PNL Constanta vrea la guvernare

cap1.jpgConsultarea directă sau telefonică a membrilor Delegaţiei Permanente Judeţene a stabilit: 90 de membri vor la guvernare şi doar 36 au optat pentru opoziţie

După o perioadă în care liberalii erau aproape siguri că vor reveni la guvernare alături de PSD, acum se văd în ipostaza de a-şi regândi strategia: participarea la decizii alături de PD-L sau opoziţia.

Situaţie dificilă în Partidul Naţional Liberali având în vedere că, inclusiv în tandemul Antonescu - Orban, părerile diferă. Preşedintele PNL şi-a nuanţat declaraţiile din ultima perioadă, lăsând să se înţeleagă că nu exclude total o guvernare alături de PD-L, însă pretinzând funcţia de premier. De partea cealaltă, prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, s-a manifestat categoric împotriva unei colaborări cu Traian Băsescu indiferent de „garanţia oferită" (n.r. referire la funcţia de prim-ministru pe care liberalii o pretind).

Ieri, liderii PNL au avut două şedinţe de partid. Întrunirea Biroului Politic Central a fost urmată de cea a membrilor Consiliului Naţional Executiv al PNL, care a avut loc la sala grupului parlamentar al deputaţilor liberali. Semnalele din teritoriu confirmă că în PNL sunt două tabere: una doreşte intrarea la guvernare - motivul fiind acela de a-şi asigura direcţionarea fondurilor şi în zonele conduse de liberali, alta preferă opoziţia.

Consultarea liberalilor

Situaţia se regăseşte şi la nivelul organizaţiei judeţene PNL Constanţa. Filiala se poate mândri că, la şedinţa Consiliului Naţional Executiv (CNE) al PNL, la luarea deciziei privind poziţionarea partidului, a fost reprezentată de patru persoane: preşedintele organizaţiei, deputatul Gheorghe Dragomir, Ionel Chiriţă şi Max Bădin - membri ai Biroului Politic Central - toţi cu drept de vot deplin şi senatorul Puiu Haşotti - liderul grupului PNL din Senat cu drept de vot consultativ. Având în vedere că întrunirea CNE avea pe ordinea de zi un subiect extrem de important pentru soarta partidului, la nivel judeţean se impunea o consultare a tuturor preşedinţilor de filiale din judeţ. Surse din PNL Constanţa au confirmat că o astfel de consultare ar fi avut loc luni seara. „A fost o întâlnire a Biroului Politic Judeţean la care au fost invitaţi şi primarii. Însă, de la Centru s-a stabilit organizarea unei consultări cu toţi liderii liberali din localităţi, ceea ce nu s-a întâmplat", au menţionat aceleaşi surse.

Preşedintele PNL Constanţa, deputatul Gheorghe Dragomir, a declarat că toţi membrii Delegaţiei Permanente Judeţene au fost contactaţi pentru a-şi exprima opţiunile. „Cu excepţia a 14 persoane, ce n-au putut fi contactate din motive tehnice, toţi membrii Delegaţiei au fost sunaţi şi li s-a cerut părerea. Majoritatea opiniilor de la Constanţa au fost pentru intrarea la guvernare", a adăugat liderul PNL. Concluzia acestui „sondaj" a fost edificator: 90 de membri s-au exprimat pentru intrarea la guvernare, iar 36 au optat pentru rămânerea în opoziţie.

pnl_ionel_chirita_max_badin_02.jpgPăreri împărţite

Aşadar, preşedintele PNL Constanţa, deputatul Gheorghe Dragomir, a fost delegat să voteze pentru participarea partidului la luarea deciziilor importante pentru ţară.

În actualul context politic, Ionel Chiriţă, membru BPC şi secretar general al Ligii Aleşilor Locali ai PNL, se poate spune că este între ciocan şi nicovală. „Sunt în situaţia de a face apel la două aspecte: păstrarea poziţiei favorabile date de rezultatul bun înregistrat în aceste alegeri şi fructificarea ei în sensul implicării PNL în schimbarea unor aspecte în politica şi societatea românească, dar şi întărirea partidului şi crearea unor structuri mult mai bune, mai eficiente, care să asigure un rezultat mai bun la următoarele teste electorale", a afirmat Chiriţă. El s-a subliniat necesitatea ca PNL să rămână în zona negocierilor şi să-şi pună în practică măcar parte din măsurile propuse. Dacă în ipostaza de membru BPC, Chiriţă are reţineri privind poziţionarea PNL, ca secretar general al LAL este „mai aproape de decizia intrării la guvernare". De altfel, el a specificat că va discuta cu preşedintele LAL al PNL, Aristotel Căncescu, pentru a convoca o întâlnire cu preşedinţii judeţeni ai ligii privind conturarea, pe baza opţiunilor lor, un punct de vedere referitor la poziţionarea partidului înainte de programarea unei posibile întruniri a Delegaţiei Permanente a PNL. „Ei sunt reprezentanţii aleşilor locali liberali, cei care duc greul în campanii electorale şi după, iar părerea lor trebuie să fie cunoscută", a conchis Ionel Chiriţă.

Colegul său din Biroul Politic Central, Max Bădin, a fost categoric. „Voi vota pentru a merge într-o majoritate cu PSD şi UDMR. Absolut nimic cu PD-L", a declarat Bădin.

Garanţia schimbă optica PNL

Atitudinea tranşantă a acestuia s-a înmuiat, când a venit vorba de o posibilă promovare a unui liberal în funcţia de premier (n.r. posibilitate pe care PD-L, cel puţin până la ora actuală, a exclus-o). „Dacă acceptă oferirea funcţiei de premier, lucrurile se schimbă. Ar fi o garanţie, altfel, ne-am duce ca mielul la tăiere", a concluzionat Max Bădin.

Conştient că postul de premier nu va ajunge la PNL, Chiriţă a afirmat că alte garanţii care ar putea determina liberalii să revină la guvernare ar fi, în opinia sa: un protocol clar al colaborării viitoare, o structură guvernamentală care să însemne o mişcare clară spre reformarea administraţiei publice locale, iar parte din măsurile propuse de PNL să se regăsească în programul de guvernare.

{mos_ri:Gheorghe Dragomir,Ionel Chiriţă}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

liberal

10 Dec, 2009 22:28

Rusine pentru rautatile facute anul asta Domnule Dragomir

TURNATORII LA SECU

10 Dec, 2009 17:16

TU SI hasotti MARI TURNATORI LA SECU A-TI DISTRUS PNL !!!!!!

MACHIDONUL TURNATOR

10 Dec, 2009 17:14

AI PRIMIT ORDINI DE LA MOSCOVA TU SI HASOOTI SA DISTRUGETI PNL ?????????

surmelis argentina pusa

10 Dec, 2009 15:49

Tot raul ROMANIEI vine de la TOMITANII PNL-isti care NU INTELEG ca aceasta doreste ca EI sa-si faca CURATENIE in ograda ,incepand cu IONEL CHIRITA ,un INFRACTOR ce trebuie condamnat pentru multe fapte de CORUPTIE. Si pentru dezastru ce l-a lasat in urma IONEL CHIRITA ,impreuna cu COMPLICII LUI vor plati DAUNE MORALE SI MATERIALE DE ORDINUL A MILIARDE DE EURO.

Cristi

10 Dec, 2009 10:11

Oare ce pozitie va avea primarelul din Medgidia ??

Un cetatean

10 Dec, 2009 05:24

In sfirsit o decizie buna si de la pnl Constanta, ca pina acum , ati dat numai cu capul in bara !

O vrea dar nu trebuie primiti

10 Dec, 2009 01:32

Mai ales astia de la COnstanta care se bucurau ca niste comunisti ca a castigat Geoana. JOS cu HASOTI ala

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 593

Horia Constantinescu a demisionat din funcția de președinte al ANPC pentru a candida la Primăria municipiului Constanța

15 Apr 2024 656

Averea și interesele Iuliei-Laura Opariuc-Dan, desemnată președintele Biroului Electoral Județean Constanța

15 Apr 2024 448

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 530

Alin Burcea este noul președinte ANAT (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 527

Ședință de desemnare a președinților birourilor electorale de circumscripție, la Tribunalul Constanța

12 Apr 2024 702

Avocatul Alexandru Bajdechi, fostul președinte al Asociației Elevilor Constanța, a dat în judecată Ministerul Educației. Cere depăgubiri de zeci de mii de lei

10 Apr 2024 3362

Complexul Cleopatra din Mamaia, deținut de famila lui Vasile Chirondojan, fost consilier local din Constanța, de vânzare. Iată cât cer proprietarii!

02 Apr 2024 13883

Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu, amânat pentru finele lunii! Se pregătește audierea lui Ionuţ Ţiţimeaua, fost director în CJC

01 Apr 2024 898

Candidatul PSD la Primăria Constanța, Horia Constantinescu, și-a anunțat demisia din fruntea ANPC

28 Mar 2024 881

Baza sportivă de pe malul lacului Siutghiol, din Constanța, miza unui proces intentat de Clubul Sportiv Electrica Președinte Dumitru Frățilă face acuzații -„Nu ne putem desfășura activitatea!“

23 Mar 2024 1922

Scupra, primar Ovidiu „Nu mă interesează funcțiile în partid. (...) Florin Mitroi știe că se bazează pe sprijinul meu! "

17 Mar 2024 1300

UPDATE George Scupra a demisionat din funcția de președinte al Ligii Aleșilor Locali din organizația județeană a PNL Constanța (VIDEO)

17 Mar 2024 2789

UPDATE Trei primari PNL din județul Constanța, vizați de intoxicări din partea PSD Constanța (VIDEO)

17 Mar 2024 6805

PUZ pentru terenurile din strada Belvedere ale afaceristului George Secărea! Curtea de Apel anunță data verdictului

15 Mar 2024 808