Politic

PNL îl somează pe Decebal Făgădău să refacă proiectul de reabilitare a rețelei termice și să vină cu el în fața consilierilor

PNL Constanța îi cere public primarului Decebal Făgădău să repună pe ordinea de zi proiectul privind modernizarea și reabilitarea cu bani europeni a sistemului de termoficare, însă cu asumarea clară. „Acest lucru ar fi o garanție că municipiul Constanța nu va rămâne fără apă caldă și căldură în așteptarea banilor de investiții pe care actuala primărie este limpede că nu îi are și nici nu îi va avea”, spune președintele PNL Constanța, Bogdan Huțucă.
 
Liberalii spun că problema rețelei termice a Constanței este una gravă și este permanent pe agenda Organizației Județene PNL și de aceea nu au putut vota un proiect care nu conținea o expertiză tehnică din care să reiasă stadiul rețelei și nivelul de erodare.

„Îl somăm public pe Decebal Făgădău să refacă rapid acest proiect de hotărâre care să conțină o expertiză tehnică și să își asume reabilitarea rețelei termice din fonduri europene”, mai spune Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța.
 
Vă reamintim că, recent, Decebal Făgădău anunța măsuri de eficientizare și modernizare nu doar a rețelelor, ci și a punctelor termice. „RADET va intra cu testarea unor soluții alternative, atât de producție, cât și de eficientizare pe punctelor termice și cu o ofertă de înlocuire a distribuției verticale cu una pe orizontală, astfel încât fiecare consumator să poată contoriza și dimensiona ceea ce își dorește. Există în momentul de față un efort comun, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Administrației, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Energiei, împreună cu Primăria municipiului Constanța, de includere a Constanței în zona orașelor care vor primi alocare dedicată pentru creșterea eficienței”, a precizat primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău.
 
Edilul-șef a vorbit și despre o nouă companie de energie termică, după ce se vor face numeroase investiții, menite să reducă pierderile, dar și să crească eficiența sistemului, astfel încât să scadă costul încălzirii. „Vor fi montate panouri solare pentru consumul energetic propriu al punctelor de distribuție ale RADET și vor fi utilizați combustibili alternativi pentru capacități de producție ajutătoare în punctele termice, cu peleți, cu gaze naturale sau hibrid. RADET este forțat, practic, astăzi să se reorganizeze. Conducerea RADET lucrează, în momentul de față, la o ofertă pe care să o prezinte asociațiilor de proprietari de schimbare a sistemului de distribuție de la sistemul clasic, cu două țevi de tur, două țevi de retur, la un sistem pe orizontală, care să permită contorizarea individuală. De asemenea, cred că RADET va fi preluat, ușor, ușor, într-o nouă societate. Îmi doresc ca municipiul Constanța să investească, fie cu fonduri structurale, fie cu fonduri atrase, fie cu fonduri proprii, într-o companie energetică atât pentru partea de energie termică, cât și pentru partea de energie electrică. Astăzi, noi suntem consumatori. Nu suntem nici  producători, nici jucători pe piața aceasta de energie și nu văd de ce nu am putea să facem o societate energetică care să producă valoare adăugată prin energie electrică și să diminueze efortul pe care îl facem noi, atât constănțenii, cât și bugetul local, prin subvenționarea aceasta majoritară a pierderilor, a ineficienței unui sistem construit în anii 60 - 70”, a explicat primarul Constanței.
 
Decebal Făgădău susține că, prin cumpărarea rețelei de transport al agentului termic primar de la CET până la punctele termice ale RADET, modernizarea acesteia cu fonduri europene, s-ar putea reduce semnificativ și prețul căldurii pentru constănțeni. „Estimez că prețul de transport va scădea cu minimum 50% pentru că vom dimensiona corect rețelele. Mesajul meu de susținere pentru sistemul centralizat se adresează consumatorilor, dar și angajaților RADET și termocentrale, pentru că împreună vom construi ceva temeinic, nicidecum nu vom distruge și nu vom lăsa oamenii fără sursă de încălzire sau fără locuri de muncă”, a mai completat primarul Decebal Făgădău.
 
Vă reamintim că miercuri, 14 august, consilierii locali municipali s-au întrunit în ședință extraordinară. Pentru proiectul care viza cumpărarea rețelei de transport termic de la Electrocentrale pentru a implementa un proiect european - 16 consilieri PSD și PMP au votat pentru, iar 7 consilieri PNL au votat împotrivă, astfel că acest proiect de patrimoniu nu a trecut.
 
De altfel, după votul negativ din 14 august, primarul a precizat că va reveni cu acest proiect într-o ședință ulterioară.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

60.000 de constănţeni au semnat pentru Klaus Iohannis. PNL Constanţa vă mulţumeşte! (galerie foto)

21 Sep 2019 1079

Huţucă (PNL) - „PSD a scos din puşcării violatorii, tâlharii şi traficanţii, ca să le umple cu cei care au uitat să-şi plătească taxele şi impozitele la stat!“

18 Sep 2019 574

Huţucă (PNL) - „Creşterea salariului minim în domeniul construcţiilor a condus la probleme financiare grave pentru UAT-uri“

02 Sep 2019 573

Căldura, mărul discordiei Decebal Făgădău îi acuză pe liberali că fac politică în batjocură, iar Bogdan Huţucă îl somează pe primar să refacă proiectul de hotărâre

15 Aug 2019 433

Interesele dobrogenilor, îngropate în sertarele Parlamentului Proiectul de lege privind anularea taxelor de pod de la Giurgeni şi Feteşti nu a mai ajuns la Camera Deputaţilor

06 Aug 2019 959

Debutul timpuriu al campaniei electorale se vede cel mai bine în Consiliul Judeţean Constanţa. Liderii puterii şi ai opoziţiei, mesaje mobilizatoare!

31 Jul 2019 828

Deputatul Huţucă îi bate obrazul senatorului Chiţac şi Asociaţiei „Constanţa Altfel” „Nu am stat la masă cu membrii familiei Mazăre. O minciună sfruntată!”

22 Jul 2019 973

Huţucă (PNL) - „În al 12-lea ceas, Constanţa are nevoie de un alt primar şi de un alt model de administraţie!“

13 Jul 2019 1005

Preşedintele PNL Constanţa, deputatul Bogdan Huţucă - „PSD tratează limba română ca pe o marfă politică“

05 Jul 2019 788

Guvernul trebuie să revină asupra Ordonanţei Huţucă (PNL) - „Mii de elevi din judeţul Constanţa care fac naveta spre şcoală vor plăti din toamnă abonamente la preţuri întregi la firmele de transport“

28 Jun 2019 947

Bătaie de joc la adresa cetăţenilor din Palazu Mare Liderii opoziţiei îi cer primarului Decebal Făgădău să se oprească imediat din a distruge oraşul

27 Jun 2019 1821

Locuitorii vor ataca PUZ-ul zonei în instanță Primarul Făgădău, în calitate de inițiator, forțează aprobarea PUD-ului VDT Construct Impex SRL pentru blocul de zece etaje din Palazu Mare (document)

25 Jun 2019 2123

Huţucă (PNL) - „Este greu să vorbeşti în acest moment în Constanţa despre inovaţie şi soluţii «smart», când oraşul nu are nici măcar un PUG“

24 Jun 2019 926

Liberalii îşi dau întâlnire la Forumul Antreprenorilor în Administraţia Inteligentă, de la Mamaia

19 Jun 2019 1488

Fără studiul de fezabilitate şi documentaţia necesare realizării investiţiei Dăncilă promite că lucrările la Spitalul Regional de Urgenţă Militar Constanţa încep anul viitor (document)

19 Jun 2019 2062