Prefectul avertizează Taxa de drum judeţean, colectată cu ajutorul poliţiştilor-şefi de post din judeţ (documente)

taxadedrum-camion2_2.jpgÎn ciuda faptului că odată cu atacarea în instanţă de către prefectul Claudiu Palaz în luna aprilie a acestui an a HCJ nr. 352/2010, prin care se fixează impozitele şi taxele locale, alte taxe asimilate acestora, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul fiscal 2010, taxa de drum nu ar mai trebui să fie colectată până la soluţionarea dosarului de către instanţă, Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa continuă să strângă acest bir, cu ajutorul unor şefi de post de poliţie din judeţ.

„Cu toate că taxele erau suspendate şi nu au voie să oprească maşinile cei de la drumurile judeţene, o parte dintre lucrătorii de poliţie s-au implicat, au dat concursul acestora şi au oprit maşinile să le ceară taxa de drum", a spus ieri prefectul Claudiu Palaz.

În motivarea atacării în contencios administrativ, pe data de 19 aprilie 2011, a HCJ 352/2010, Palaz susţine că prin aceasta se fixează impozitele şi taxele locale, alte taxe asimilate acestora, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul fiscal 2010, ori conform normelor legislative în vigoare o astfel de hotărâre ar fi trebuit adoptată până la 01.07.2010. În cazul în care acestea au fost aprobate pentru anul fiscal 2011, se repetă aceeaşi încălcare a prevederilor legale, nerespectându-se termenul de 02.07.2010.

De altfel, imediat după ce prefectul a anunţat că a atacat în instanţă această hotărâre, fiindu-i suspendate efectele, purtătorul de cuvânt al CJC, Cristian Moldovanu, a dat un comunicat prin care precizează că „atacarea în instanţa de contencios administrativ de către Prefectura Constanţa a HCJ 352/2010 are efect suspensiv doar pentru prevederile hotărârii mai sus menţionate şi nu suspendă hotărârile anterioare. Cu alte cuvinte, sunt aplicabile tarifele, taxele şi taxele speciale prevăzute de HCJ 5/2007 actualizate prin HCJ 223/2008". În replică, prefectul Claudiu Palaz a precizat că hotărârea nouă, nr. 352/2010, este dată pentru că între timp legislaţia s-a modificat, iar celelalte hotărâri nu mai aveau bază legală. „În 12 mai, Cristian Moldovanu face comunicat şi spune că se suspendă 352/2010, dar taxele sunt percepute în continuare în baza hotărârii 5/2007 şi 223/2008, lucru total eronat. Pentru că hotărârea nouă, nr. 352/2010, este dată pentru că între timp legislaţia s-a modificat. Dacă era aşa, nu mai actualizau, nu mai apărea o hotărâre nouă, mergeau pe cea veche". Palaz chiar a cerut poliţiei să nu mai acorde sprijin Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri pentru a opri maşinile în trafic. „Cu toate că taxele erau suspendate şi cei de la drumurile judeţene nu au voie să oprească maşinile, o parte dintre lucrătorii de poliţie s-au implicat şi au dat concursul celor de la drumurile judeţene şi au oprit maşinile să le ceară taxa de drum. Poliţiştii sunt angajaţi ai MAI, nu sunt poliţişti locali, sunt şefi de post", a mai precizat prefectul, care a şi solicitat Poliţiei să facă o comunicare către toate posturile de poliţie în vederea nepunerii în aplicare a vreunei solicitări care ar veni în acest sens, promiţându-le celor care nu înţeleg să respecte legea, că o să le facă plângere.

În ceea ce îi priveşte pe şoferii care au fost nevoiţi să plătească în acest timp, de la suspendarea hotărârii, îşi pot recupera taxa achitată doar în instanţă. „O să verificăm care a fost perioada în care au fost oprite maşinile, cei de la Poliţie vor face verificări", a mai adăugat Palaz.

Despre procesele pe care le are şi le va avea în continuare cu CJC, prefectul a spus că va încerca strămutarea lor astfel încât să nu mai fie niciun fel de speculaţii.

Replica CJC, comunicatul din 12 mai parţial la indigo

La câteva ore după conferinţa prefectului, apare şi un punct de vedere din partea CJC, pe jumătate la fel cu cel transmis către mass-media în 12 mai, imediat după ce Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România transmisese o informare referitoare la taxa de drum. Părţii care coincide din vechiul comunicat i se adaugă următorul text: „Esenţa HCJ nr. 352/2010 o reprezintă actualizarea tarifelor şi taxelor în raport cu inflaţia, drept urmare, sunt aplicabile tarifele şi taxele prevăzute în hotărârile anterioare, neatacate în contencios administrativ". Ataşat, în ediţia online puteţi vizualiza cele două comunicate, dar şi programul comun de măsuri pentru îndeplinirea activităţilor de control, de instruire a restricţiilor de circulaţie şi de asigurare a stării de viabilitate pe drumurile publice judeţene pe anul 2011 pe care prefectul l-a obţinut de la adjunctul şefului IPJ, comisarul şef Adrian Rapotan.

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Eliminarea taxei de pod de la Fetești, în dezbaterea Camerei Deputaților

07 Dec 2021 3419

Şoferii nu pot intra într-un sat din România până nu plătesc taxă de drum locală!

30 Mar 2016 1591

Taxă specială în Germania DOAR pentru șoferii străini

09 May 2015 1388