Preşedintele PNL Constanţa, deputatul Bogdan Huţucă - „PSD tratează limba română ca pe o marfă politică“

PSD a folosit în cadrul negocierilor cu UDMR limba română ca pe o marfă la care se poate renunţa oricând dacă interesele politice şi de clan o cer, iar acest lucru încalcă flagrant legile ţării, în frunte cu Codul Civil şi Constituţia României, susţine preşedintele PNL Constanţa, deputatul Bogdan Huţucă, vicepreşedinte al Comisiei de buget, finanţe, bănci.
 
„Codul administrativ adoptat prin OUG permite autorităţilor publice locale să decidă prin hotărâre de consiliu utilizarea limbii minorităţilor şi în situaţiile în care nu se atinge ponderea de 20%. Acest lucru intră în coliziune cu articolul 13 din Constituţiei României care arată clar că «În România, limba oficială este limba română», or, la o prevedere constituţională nu se poate renunţa prin OUG”, spune deputatul Bogdan Huţucă.
 
Conform legislaţiei internaţionale, limba oficială este limba prevăzută pentru oficiile şi instituţiile statului, atât ele între ele, cât şi în comunicaţia cu cetăţenii. De exemplu, limba oficială este folosită la formularea documentelor administrative, a legilor şi normelor, la procese (pentru cereri, dezbateri, protocoale), informarea cetăţenilor, relaţiile poliţiei cu cetăţenii ş.a.
 
„PSD a cedat folosirea limbii române de către autorităţile publice locale fără nicio dezbatere în societate şi fără ca măcar să fi adus aceste chestiuni în Parlament, acolo unde modificarea legislaţiei avea o altă legitimitate. Au preferat însă să negocieze limba română în cadrul unor negocieri de culise”, atenţionează liderul liberal.
Acesta atrage atenţia că există mai multe efecte şi costuri despre care nu s-a vorbit până acum.
 
„În primul rând, pachetul adoptat prin OUG obligă autorităţile publice locale să angajeze în numeroase localităţi persoane care cunosc limba maghiară, or acest lucru înseamnă în cele mai multe cazuri cetăţeni români de etnie maghiară. Asta reprezintă o discriminare clară la adresa cetăţenilor români de o altă etnie, precum lipovenii, grecii, italienii, bulgarii ş.a.
 
Există însă şi costuri financiare. În momentul în care obligi o instituţie precum ANAF să comunice în altă limbă decât cea română, eşti obligat să modifici aplicaţiile şi programele IT, deoarece deciziile de impunere, somaţiile sau popririle vor fi făcute obligatoriu şi în limba maghiară. Asta aduce costuri ridicate de milioane de euro. Teoretic, vor trebuie făcute cel puţin atâtea modificări câte naţionalităţi recunoscute avem în România.
 
Forma actuală a Codului Administrativ reprezintă o recunoaştere a faptului că PSD a cedat şantajului UDMR, dar şi că liderii maghiari şi-au minţit electoratul atunci când au anunţat că nu mai susţin actuala guvernare”, explică liderul liberal.
 
 

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în competiția electorală, Cătălin Grasa, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța!

24 Apr 2024 189

Viceprimarița PMP de la Castelu îl urmează pe primarul Nicolae Anghel care a plecat la PSD

23 Apr 2024 401

LIVE TEXT+VIDEO Dumitrache reales Conferință de alegeri în cadrul Organizației Municipale a PSD Constanța. Cine sunt vicepreședinții organizației municipale? (Galerie FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 966

ZIUA LIVE Autoritățile locale au obligația să intervină în susținerea persoanelor aflate la risc de sărăcie sau cu probleme de sănătate!

23 Apr 2024 411

ZIUA LIVE Horia Constantinescu, candidatul PSD la Primăria Constanța - „Lucrurile pot fi făcute cu condiția că trebuie să fii pe teren“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 514

Surse Coaliția va avea candidaturi separate la Primăria Capitalei - Gabriela Firea - PSD şi Sebastian Burduja - PNL

23 Apr 2024 404

Grupul consilierilor locali PSD au înregistrat proiectului „Protocol pentru Viitor. Intership plătit pentru tinerii din Constanţa” !

22 Apr 2024 446

ZIUA LIVE Este nevoie de o intervenție cathartică în Primăria Constanța?

22 Apr 2024 659

Peste 15 milioane lei fără TVA Primăria Constanța încheie un nou acord-cadru pentru toaletarea copacilor şi a spaţiilor verzi din zona II a municipiului Constanța (DOCUMENTE)

21 Apr 2024 625

Candidații PSD Constanța au participat la „Primăvara speranței în lupta cu boala Parkinson“

20 Apr 2024 666

Ce planuri are Horia Constantinescu pentru lucrările de pe bulevardul Aurel Vlaicu din Constanța

20 Apr 2024 648

Proiectul de HCL a fost inițiat de grupul consilierilor locali PSD Prefectul județului Constanța a declarat recurs în dosarul denumit generic „Stop depresia"!

19 Apr 2024 452

Conferința Municipală a PSD Constanța „se joacă" pe scena mică de la Casa de Cultură!

18 Apr 2024 750

Daniel Gigi Tatu a sărit din echipa Chițac, în cea a senatorului Felix Stroe!

18 Apr 2024 571

Mihai Lupu și Felix Stroe, imortalizați într-o fotografie. Ambii țin în mână adeziunea semnată de preșdintele CJ Constanța pentru a intra în PSD

17 Apr 2024 1086