Prefectul județului Constanța, acuzat de Stelian Ion că a blocat organizarea referendumului de demitere a primarului din Agigea

Deputatul USR, Sursa foto: Facebook/ Stelian Ion

Deputatul USR Stelian Ion îl acuză, printr-o postare pe pagina sa de Facebook, pe prefectul judeţului Constanţa, Silviu Coşa, că a blocat organizarea referendumului de demitere a primarului comunei Agigea şi îi solicită reprezentantului Guvernului în teritoriu să numească „de îndată” comisia pentru organizarea acestuia. 

„Blocarea inițiativei cetățenești de demitere prin referendum a primarului comunei Agigea constituie un abuz și o desconsiderare a voinței celor peste 2000 de locuitori ai comunei care susțin, prin semnături, organizarea referendumului de demitere a primarului PSD, Maricel Cârjaliu.

Înțelegem că guvernarea PNL alături de PSD presupune o bună colaborare între cele două partide, dar această colaborare nu poate lua forma unei încălcări atât de flagrante a legii”

Stelian Ion a menționat că îi solicită public prefectului județului Constanța să dea curs obligațiilor legale, reamintindu-i că USR Agigea a depus listele de semnături necesare demarării procedurii de revocare încă din data de 24 septembrie 2021.
 

„Îi solicit public prefectului județului Constanța să dea curs obligațiilor legale care îi revin potrivit Codului administrativ și să numească de îndată comisia pentru organizarea referendumului de demitere a primarului Comunei Agigea, Maricel Cârjaliu.

Îi reamintesc domnului prefect că USR Agigea a depus listele de semnături necesare demarării procedurii de revocare încă din data de 24 septembrie 2021. Au trecut de atunci mai mult de 6 luni, iar în prezent întreaga procedură este blocată la prefectură.

Efectuarea verificărilor referitoare la îndeplinirea condiției legate de strângerea unui număr minim de semnături s-a făcut deja de către Direcția Generală de Evidență a Persoanelor Constanța cu sprijinul Autorității Electorale Permanente.

După efectuarea acestei verificări, dl. prefect avea obligația de a constitui comisia pentru organizarea referendumului, ceea ce nu s-a întâmplat nici până la această dată”, conform deputatului USR.


El a menționat că justificarea prefectului este „în realitate doar un pretext pentru blocarea referendumului”.

„Justificarea sa, potrivit căreia nu poate demara procedura referendumului pentru că ar exista unele sesizări penale cu privire la pretinse falsuri, este în realitate doar un pretext pentru blocarea referendumului, dând astfel satisfacție celor care au interesul ca acest referendum să nu fie organizat.

Până când instanța de judecată nu stabilește în mod definitiv că un anumit înscris este fals, el produce efecte juridice. A aștepta o soluție din partea organelor judiciare, care poate veni după ani de zile, înseamnă a accepta că procedura de demitere a unui primar prin referendum este una iluzorie.



Dacă am accepta argumentul domnului prefect, ar însemna că simpla formulare a unor plângeri penale legate de un proces electoral ar putea bloca acest proces electoral până când organele penale ar soluționa plângerile și până când apoi instanțele de judecată ar judeca definitiv cauza. Un argument absurd, evident.

Principiul invocat de prefect, potrivit căruia penalul ține în loc civilului, nu este aplicabil. Pe lângă faptul că această regulă este aplicabilă instanțelor de judecată, nu prefectului, nici instanțele de judecată nu sunt obligate să suspende o cauză civilă până la soluționarea unei cauze penale care ar avea legătură cu speța, suspendarea judecății fiind facultativă.

Nici măcar procedura fiscală, mult mai familiară domnului prefect, nu prevede obligativitatea suspendării procedurii soluționării contestației în cazul în care organul fiscal a sesizat organul de urmărire penală”, potrivit postării.


Stelian Ioan a concluzionat afirmând că „poate că până pe 2 aprilie, de Ziua Instituției Prefectului, dl. prefect Silviu Coșa va reflecta asupra acestei chestiuni și va aplica legea în litera și spiritul ei, fără a-l mai avantaja pe primarul PSD, Maricel Cârjaliu”. 


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Președintele USR Constanța, Stelian Ion - „Și așa cum am gândit alianța, ea este formula cu care noi intenționăm să câștigăm primăria”

29 Mar 2024 127

Stelian Ion despre Horia Constantinescu, contracandidatul său din partea PSD Constanța "Un comisar poate să devina un interlop, dar un interlop nu va putea fi niciodată comisar" (VIDEO)

28 Mar 2024 604

LIVE VIDEO-TEXT Președintele USR Constanța, Stelian Ion, declarații de presă înaintea ședinței de Consiliu Local (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 689

ZIUA LIVE De ce vrea Stelian Ion să-și ia revanșa în 2024!

28 Mar 2024 535

Bogdan Bola îl susține pe Stelian Ion în cursa pentru Primăria Constanța „E nevoie de o schimbare, înfrățirea PNL și PSD este evidentă"!

20 Mar 2024 729

Oficial! Stelian Ion și Claudiu Iorga Palaz, candidații din partea Alianței Dreapta Unită pentru Primăria și Consiliul Județean Constanța

20 Mar 2024 707

Situație disperată, semnalată autorităților din Constanța Investitorul RENT MOB.RO SRL, acuzat că pune în pericol viața a zeci de locatari pe strada Ionel Teodoreanu din cartierul Palazu Mare (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Mar 2024 2290

Alianța Dreptei Unite va fi pe buletinele de vot. Stelian Ion - „Încercarea PSD de a bloca Alianța Dreapta Unită a eșuat lamentabil”

19 Mar 2024 425

Oficial! Alianța Dreptei Unite s-a constituit legal! ÎCCJ a anulat decizia BEC

19 Mar 2024 426

LIVE VIDEO + TEXT Locuitori de pe strada Ionel Teodoreanu din Palazu Mare disperați din cauza alunecării de teren. Monica Roman - „S-a simțit ca un cutremur” (GALERIE FOTO + VIDEO)

19 Mar 2024 1194

Președintele USR Constanța, Stelian Ion, merge mâine în cartierul Palazu Mare. Cetățenii au semnalat alunecări de teren!

18 Mar 2024 770

Reacții puternice de la liderii ADU Constanța! Stelian Ion, Claudiu Palaz și Bogdan Bola, declarații despre decizia BEC

17 Mar 2024 682

Alianța Dreapta Unită solicită Avocatului Poporului să sesizeze CCR în legătură cu OUG privind comasarea alegerilor europarlamentare și locale

11 Mar 2024 483

Deputatul USR, Stelian Ion se întâlnește cu cetățenii din Palazu Mare

10 Mar 2024 536

Semiran Abdurefi, candidatul USR pentru Primăria Mangalia

06 Mar 2024 885