Primarul spune că a discutat cu Ponta despre listarea acţiunilor la Bursă Administraţia Mazăre ia încă 15% din Portul Constanţa

„Am discutat cu premierul să scoată 15% pe Bursă şi 15% să revină Consiliului Local, şi statul să rămână cu 30%. Aceasta este forma agreată cu premierul, pentru moment. Vedem după aia cum funcţionează”, a declarat, ieri, primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, referindu-se la acţiunile Portului Constanţa.
 
Amintim că, în toamna anului trecut, patru parlamentari PSD de Constanţa - deputaţii Manuela Mitrea şi Eduard Martin şi senatorii Alexandru Mazăre şi Nicolae Moga - au iniţiat un proiect de lege care prevedea trecerea a 31% din acţiunile Portului Constanţa la Consiliul Local Municipal Constanţa, a 3% la Consiliul Local Năvodari, 4% la Consiliul Local Agigea, 2% la Consiliul Local Mangalia şi 15% la Consiliul Judeţean.

Primarul Mazăre avertiza că, în situaţia în care acest proiect nu se va concretiza, relaţia sa cu premierul Victor Ponta se va schimba. „Să vedem cum se finalizează problema Portului”, sublinia edilul şef.
Iată însă că după câteva luni primarul nu mai pune problema la fel de tranşant. Termenii în care se discută pe marginea Portului Constanţa s-au schimbat. Astfel, Mazăre a declarat ieri că a discutat cu primul ministru Victor Ponta despre listarea, la Bursă, a 15% din acţiunile Portului, urmând ca alte 15% să revină Consiliului Local.

„În momentul când statul are 30% o să fie pe Bursă, o să fie Consiliul Local, o să fie Fondul Proprietatea, totul va fi transparent, nu va mai fi ca acum, în coordonare, în subordine”, a afirmat primarul. Mazăre a criticat Ministerul Transporturilor pentru că „cei de la minister consideră că ei sunt în continuare jupâni pe portul respectiv, dar ei, de fapt, nu mai au decât 60%, ei sunt într-o societate comercială”. Reamintim, în acest context, că la momentul actual statul deţine încă, prin Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, 60% din acţiunile Portului Constanţa. Ceea ce înseamnă că, indiferent de ce îi place sau displace lui Mazăre, statul este încă acţionarul majoritar. 20% din acţiuni sunt deţinute de Fondul Proprietatea, alte 20% de municipalitatea constănţeană. Primarul vrea însă ca administraţia locală să ia sub „umbrela” sa încă 15%.
 
Ministerul Transporturilor susţine că nu există o discuţie despre Portul Constanţa
 
Pe data de 9 septembrie, ministrul Transporturilor, liberala Ramona Mănescu, declara pentru Ziua de Constanţa că „la nivelul Guvernului nu există, deocamdată, o discuţie privind trecerea Portului Constanţa la administraţia locală”. „Portul Constanţa este un obiectiv strategic. Va fi o discuţie amplă, cu argumente evidente. Să vedem în ce formă va ajunge în final. Deocamdată, aşa cum am spus, nu există o discuţie pe această temă”, spunea Mănescu.
Iată însă că discuţiile pe această temă se poartă dintre între primarul Constanţei şi premierul României, Victor Ponta.
 
Portul va intra sub incidenţa altei legi
 

Dacă acţiunile Portului Constanţa vor fi listate la Bursă, acesta va intra sub incidenţa altei legi. „Când se va întâmpla... am stabilit de principiu chestiunea asta cu premierul, ar trebui (n.r. - Victor Ponta) să facă o vizită în port şi atunci să lămurească şi când se va întâmpla. Este o chestiune de luni de zile”, a precizat primarul Constanţei.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Vasile

18 Sep, 2013 23:44

Targuiala ca la piața între premier si primar.Nu are sens cedarea către Primărie a 15 la suta din acțiuni.Portul trebuie sa fie subordonat statului ,deci la nivel central.Asa e in toată Europa.

Articole asemanatoare

Investitorul CN APM Constanța a solicitat evaluarea impactului asupra mediului Dezbatere publică la APM Constanța pentru proiectul privind realizarea unui cheu în Portul Midia

18 Apr 2024 294

Continuă asfaltarea drumurilor intens circulate din Portul Constanța (FOTO)

18 Apr 2024 328

Decebal Făgădău, fostul primar al municipiului Constanța, așteptat la Curtea de Apel! Nou termen în dosarul terenurilor din Portul Tomis

17 Apr 2024 1205

Nava de pasageri Scenic Opal a ajuns la Constanța (FOTO)

15 Apr 2024 352

Razie în muncipiul Constanța. S-au întocmit dosare penale

14 Apr 2024 624

Tomis Marina Management a câștigat procesul pentru Portul Tomis Constanța! Judecătorii explică victoria (MOTIVARE+DOCUMENT)

14 Apr 2024 2224

Fotbal Constanța Rezultatele etapei a 25-a de la Liga a 4-a (seniori și juniori + clasamentele)

14 Apr 2024 852

Acțiune pentru prevenirea migrației ilegale desfășurată de polițiștii din Constanța. Constatări (FOTO)

13 Apr 2024 396

Fotoreportaj Primăvara își face simțită prezența în Constanța. Oamenii se bucură de soare (FOTO+VIDEO)

13 Apr 2024 503

Amenzi în Portul Constanța! Patru operatori de cereale, sancționați de Garda de mediu

12 Apr 2024 506

​Se asfaltează podul peste Canalul Dunăre – Marea Neagră (FOTO)

12 Apr 2024 443

Bunuri contrafăcute, în valoare de peste 8 milioane lei, depistate în Portul Constanța

11 Apr 2024 367

Pentru atingerea capacitatii de trafic de 11,5 milioane tone pe an Portul Medigida va fi modernizat și extins de CN ACN Constanța SA

11 Apr 2024 1157

Agenții și principalii operatori din portul Constanța au fost prezenți la Viena, la evenimentul „Navigând de la Portul Constanța spre Portul Linz”

10 Apr 2024 511

Încălțăminte sport contrafăcută în valoare de 6.000.000 lei, reținută de inspectorii vamali în portul Constanța Sud

10 Apr 2024 372