PNL susţine că, în 2018, dezvoltarea colectivităţilor locale va fi afectată dramatic!

Aleşii locali ai PNL susţin că, din cauza reducerii resurselor financiare în varianta prezentată de Guvern în proiectul legii bugetului de stat pe 2018, capacitatea administrativă a comunelor, a oraşelor, a municipiilor şi a judeţelor va continua să scadă. 

„Actualul Guvern ia din fondurile care ajungeau direct în bugetele autorităţilor locale ca surse sigure (impozit pe venit şi impozit pe venituri din pensii) şi le transferă la bugetul de stat, pentru a le putea realoca în diverse zone de interes ale clientelei partidelor aflate la guvernare. Deja într-o situaţie de avarie, prin responsabilităţi supradimensionate în raport cu resursele financiare alocate, administraţiile publice locale vor fi nevoite să afecteze dramatic dezvoltarea colectivităţilor locale prin lipsa de finanţare a investiţiilor, ceea ce pe termen mediu şi lung va însemna o prăbuşire a nivelului calităţii vieţii în multe comune, oraşe şi municipii. (...)
 
Crearea unei tot mai mari dependenţe a bugetelor locale de decizia Guvernului şi direcţionarea sumelor către unităţile administrativ-teritoriale cu primari ai celor două partide aflate la guvernare şi către primari care sunt dispuşi să promită că vor candida, la viitoarele alegeri locale, pentru partidele din majoritatea aflată la butoane deconspiră un mecanism mârşav, pe care actuala guvernare nu se sfieşte să sacrifice o ţară întreagă“, se arată într-un comunicat al Ligii Aleşilor Locali al PNL.

Potrivit sursei citate, în ultimii nouă ani, finanţarea bugetelor locale din impozitul pe venit a scăzut de la 82% pe timpul guvernării liberale la 71,5% în prezent, în acest fel bugetele locale fiind deposedate cu peste 12 miliarde lei. Aleşii locali ai PNL susţin că lupta pentru putere din interiorul PSD face „praf“ programul de guvernare. 

„Degringolada actualului guvern se vede şi din propunerea ridicolă de creştere a procentului din impozitul pe venit de la 41,75% la 43,00% a alocării directe la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, precum şi din abordarea abuzivă în materie de excedente bugetare (propunerea de retragere a jumătate din excedentele bugetare), excedente care ar fi fost sursă sigură de realizare de investiţii publice în comunităţile locale. Dimensiunea dezastrului guvernării pesedisto-aldiste din cele 12 luni este dată şi de incoerenţa dintre măsurile prezentate de majoritatea PSD - ALDE în programul de guvernare prin bâlbele privind: alocarea sau nealocarea de 100% a sumelor provenite din impozitul pe venit; impozitarea sau neimpozitarea terenurilor extravilane; scutirea sau nescutirea de impozit a salariilor sub 2.000 de lei; reducerea sau nereducerea la zero a impozitului pe dividende; paliativele de acordare a unor plafoane caraghioase privind alocările financiare pentru comune, oraşe şi municipii“, se mai arată în comunicat. 

Aleşii locali liberali subliniază că susţin programul PNL pentru guvernarea locală, care prevede măsuri financiare precum: alocarea integrală către bugetele locale a sumelor provenite din impozitul pe venit (61,70% la bugetele comunelor, a oraşelor şi a municipiilor, 19,80% la bugetul local al judeţului şi 18,50% pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, ale oraşelor şi ale municipiilor, precum şi a bugetului local al judeţului), alocarea integrală către bugetele locale a sumelor provenite din impozitul pe pensii - cu o distribuire identică cu cea a impozitului pe venit, alocarea către bugetele locale a unei cote de 80% din redevenţe pentru resurse naturale, alocarea unui nivel minim - stabilit prin lege - pentru sumele de echilibrare a bugetelor locale provenite din impozitul pe venit, impozitului pe pensii şi TVA, precum şi alte măsuri care să asigure o finanţare a bugetelor locale în corelaţie cu responsabilităţile autorităţilor administraţiei publice locale, stabilite prin legile în vigoare. 

Conform comunicatului, aleşii locali liberali vor monitoriza toate măsurile luate de guvernul PSD - ALDE în domeniul administraţiei publice locale şi susţin că vor demasca toate măsurile care afectează colectivităţile locale. 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Comisia pentru buget-finanţe a Camerei Deputaţilor va lucra online până la finalul actualei sesiuni parlamentare

11 Apr 2024 378

După un proces care a durat 18 ani! Celebra companie Grup Media Sud SA, din Constanța, va fi radiată de la Registrul Comerţului (MINUTĂ)

09 Apr 2024 1844

DNA angajează! Sunt vacante două posturi. Se cere, printre altele, rezistență la stres

09 Apr 2024 4737

Firme Constanța Acționarii Hotel Club Estival 2002 SA, convocați în ședință. Iată ce se va discuta

27 Mar 2024 424

Ședință CJ Constanța Aprobarea situațiilor financiare la finalul anului 2023 a instituțiilor și serviciilor publice finanțate integral sau parțial din bugetul local, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Mar 2024 616

Ședință a CLM Constanța Aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2024 al societății Termoficare Constanța SRL, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Mar 2024 515

Paralela45 relansează cursele charter cu destinație Antalya, cu plecare din Constanța! Ce alte destinații preferă românii? (VIDEO)

19 Mar 2024 1162

Firme Constanța Acţionarii Dorna Estival SA vor stabili bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2024

17 Mar 2024 548

Primăria Constanţa lansează programul anual de finanțare nerambursabilă pentru proiecte nonprofit. Iată domeniile vizate

13 Mar 2024 646

Consiliul Județean Constanța a alocat un buget de 5.500.000 lei pentru proiectele sportive! Care este data limită de depunere a acestora?(DOCUMENT)

10 Mar 2024 1468

Institutia Prefectului pierde definitiv procesul în dosarul „Bebe Trusou"!

08 Mar 2024 688

Iată ce accesorii cool trebuie să ai într-un apartament modern

04 Mar 2024 522

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunță deblocarea programului Casa Verde panouri fotovoltaice 2023

28 Feb 2024 644

Bogdan Huțucă (PNL), președintele comisiei de Buget din Camera Deputaților, consideră discuția despre cotă unică sau impozitare progresivă, inserată artificial pe agenda publică

28 Feb 2024 659

Ședință CLM Constanța Se va vota regimul acordării de finanțări nerambursabile din bugetul local al municipiului Constanța (DOCUMENT)

26 Feb 2024 475