Prefectura nu stie sa fie transparenta

Legea 544, o enigma pentru institutiile publice locale

Potrivit unui raport facut public de reprezentantii Asociatiei Pro Democratia Constanta, la nivelul Prefecturii si Curtii de Apel Constanta exista diferite practici care trebuie inlaturate * Hotia, minciuna, eschivarea si ipocrizia sunt practici sau atitudini frecvent semnalate de cetateni * Locuitorii municipiului Constanta sunt nemultumiti de faptul ca nu sunt consultati in luarea deciziilor, iar audientele pentru populatie sunt dificil de obtinut

Reprezentantii filialei constantene a Asociatiei Pro Democratia au facut publice, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, rezultatele unui raport cu privire la integritatea si transparenta administratiei publice din municipiul Constanta. Potrivit declaratiilor coordonatorului regional APD Constanta, Cosmin Barzan, documentarea s-a realizat in conformitate cu prevederile Legii 544/2001 si ale Legii 52/2003, prin cereri de informatii de interes public la diferite institutii din municipiul Constanta. Printre institutiile vizate s-au aflat Prefectura si Curtea de Apel Constanta. "In urma rezultatelor, am ajuns la concluzia ca institutiile publice locale nu sunt foarte pregatite sa dea piept cu transparenta si cu cererile efectuate in baza Legii 544. A fi transparent este un concept care inca da de furca angajatilor institutiilor publice locale", a declarat Cosmin Barzan. Potrivit informatiilor continute in raport, cetatenii considera ca la nivelul Prefecturii si Curtii de Apel Constanta exista anumite practici care trebuie indreptate sau inlaturate. Astfel, hotia, minciuna, eschivarea si ipocrizia sunt practici sau atitudini frecvent semnalate de cetateni, fapt pentru care un mecanism eficace de verificare si control ar fi deosebit de util in a preveni astfel de practici. Totodata, locuitorii municipiului Constanta sunt nemultumiti de faptul ca societatea civila nu este consultata in deciziile luate la nivelul celor doua institutii, iar audientele pentru populatie sunt dificil de obtinut si planificarile nu se respecta. Pe de alta parte, in topul problemelor de integritate si transparenta locala s-a constatat ca primul loc il ocupa neorganizarea de dezbateri publice pentru consultarea cetatenilor cu privire la proiecte de acte normative, urmata de procedurile de licitatie defectuoase, precum si migratia politica a alesilor locali.Cosmin Barzan a precizat ca, in urma cererilor formulate de Asociatia Pro Democratia, institutiile in cauza nu au oferit informatiile necesare privind cheltuirea banilor publici cu privire la licitatiile publice organizate in decursul anului trecut, toate raspunsurile primite facand trimitere la Monitorul Oficial. Reprezentantii APD Constanta vor continua si in perioada urmatoare sa monitorizeze modul in care institutiile locale vor intelege sa se supuna legilor privind accesul la informatiile de interes public.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații Constanța Nuclearelectrica investește în servicii de montare-demontare schelă (DOCUMENT)

18 Apr 2024 274

Cumpărări directe Constanța Primăria Pantelimon cumpără stație de autobuz (DOCUMENT)

18 Apr 2024 302

Cumpărări directe Constanța Consiliul Local Castelu, licitație deschisă pentru lucrări montare pavele și borduri pe strada Republicii (DOCUMENT)

18 Apr 2024 274

Cumpărări directe Constanța Consiliul Local Amzacea investește în servicii de întreținere a spațiilor verzi din comună (DOCUMENT)

18 Apr 2024 249

Licitații Constanța Academia Navală „Mircea cel Bătrân” a atribuit un contract pentru repararea instalațiilor de bord a Navei Școală Mircea. Iată ce firmă a câștigat (DOCUMENTE)

18 Apr 2024 392

Licitații Constanța Primăria Techirghiol va reabilita Biblioteca Orășenească și Grădinița cu Program Prelungit (DOCUMENT)

17 Apr 2024 278

Licitații Constanța Academia Navală „Mircea cel Bătrân” și o firmă din județul Prahova au parafat un contract de aproape 30.000 de euro. Despre ce este vorba (DOCUMENT)

17 Apr 2024 374

Licitații Tulcea Primăria Horia a cumpărat un tractor în valoare de 43.000 de euro. Iată de la cine (DOCUMENT)

17 Apr 2024 343

Asociația de Dezvoltare Durabilă Constanța a lansat două licitații Președintele Mihai Lupu – „CJC va depune plângere penală“ - VIDEO

17 Apr 2024 452

Licitații Constanța Lenox Prod SRL, furnizorul de bocanci de protecție la SNTFC „CFR Călători“ SA

16 Apr 2024 490

Cumpărări directe Constanța Primăria Comunei Independența, licitație deschisă pentru servicii de proiectare (DOCUMENT)

15 Apr 2024 478

Cumpărări directe Constanța Primăria Cuza Vodă investește în întreținerea străzilor împietruite din comună. Iată firma câștigătoare (DOCUMENT)

15 Apr 2024 593

Cumpărări directe Constanța Primăria Seimeni cumpără tobogan complex (DOCUMENT)

15 Apr 2024 380

Cumpărări directe Constanța Primăria comunei Cobadin investește în servicii de toaletare a arborilor (DOCUMENT)

15 Apr 2024 748

Licitații Constanța Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile SA cumpără servicii de mentenanță pentru sistemul de gospodărire calitativă a apei din canalele navigabile (DOCUMENT)

15 Apr 2024 321