Primăria Cumpăna, la standarde europene

cumpana_inaugurare_primarie.jpgDoar un an a fost necesar autorităţilor din comuna Cumpăna pentru a reuşi finalizarea construirii noului sediu al primăriei

Moment important pentru administraţia locală, inaugurarea noii clădiri a reunit, sâmbătă, zeci de cetăţeni, oficialităţi judeţene, parlamentari în funcţie sau aspiranţi la mandate în viitorul Legislativ, oaspeţi de onoare şi prieteni ai comunităţii.

În semn de respect faţă de predecesorii săi, şeful administraţiei publice locale din Cumpăna, Mariana Gâju, a invitat primari şi viceprimari în viaţă, oameni care au coordonat activitatea localităţii de-a lungul timpului. Evenimentul a debutat cu slujba de sfinţire a impunătoarei clădiri ridicate în centrul comunei, pe fostul amplasament al instituţiei, susţinută de un sobor de preoţi, în frunte cu ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Fiică a comunei pe care o păstoreşte, Mariana Gâju, însoţită de doi copii, potenţiali primari peste câţiva ani, le-a mulţumit tuturor pentru că i-au fost aproape şi, împreună, se pot bucura de o nouă realizare. Deşi primar al Cumpenei de opt ani, Gâju a preferat, mai întâi, să înceapă alte proiecte necesare comunităţii - alimentarea cu gaze, locuinţe ANL, un campus şcolar, un cartier de vile, iluminat public, asfaltarea sau pietruirea străzilor etc - înainte de a construi un alt sediu pentru primărie.

primaria_cumpana.jpgInvestiţie susţinută

Localitatea figurează în evidenţe din 1910, când se numea Haciduluk, fiind condusă de primarul Andriaş Sefried. În anul 1924, satul Haciduluk are primul deputat în Parlamentul României, în persoana lui Constantin Alimănăşteanu (n.r. rudă cu Ioan Brătianu), al cărei nume a fost dat unei străzi din comună. Datorită intervenţiei sale, în 1926, satul îşi schimbă numele în Cumpăna. În contrast cu dezvoltarea comunei, sediul primăriei a rămas acelaşi din 1907. Însă, era nevoie de o clădire mare, care să asigure condiţii optime derulării activităţii funcţionarilor publici şi a consilierilor. Proiectul clădirii a fost realizat în urmă cu trei ani, iar construcţia propriu-zisă a început în septembrie 2007 şi s-a finalizat în noiembrie anul curent. „Abia în 2007 se întrezăreau fonduri pentru construirea sediului. Am primit alocaţii din fondul de rezervă al Guvernului, din fonduri repartizate prin Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi prin nota de fundamentare depusă la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, ceea ce a reprezentat 70% din valoarea totală a investiţiei. Doar 30% am suportat noi, din fonduri proprii“, a declarat Mariana Gâju. Ea a precizat că noul sediu al Primăriei Cumpăna a costat 24,5 miliarde lei şi realizarea lui nu era posibilă fără sprijin de la centru.

Gânduri de viitor în casă nouă

Mariana Gâju caută acum bani pentru mobilarea primăriei, primul birou ce trebuie finalizat fiind cel pentru investiţii, „unde se scriu proiecte şi care nu trebuie să-şi înceteze activitatea nicio oră“. Edilul a recunoscut că are nevoie de personal calificat şi speră ca sumele alocate salarizării lor să fie majorate. Gâju aşteaptă cu nerăbdare aprobarea a trei mari proiecte: unul de 3,5 milioane euro, în parteneriat cu Guvernul Norvegiei, pentru realizarea canalizării în comună, altul privind construirea Parcului de agrement în zona Parcul Verde II şi ultimul, pentru construirea bazelor sportive. „Sunt depuse, sper să fie declarate eligibile şi să fie precum un cadou de casă nouă pentru comunitate“, a conchis primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Încep înscrierile pentru admiterea în instituțiile de învățământ superior militar! Câte locuri sunt la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța?

24 Feb 2024 804

CNMB Asociația Europeană a Profesorilor a emis o moțiune de solidaritate cu profesorii și elevii din Ucraina, expuși agresiunii militare

29 Mar 2022 1401

#DobrogeaDigitală „Regele și regina Mării Negre“, de Marian Moșneagu. Cariera distrugătoarelor tip R în Marina Română

29 Sep 2021 2833

„Automutilare“ sau „act decizional neinspirat“? De ce i-a dat dreptate Curtea de Apel Constanța tinerei aflate la un pas să piardă cariera în Poliție. Motivarea judecătorilor

23 Apr 2020 1626

Un fost candidat pentru funcţia de procuror general al Constanţei, în atenţia CSM

30 Sep 2019 2420

Centrul de Scafandri își cinstește eroii pierduți în tragicul accident produs la Tuzla

03 Jul 2019 2013

Un aspirant liberal la statutul de candidat la Primăria Constanţa Ce principii trebuie să respecte PUZ-ul peninsulei?

15 Jan 2019 3652

Schimbare de nume sau de destin? Ultima dorinţă (galerie foto)

26 Oct 2018 3797

Gala absolvenţilor Tresa de aspirant (galerie foto)

03 Aug 2018 3639

Cătălin Anghel - „Ştim ce ne aşteaptă şi suntem pregătiţi“ Aspirantă la locul trei, FC Viitorul joacă astăzi cu Poli Iaşi în play-off

06 Apr 2018 2348

Regele marinarilor Demnităţi militare şi privilegii regale (galerie foto)

15 Dec 2017 7003

Colegiul Tehnic „Pontica“, aspirant la titlul de şcoală-ambasador a Parlamentului European

16 May 2017 2578

Constanţa - alegeri parlamentare 2016. Prima sesizare la BEJ Constanţa

11 Dec 2016 3283

Averi de aspirant în Parlamentul României Ce avuţii au candidaţii PER Constanţa pentru Camera Deputaţilor (documente)

10 Nov 2016 3176

Averi de aspirant în Parlamentul României Cât de bogaţi sunt candidaţii UDMR Constanţa pentru Camera Deputaţilor (documente)

10 Nov 2016 3331