Politic

Prim-ministrul Republicii Croația, Andrej Plenkovic, în vizită oficială la Palatul Victoria

Prim-ministrul Viorica Dăncilă l-a primit astăzi la Palatul Victoria pe Prim-ministrul Republicii Croația, Andrej Plenkovic, aflat în vizită oficială în țara noastră. Cei doi interlocutori au făcut o trecere în revistă a agendei bilaterale, fiind evidențiată dorința de consolidare a relațiilor politice, economice și a cooperării la nivel sectorial. A fost subliniat potențialul existent în acest sens în domenii precum educația, afacerile interne, apărarea, agricultura, protecția minorităților. Atât partea română, cât și cea croată și-au exprimat interesul pentru organizarea unei ședințe comune de guvern.

Cei doi oficiali au reliefat, de asemenea, importanța pentru relația bilaterală a minorității croate din România și a comunității române din Croația.

În cadrul consultărilor, ambii demnitari au exprimat satisfacția privind creșterea schimburilor comerciale cu 25% în anul 2017, comparativ cu anul precedent și speranța că acest trend va fi continuat.

Cei doi premieri au abordat cooperarea dintre cele două state în context european, inclusiv din perspectiva apartenenței celor două țări la Trio-ul Președințiilor Consiliului UE, mandat pe care îl vor deține pentru prima oară de la aderarea la Uniune. În context, au remarcat pozițiile convergente cu privire la viitorul UE, fapt ce va crea posibilitatea de a promova un program european care să sprijine unitatea și coeziunea proiectului european în perioada următoare. Totodată, au exprimat intenția de a avea un rol constructiv în negocierile și deciziile care vor modela viitorul Uniunii Europene.

Referitor la Brexit, oficialul român a evidențiat importanța deosebită acordată implementării aspectelor convenite în Acordul de retragere în ceea ce privește garantarea drepturilor cetățenilor europeni din Marea Britanie.

Cu privire la Viitorul Cadru Financiar Multianual post-2020, prim-ministrul Viorica Dăncilă a arătat că România privește cu maxim interes propunerile lansate de Comisia Europeană la 2 mai a.c., atât din perspectiva nevoii de susținere a obiectivelor investiționale la nivel UE, de stimulare a convergenței la nivelul întregii Uniuni, cât și prin prisma rolului de viitoare Președinție a Consiliului UE, care va trebui să gestioneze acest dosar de negociere.

Cei doi demnitari au subliniat importanța Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, precum și a dezvoltării de proiecte comune.
Prim-ministrul Viorica Dăncilă a reiterat importanța pe care România o acordă Republicii Moldova și evoluției parcursului european al statului vecin.

Cei doi înalți oficiali au exprimat interesul ambelor părți privind stabilitatea și securitatea regiunii Balcanilor de Vest și au reiterat susţinerea fermă pentru continuarea procesului de extindere a UE,  subliniind importanța menținerii credibilității politicii de extindere în raport cu statele candidate și aspiranți.

Cu ocazia vizitei, cei doi miniștri ai apărării au semnat, în prezența prim-miniștrilor României și Croației, “Declarația de Intenție între Guvernul României și Guvernul Republicii Croația privind consolidarea cooperării bilaterale în domeniile apărării și securității”.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, se întâlneşte astăzi cu preşedintele şi cu premierul României

11 Jan 2019 297

Viorica Dăncilă, întrevedere cu ministrul afacerilor externe al Republicii Polone, Jacek Czaputowicz

09 Jan 2019 234

Mihai Fifor „Distinsul domn Junker confundă Palatul Victoria cu Palatul Cotroceni”

29 Dec 2018 406

Ministerul Finanțelor propune aplicarea de la 1 ianuarie 2019 a unei taxă pe lăcomie. Cine este vizat de această taxă

18 Dec 2018 441

Ministrul Finanțelor Publice anunță reducerea comisionului de administrare pentru Pilonul II de pensii de la 2,5% la 1%

18 Dec 2018 233

Palatul Victoria a găzduit reuniunea Comisiei Naţionale de fundamentare a Planului naţional de adoptare a monedei euro

11 Dec 2018 203

Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetară din acest an. Care sunt ministerele care pierd cei mai mulţi bani

23 Nov 2018 316

Surse. Lucian Şova și-a dat demisia de la Ministerul Transporturilor

22 Nov 2018 314

Preşedintele Parlmentului European Antonio Tajani, primit de Viorica Dăncilă

21 Nov 2018 291

Guvernul României, întrunire cu Conferinţa Preşedinţilor din Parlamentul European la Palatul Victoria

21 Nov 2018 340

Premierul Viorica Dăncilă, întrevedere cu președintele Curții de Conturi Europene

19 Nov 2018 241

Eugen Teodorovici, noutăţi despre rectificarea bugetară

15 Nov 2018 678

Viorica Dăncilă, față în față cu Dunja Mijatović, Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, la Palatul Victoria

14 Nov 2018 290

Viorica Dăncilă, întrevedere cu președintele Comitetului Economic și Social European

13 Nov 2018 383

Premierul Viorica Dăncilă la întrevedere cu o delegație de parlamentari și europarlamentari germani

01 Nov 2018 282