe întreaga activitate de afişaj, reclamă şi publicitate pe domeniul public şi privat al municipiului Constanţa. Contractul a fost semnat pe o perioadă de 15 ani. Părţile semnatare au fost Municipiul Constanţa, prin Radu Ştefan Mazăre, şi SC Seaview Media SRL, prin administrator unic Alina Elena Iacovici. Obiectul contractului, aflat în vigoare până în 2019, îl reprezenta realizarea, în comun, a activităţii de afişaj, reclamă şi publicitate pe domeniul public şi privat al municipiului Constanţa.

Conform datelor de la Registrul Comerţului, firma Seaview Media SRL a fost înfiinţată în 2000 şi are sediul social în Constanţa. Capitalul social, de 2.000 de lei, este deţinut de Elena Geraldina Neagoe, născută pe 19.01.1969, cu 1% din capital, Carmen Antoanela Stăncescu, născută pe 28.08.1971, cu 1%, Emilian Schwartzenberg, născut pe 25.04.1967, cu 38%, Sorin Ionuţ Barbu, născut pe 6.11.1974, cu 55%, şi Oana Mihaela Schwartzenberg, născută pe 11.05.1978, cu 5% din capital. Administratorul firmei, care desfăşoară activităţi ale agenţiilor de publicitate şi servicii de reprezentare media, este Sorin Ionuţ Barbu.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Claudiu Palaz solicită sistarea demolării imobilului Consiliului Județean Constanţa, de pe strada Izvor! (galerie foto +documente)

22 Apr 2018 1470

Moţiunea simplă depusă de PNL şi PMP împotriva ministrului Rovana Plumb, respinsă

10 Apr 2018 282

Fostul președinte, Traian Băsescu, în lacrimi la TV. Ce l-a emoționat pe fostul șef de stat

01 Apr 2018 1764

PMP vrea revenirea la alegerea primarilor din două tururi de scrutin. Campania de strângere de semnături, demarată după Paşti

23 Mar 2018 695

Monopol pe piaţa manualelor şcolare USR şi PMP contestă la CCR legea „editurii unice“

21 Mar 2018 375

PMP îşi umfla muşchii. Filiala PRU din Eforie l-a părăsit pe Bădrăgan în favoarea lui Palaz!

18 Mar 2018 1200

Proiect de hotărâre depus la Consiliul Judeţean Constanţa. Vizează transparenţa în administraţie. Cine l-a iniţiat

14 Mar 2018 542

Cu ce se mai ocupă parlamentarii. Indemnizaţii pentru limită de vârstă destinate aleşilor locali şi judeţeni!

14 Mar 2018 499

Congres extraordinar şi la PMP. Băsescu vrea o discuţie serioasă cu activul de partid!

13 Mar 2018 556

În urma controlului Camerei de Conturi Constanţa PMP îi cere primarului de la Tuzla să comunice numele participanţilor la cursurile desfăşurate în Franţa şi Emiratele Arabe!

13 Mar 2018 1790

Martie 1918 - martie 2018 Constanţa, primul judeţ din ţară care va adopta o declaraţie simbolică de unire a României cu Republica Moldova! (document)

07 Mar 2018 886

PMP Constanța a comunicat astăzi către Consiliul Local Crucea propunerea de validare în calitatea de consilier a doamnei Costea Elena

05 Mar 2018 1316

Revista presei locale

27 Feb 2018 458

Revista presei locale

23 Feb 2018 501

PMP Constanţa vrea să marcheze centenarul Unirii Basarabiei cu România printr-o şedinţă solemnă de Consiliu Judeţean

23 Feb 2018 547

Ce parlamentari fac parte din Comisia de anchetă privind activitatea directorului Serviciului de Protecţie şi Pază

20 Feb 2018 335

Iată echipa interimară de conducere a organizaţiei municipale! Mesaj de forţă în PMP Constanţa - cine mişcă în front rămâne fără sprijin politic!

19 Feb 2018 763

Alexandra Silistra, fostul consilier parlamentar al deputatului Turcescu, a fost concediată şi a dat în judecată Camera Deputaţilor

19 Feb 2018 1791

Alexandru Zabara, noul președinte interimar al organizației municipale PMP Constanța

17 Feb 2018 869

Bugetul Constanţei a fost aprobat cu două amendamente - elaborarea unei strategii de smart city şi a studiilor de fezabilitate pentru porturi turistice

16 Feb 2018 770

Înfrângere usturătoare pentru Claudiu Palaz în şedinţa CJC. Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Constanţa a rămas incompletă!

15 Feb 2018 1762

Interpelare pentru salvarea Şantierului Naval din Mangalia! Soarta celor peste 1.700 de angajaţi, în aer!

14 Feb 2018 2111

Comunicat de presă PMP Constanţa a înștiințat instituțiile abilitate ale statului asupra situației prefectului județului Constanța, Ioan Albu

13 Feb 2018 1678

Traian Băsescu, despre raportul privind alegerile din 2009 - ”L-am bătut pe Geoană de l-am rupt”

12 Feb 2018 646

Revista presei locale

12 Feb 2018 570

Constanţa. Replici dure între preşedintele PMP, Claudiu Palaz şi deputatul Robert Turcescu. Au dat cărţile pe faţă!

10 Feb 2018 1341

Neînțelegerile dintre Claudiu Iorga Palaz şi Robert Turcescu au ajuns la „faza" pe consilieri județeni

09 Feb 2018 805

Traian Băsescu, despre unirea cu Moldova - "Voi depune un proiect de declaraţie în care să denunţăm pactul Ribbentrop - Molotov"

05 Feb 2018 662

Revista presei locale

02 Feb 2018 556

Niciunul nu vrea să facă declaraţii, dar situaţia este clară! Deputatul Turcescu şi-a mutat cabinetul parlamentar din sediul PMP Constanţa

30 Jan 2018 1972

Antal Janos îi dă replică lui Palaz şi îl invită la o discuţie despre problemele judeţului

17 Jan 2018 1431

PMP Constanţa îi cere deputatului UDMR Antal Istvan-Janos să se delimiteze public de acţiunile extremiştilor maghiari

16 Jan 2018 1024

PMP Constanţa va ataca în instanţă modul de eliberare din funcţie a unor consilieri locali PNL

15 Dec 2017 1013

Tânăra ucisă în stația de metrou Dristor era membru PMP. Ce mesaj a transmis deputatul Eugen Tomac

13 Dec 2017 2277

Amendamente buget 2018. Turcescu (PMP) solicită fonduri pentru construirea de creşe şi achiziţia unor ambulanţe de tip C în judeţul Constanţa (document)

12 Dec 2017 2495

Procesul de fuziune dintre PMP şi UNPR. Un nou termen, pe 19 ianuarie 2018!

11 Dec 2017 1415

Un an de la alegerile parlamentare. Mai ştiţi pe cine aţi trimis în Parlamentul României?

09 Dec 2017 1581

Parlamentarii, aleşii locali, partidele neparlamentare şi asociaţiile ar putea depune coroane de flori la ceremoniile oficiale

04 Dec 2017 561

Scandal în plenul Parlamentului. Turcescu „PSD trebuie să aleagă între păstrarea în funcţie a lui Dragnea, şi salvarea statului de drept”!

30 Nov 2017 663

Turcescu (PMP) „Dunărea și Portul Constanța trebuie privite ca priorități naționale”!

24 Nov 2017 560

Traian Băsescu nu a dispărut Pregăteşte alegerile parlamentare din Republica Moldova. Dacă rezolvă problema cetăţeniei, va candida!

20 Nov 2017 887

Alegeri cu final aşteptat la PMP Constanţa, formaţiune care se doreşte a fi principala forţă de opoziţie (galerie foto)

20 Nov 2017 1917

Alegeri PMP Constanţa. Iată componența Consiliului Executiv Judeţean!

19 Nov 2017 1489

UPDATE Alegeri la PMP Constanţa. Iata cine candidează

19 Nov 2017 1188

„Lauda de sine nu miroase-a bine“ Consilierul judeţean Daniel Turcu şi-a depus raportul de activitate (document)

18 Nov 2017 1138

Palaz se realege duminică preşedinte la PMP Constanţa. Tensiuni între conducerea filialei şi deputatul Turcescu? Miza alegerilor, funcţia de prim-vicepreşedinte

18 Nov 2017 2509

Traian Băsescu îl îndeamnă pe Dragnea să demisioneze

14 Nov 2017 808

Traian Băsescu, despre Codul Fiscal. Actuala guvernare ”joacă la ruletă România prin măsuri extrem de imprudente”

11 Nov 2017 795

PNŢCD iniţiază reconstrucţia Dreptei pentru alegerile din 2020. Încep negocierile cu PNL, USR şi PMP!

11 Nov 2017 599

Componenţa CL ales duminică. ALDE va avea viceprimar în localitatea Mereni!

06 Nov 2017 891