Politicienii cer administrației locale să salveze această clădire Primăria Constanța a autorizat demolarea vilei Dalas, cumpărată de un om de afaceri controversat

Primăria Constanța a emis pe 17.04.2019 certificatul de urbanism pentru desființare imobil D+P+2E, situat pe bulevardul Ferdinand nr.78. Solicitarea a fost depusă de societatea Complex Astoria. Este vorba despre un imobil construit la începutul anilor 1900 de Anghel Saligny pentru un om de afaceri grec, cunoscut drept Dalas.
 
„Clădirea a fost construită într-unul din cele mai surprinzătoare și frumoase stiluri arhitecturale ale acelor vremuri. Stilul neoromânesc este un amestec de elemente răsăritene bizantine și motive arhitecturale și etnografice țărănești locale, precum și de anumite modele de artă otomană și chiar teme de renaștere italiană târzie. Un veac mai târziu, în anul 2019, la cererea unui „băiat deștept” cercetat în mai multe dosare penale, primarul Decebal Făgădău autorizează demolarea clădirii emblemă. Acest primar distruge geneza orașului la cererea unor afaceriști dubioși. Constanța trebuie să scape de acești păpușari de la conducere. După ei, potopul”, susțin reprezentanții USR Constanța.
 
Și președintele organizației municipale a ALDE Constanța, Gabriel Daraban, a luat atitudine și cere administrației locale să oprească distrugerea patrimoniului arhitectural al orașului.
„Emblematică pentru stil, combinat cu eleganță, clădirea care a adăpostit sediul Alianței Franceze își urmează tăcută soarta pecetluită de un nelipsit investitor imobiliar. Pe timpul lui Ceaușescu, clădirea a găzduit Consulatul Libiei la Constanța, iar de admirat puteai să o admiri în viteză pentru că soldații de gardă nu prea te lăsau să zăbovești pe lângă. Imobilul a fost construit de Anghel Saligny la începutul secolului trecut pentru un neguțător grec, Dalles. Până în 2005, în clădirea de pe strada Ferdinand nr. 78 își aveau sediul Alianța Franceză și o grădiniță. Scoasă la mezat, dar fără prea mare publicitate, clădirea a ajuns la Viorel Done. Acesta a aplicat metoda: cumperi casă de colecție și o lași să moară pentru a putea ridica apoi un colos de beton și sticlă. 
Deci, conform planului, în prezent, în clădire nu mai există nimic, nici dușumea, nici geamuri, uși, țevi, grinzi, absolut nimic. La doi pași de fosta secție de poliție 3, actualul sediu al SRI, s-a furat și distrus într-o veselie frenetică.

Actualul proprietar dorește să construiască un hotel sau un bloc de locuințe. Un lucru este sigur, vila va dispărea de pe harta Constanței. E un imobil pe care actuala administrație locală ar fi putut să îl salveze. Măsuri există, voință nu. Dacă nu putem salva moștenirea arhitecturală, vom rămâne fără istorie. Cel mai vechi oraș al țării va rămâne fără clădirile emblematice dacă nu luăm poziție. Administrația locală trebuie să răspundă pentru aceste abuzuri. Iar noi, cetățenii, suntem singurii care putem trage un semnal de alarmă și mai ales de a taxa această lipsă totală de implicare a conducerii primăriei față de valorile arhitecturale” susține președintele filialei municipale a ALDE Constanța, Gabriel Daraban.
 

Complex Astoria SRL, în datele Registrului Comerțului

 
Societatea a fost înființată în anul 1995 și are sediul social în Constanța. Firma are un capital social de 205.000 lei, integral vărsat, fiind compus din 20.500 de părți sociale, valoarea uneia fiind de 10 lei. Asociații societății sunt Maria Done, care deține 10.150 de părți sociale, cu o cotă de participare la beneficii și pierderi de 46%, și Anica Done, care deține 10.350 de părți sociale, cu o cotă de participare la beneficii și pierderi de 54%. Administratorul societății este Anica Done. Activitatea principală a societății este legată de „hoteluri și alte facilități de cazare similare“.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.