Președintele USR Constanța, Remus Negoi, cere CJC să renunțe la transformarea clădirii de pe strada Izvor în spațiu pentru arhiva. Ce propuneri a avansat?

  • În 30 aprilie 2020, Consiliul Județean Constanța a adoptat horărârea nr. 117, prin care aprobă reabilitarea clădirii din Constanța, strada Izvor nr. 23

  • Clădirea din strada Izvor 23 nu trebuie să fie un moft al unora de a avea propria jucărie și ca o răsplată politică

  • Fostul sediul al Bibliciotecii din Coiciu ar trebui transformată în after-school, centru de excelenta, policlina sau așezamant pentru batrani

 

Președintele USR Constanța, Remus Negoi, continuă să ceară conducerii Consiliului Județean Constanța să renunțe la transformarea clădirii de pe strada Izvor 23 în spațiu pentru arhiva documentelor administrației județene.
În 30 aprilie 2020, Consiliul Județean Constanța a adoptat horărârea nr. 117, prin care aprobă reabilitarea clădirii din Constanța, strada Izvor nr. 23.
La prima vedere, în sfârșit, o veste bună. O clădire aparținând Consiliului Județean, pasată ani la rând, uitată prin sertare, obiect al păruielilor dintre decidenți, va fi reabilitată, spune liderul USR Constanța.
 

Lipsă de viziune la nivelul conducerii CJC

 
Însă, adaugă acesta,  iese la iveală lipsa de viziune a celor care decid – destinația clădirii va fi una de arhivă a documentelor Consiliului Județean, plus birouri pe un etaj întreg.
“Adică mutate toate documentele la parterul clădirii, plus un etaj întreg de funcționari.
Cum ar fi trebuit gândită clădirea din strada Izvor 23? În niciun caz ca un moft al unora de a avea propria jucărie și ca o răsplată politică a altora pentru ca primii să aibă ce spune, câte ceva, în campania electorală. Asta după cel puțin 5 ani de delăsare și uitare...
În primul rând, dacă ți-a venit în minte să transferi arhiva Consiliului Județean, te gândești că:
1. Arhiva trebuie să fie și electronică - arhiva unei instituții trebuie digitalizată, adică toate documentele scanate și arhivate electronic, chiar semnate digital, pentru a le da valoare juridică atunci când ar fi nevoie de ele. Astfel, la nevoie, nu trebuie să cauți un document printre rafturi prăfuite, ci accesezi computerul. Simplu și eficient.
2. Arhiva fizică nu trebuie să fie depozitată în centrul orașului, ea poate fi depozitată în locații mărginașe, în condiții de securitate adecvate. În cazuri excepționale, documentele pot fi accesate efectiv în acea locație mai îndepărtată.
În al doilea rând, evaluezi premizele hotărârii destinației acestei clădiri:
- Amplasament – într-un cartier liniștit, dar foarte aproape de zone intens populate.
- Regim de înălțime – maxim P+2, cu suprafață desfășurată de aproximativ 400 m.p..
- Accesibilitate – foarte bună, fiind între două mari artere de circulație (bd. Lăpușneanu și bd. Soveja).


- Vecinătăți – instituții de educație / învățământ (școli și liceu), instituții de cultură (Casa de Cultură), instituții de sănătate publică (cabinete medicale).
În al treilea rând, faci un inventar al domeniilor unde Consiliul Județean este deficitar, pentru a afla mai multe variante ale destinației acelei clădiri (mai jos câteva exemple):
- Educație – nu există suficiente centre de calificare profesională, conform pieței muncii (creare parteneriate cu alte instituții publice / angajatori).

- Educație – nu există un centru de excelență educațională, pentru elevii din județ.
- Educație – nu există un centru specializat pentru after-school.
- Sănătate – nu există o policlinică pentru copii.
- Asistență socială – nu există suficiente centre de asistență pentru bătrâni.
În al patrulea rând, pe baza premizelor de mai sus și a listei domeniilor deficitare, alegi acel domeniu și acea destinație a clădirii care să se integreze foarte bine în funcție de criterii:
- Centru de calificare profesională pentru elevi sau Centru pentru programul "A doua șansă", în meseriile cerute pe piața muncii, în parteneriat cu Ministerul Educației / Inspectoratul Școlar / angajatori interesați.
sau
- Centru pentru "școala după școală" (teme și masa caldă), pentru elevii din zonă și nu numai, în colaborare cu Inspectoratul Școlar / Primăria Constanța.
sau
- Centru de găzduire permanentă persoane vârstnice din județ”, explică Remus Negoi.
 

Avem nevoie de clădiri pentru alte tipuri de activități

 
Președintele USR consideră că transformarea unei clădiri de folosință publică în depozit-arhivă și câteva birouri, în centrul orașului, în condițiile penuriei de spații destinate cât mai multor cetățeni reprezintă o mare eroare. “Practic, clădirea va fi indisponibilă în continuare, chiar după reabilitare. E un troc al înțelegerilor politice, o satisfacere a unor orgolii personale și o tichie de mărgăritar pe capul dezgolit al Consiliului Județean Constanța”, conchide președintele USR Constanța.
 

Citește și:

Remus Negoi de la USR critică lipsa de viziune a Consiliului Județean Constanța ”Bate orice scenariu de film prost”! (galerie foto)

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații publice Studio Art Construct va reabilita și moderniza Palatul Administrativ din Constanța (DOCUMENT)

29 Mar 2024 291

Licitații publice Consiliul Județean Constanța a bătut palma cu o firmă din Buzău pentru cadastrarea unor imobile ale județului (DOCUMENT)

28 Mar 2024 414

Anăstase Caraiola, acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA Constanța! Condamnare

28 Mar 2024 668

Ședință CJ Constanța 28 de milioane de euro, alocați pentru modernizarea drumului dintre Techirghiol și Arsa (DOCUMENT)

26 Mar 2024 549

Cumpărări directe O firmă din județul Harghita va furniza toalete ecologice Consiliului Județean Constanța (DOCUMENTE)

26 Mar 2024 482

Consilierii din Constanța vor vota pentru actualizarea indicatorilor tehnico – economici aferenți reabilitării și modernizării a două drumuri județene (DOCUMENT)

26 Mar 2024 482

Proiect pe masa consilierilor din Constanța Peste 55 de milioane de lei pentru modernizarea tronsonului de drum cuprins între Tuzla și Biruința (DOCUMENT)

26 Mar 2024 404

Ședință CJ Constanța Programul de lucrări la drumurile județene din județul Constanța, pe anul 2024 pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Mar 2024 884

Ședință CJ Constanța Se votează cotizațiile și contribuțiile UAT Județul Constanța la mai multe asociații, pe anul 2024 (DOCUMENT)

24 Mar 2024 621

Ședință CJC Se votează prelungirea mandatelor administratorilor provizorii și bugetul de la Drumuri Județene SA (DOCUMENTE)

24 Mar 2024 939

Două terenuri vor trece din proprietatea Primăriei Băneasa în domeniul public al UAT Județul Constanța. Iată de ce! (DOCUMENT)

24 Mar 2024 480

Indicatorii tehnico-economici, aprobați de CJ Constanța Centrul de Îngrijire și Asistență pentru persoane adulte cu dizabilități, CIA Delfinul din Agigea, va avea 50 de locuri (DOCUMENT)

24 Mar 2024 422

Proiectul, în atenția consilierilor județeni Consiliul Județean Constanța va moderniza Oborul General Scărișoreanu, comuna Amzacea (DOCUMENT)

24 Mar 2024 389

Ședință CJC Se aprobă costurile proiectului „Construire Corp nou - Urgențe - Traumatologie din cadrul SCJU Constanța" (DOCUMENT)

24 Mar 2024 446

Ziua Evidenței Persoanelor, marcată pe 24 martie Azi se împlinesc 103 ani de la înființarea oficială a structurilor specializate de evidență a persoanelor (DOCUMENT)

24 Mar 2024 561