PNL. Proiect pentru modificarea Legii nr. 544/2001. Sancțiuni


Instituțiile ar putea fi obligate să răspundă în mod accelerat și sub amenințarea sancțiunii
 
O inițiativă legislativă pentru modificarea Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public a fost depusă la Senat de deputatul liberal Ovidiu Raețchi, informează stiripesurse.ro.
 
În urmă cu două săptămâni, un proiect care viza accesul la informații a stârnit o dezbatere publică încinsă, demonstrând neajunsurile legii în vigoare.
 
Propunerea semnată de Raețchi are în vedere mijloacele prin care Legea nr. 544/2001, în forma sa actuală, complică demersurile cetățenilor care solicită informații de la instituții și autorități publice, venind cu propuneri menite să sporească gradul de responsabilitate și transparență instituțională.
 
Proiectul de lege prevede înjumătățirea termenelor de răspuns la cereri și petiții, menționarea expresă a obligației instituției sau autorității în cauză de a emite o motivație scrisă în cazul în care cererile sunt refuzate, precum și introducerea posibilității de a contesta motivația la conducerea instituției sau autorității.
 
Totodată, proiectul de lege prevede sancțiuni față de angajații desemnați care refuză explicit sau tacit comunicarea informațiilor, cerând ca, în cazul în care s-a dovedit în instanță că solicitantul a fost lezat în drepturi, acestora să li se desfacă disciplinar contractul de muncă, potrivit sursei mai sus citate.
  
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.