PNL susţine propunerea legislativă privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate până la doi ani. Un deţinut costă statul român 3.500 de lei/lună

Statul român a pierdut procese la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului în speţe ce vizează condiţiile de detenţie din închisorile româneşti, solicitând autorităţilor de la Bucureşti să remedieze problema.
 
„Însă, în loc să meargă la cauza problemei, pentru a găsi soluţii în ceea ce priveşte lipsa spaţiilor, a condiţiilor, Tudorel Toader crede că este mai uşor să umpli cu bani buzunarele condamnaţilor, într-un total dispreţ faţă de suferinţele şi traumele victimelor, faţă de regulile oricărei societăţi civilizate“, susţine deputatul PNL Bogdan Huţucă.
 
Parlamentarul susţine că Partidul Naţional Liberal a pus pe tapet soluţii viabile şi mult mai eficiente, atât din punct de vedere economic pentru statul român, cât mai ales din perspectiva integrării ulterioare şi recuperării sociale a anumitor categorii de condamnaţi. Spre exemplu, PNL susţine propunerea legislativă privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate până la doi ani, care constau în înlocuirea executării pedepsei principale cu închisoarea în regim de detenţie cu executarea pedepsei la domiciliu, în libertate sau în regim penitenciar special, prin control cu brăţară electronică. Prin astfel de măsuri, statul ar scăpa de cheltuieli uriaşe, închisorile nu ar mai fi supraaglomerate, iar persoanele condamnate ar avea mult mai multe şanse de reabilitarea şi reintegrare socială.
 
Una peste alta, un deţinut costă statul român, în momentul de faţă, 3.500 de lei/lună. „Cu tot ce înseamnă mâncare, asistenţă medicală, pază, cheltuieli de întreţinere. În plus, guvernul PSD-ALDE vrea să mai acorde o primă de puşcăriaş, pentru fiecare deţinut în parte, de peste 2.800 de euro pe an. Probabil dintr-un gest de solidaritate, cunoscătorii ştiu de ce. Întreaga opinie publică asistă siderată, zilele acestea, la spectacolul grotesc al guvernului privind despăgubirile acordate puşcăriaşilor. Prin vocea ministrului Tudorel Toader, Guvernul anunţă că este pregătit să scoată din vistieria statului peste 550 de milioane de euro, sumă anunţată public de Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), bani ce vor fi acordaţi persoanelor private de libertate, indiferent de infracţiunea comisă. Pedofili, violatori, criminali sau tâlhari, toţi vor fi despăgubiţi cu sume cuprinse între 5 şi 8 euro pe lună, ceea ce înseamnă că pentru fiecare an de detenţie, un condamnat va primi aproximativ 2.800 de euro“, afirmă parlamentarul PNL.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Sute de deţinuţi, eliberaţi. Cine răspunde de siguranţa noastră şi a copiilor noştri?

23 Oct 2017 2937

Eveniment editorial de amploare la Cernavodă Canalul Dunăre - Marea Neagră, în viziunea a doi autori constănţeni

30 May 2014 2560